6 diferențe între benzile de alergat curbate și plate
 

6 diferențe între benzile de alergat curbate și plate

Te gândești la antrenamentul pe benzile de alergare? Îți arătăm diferențele dintre modelele curbate și cele plate, astfel încât să alegi ce ți se potrivește mai bine!
6 diferențe între benzile de alergat curbate și plate

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Benzile de alergare sunt o alternativă excelentă pentru a face exerciții aerobice fără a parcurge distanțe lungi. În general, pentru aceste tipuri de activitate trebuie să te deplasezi în spațiu (fie că mergi cu bicicleta, alergi sau faci jogging). Benzile îți permit să-ți sporești capacitatea aerobă într-un singur spațiu. Dacă te gândești să cumperi una, îți prezentăm 6 diferențe între benzile de alergat curbate și plate!

În general, acestea sunt cele două opțiuni disponibile pe piață. La început poate părea că diferența este doar estetică sau funcțională, dar mușchii lucrați diferă. Să vedem ce diferențe există între benzile de alergat curbate și plate și care ți se potrivește mai bine!

Diferențe dintre benzile de alergat curbate și plate

Folosirea unei benzi de alergat are multe avantaje. De multe ori, nu avem spațiile necesare pentru a alerga sau nu vrem să ne expunem la toate variabilele negative care se reunesc atunci când ieșim să ne antrenăm în aer liber (temperaturi ridicate/scăzute, arsuri solare, modificări ale terenului care pot genera căderi, etc.). Benzile sunt cea mai bună alternativă pe care o putem folosi.

1. Elanul este obținut în moduri diferite

Una dintre principalele diferențe dintre benzile de alergat curbate și plate este în modul în care se realizează impulsul. Modelul tradițional are un motor. În acest fel, putem regla viteza și trebuie doar să ne adaptăm la aceasta.

Pe benzile de alergare curbate, tu ești cel care generează elanul. Nu există niciun motor cu comenzi care să-ți permită să reglezi viteza la anumiți kilometri pe oră. Tu ești, prin impulsul picioarelor tale, cel care învârte banda.

Benzi de alergare

2. Tehnica nu este aceeași

Datorită detaliilor tocmai explicate, tehnica de utilizare a unei benzi de alergare curbate este diferită. Echilibrul, coordonarea și efortul sunt mult mai mari.

Acest lucru se datorează atât designului său, cât și metodei de propulsie. Înclinarea suprafeței sale îți permite să imiți mai bine tehnica reală. În plus, unele benzi includ un ghidon reglabil la diferite unghiuri și înălțimi pentru a promova propulsia.

3. Arzi mai multe calorii pe benzile de alergare curbate decât pe cele plate

Potrivit unui studiu publicat în 2016 în Acta Kinesiologiae, rularea pe benzile de alergat curbate nemotorizate implică o creștere a frecvenței cardiace cu până la 22% mai mare comparativ cu alergarea pe pistă sau pe o bandă de alergare plană. Aceasta se traduce printr-o creștere a arderii calorice pentru același timp de antrenament.

Cercetările privind metabolismul sportivilor care folosesc benzile de alergare explică acest lucru. În medie, arderea caloriilor poate crește cu până la 30% dacă intensitatea este menținută.

4. Benzile plate sunt mai puțin utile pentru rezistență

Rezistența este definită ca abilitatea de a menține o anumită activitate, ritm sau efort cât mai mult timp posibil. Atunci când te antrenezi pe o bandă de alergat curbată, această calitate este îmbunătățită, deoarece trebuie să fii cel care menține funcționarea și viteza de locomoție.

Acest lucru nu se întâmplă pe o bandă de alergare convențională, deoarece te limitezi doar la urmărirea ritmului impus de motor. Desigur, benzile de alergat au un ecran unde poți vedea viteza de rulare și face o comparație.

5. Ritmul diferă

În ciuda a ceea ce tocmai am subliniat, benzile de alergare curbate îți permit să controlezi ritmul. Desigur, îl poți menține pe tot parcursul sesiunii de antrenament sau îl poți regla pentru antrenamentele de tip HIIT.

Deși nimic nu te împiedică să te antrenezi în acest fel pe o bandă de alergat curbată, adevărul este că reglarea vitezei sau a ritmului este mult mai ușoară dacă ai un panou de control.

6. Sunt implicați diferiți mușchi

Cercetătorii afirmă că activarea unui număr mai mare de grupe musculare este o caracteristică a antrenamentului pe benzile de alergat curbate. În general, toate grupele sunt activate cu un efort mai mare, mai ales cele din zona posterioară.

Mușchii picioarelor vor fi implicați mai activ în timpul sesiunii de alergare. Dacă vrei să lucrezi aceste zone cu un accent mai mare, atunci benzile curbate pot fi o alternativă interesantă.

Fată ce cunoaște diferențe între benzile de alergat curbate și plate

Ar trebui să mă antrenez pe benzile de alergat curbate sau plate?

Având în vedere criteriile pe care tocmai le-am subliniat, poți crede că alergarea pe o bandă curbată este cea mai bună opțiune. Însă, totul depinde de obiectivele, experiența, rezistența și condiția fizică. Pe scurt, dacă este prima dată când alergi, alege o bandă convențională.

Cu cât suprafața benzii este mai mare, cu atât îți va fi mai dificil să o împingi. Dacă îți place să faci sesiuni de peste o jumătate de oră, efortul poate fi cu mult peste așteptările tale. Prin urmare, este mai bine să înveți să alergi pe o bandă plată.

A face acest lucru este foarte diferit de a alerga în aer liber. Adaptarea la spațiu și învățarea coordonării brațelor și picioarelor durează câteva săptămâni. Este mult mai ușor să alergi pe un model curbat atunci când ai asimilat deja toate aceste valori.

În ceea ce privește diferențele dintre benzile de alergat plate și curbate, deși sunt cu adevărat semnificative, ele se manifestă aproape exclusiv atunci când te antrenezi la intensitate mare. Dacă vrei să-ți menții greutatea, să faci o activitate fizică, să te detensionezi sau pur și simplu să ai o viață sănătoasă, oricare dintre cele două sunt cu adevărat utile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Schoenmakers PPJM, Crisell JJ, Reed KE. Physiological and Perceptual Demands of Running on a Curved Nonmotorized Treadmill Compared With Running on a Motorized Treadmill Set at Different Grades. J Strength Cond Res. 2020 May;34(5):1197-1200.
  • Smoliga JM, Hegedus EJ, Ford KR. Increased physiologic intensity during walking and running on a non-motorized, curved treadmill. Phys Ther Sport. 2015 Aug;16(3):262-7.
  • Wee, V. M., von Heimburg, E., & van den Tillaar, R. Comparison of perceptual and physiological variables of running on a track, motorized treadmill, and non-motorized curved treadmill at increasing velocity. Acta Kinesiologiae Universitatis Tartuensis. 2016; 22: 20-35.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.