6 obiceiuri zilnice pentru a controla apariția stresului și anxietății
Pentru a controla apariția stresului și anxietății, trebuie să gestionăm factorii care declanșează aceste stări. Creierul nostru și chimia sa complexă generează diverse schimbări fiziologice. Tahicardia, tensiunea musculară sau tremurăturile ne pregătesc pentru „fugă”, în timp ce mintea ne obligă să rămânem în același loc.
O opțiune bună poate fi implementarea unor modificări simple: practici elementare ca să începem să ne vedem viața diferit. În continuare, vă propunem 6 strategii utile pentru a controla apariția stresului și anxietății.
6 obiceiuri zilnice pentru a controla apariția stresului și anxietății
Oamenii cad, aproape fără să știe cum, în abisul rutinelor care încetul cu încetul ajung să-i sufoce. Automatizăm atât gândurile, cât și activitățile. Ne trezim, luăm micul dejun, mergem la serviciu, mergem la cumpărături și mergem acasă. Treburile casnice sunt și ele rutine rigide. Dacă adăugăm la aceasta presiunile externe sau problemele personale, starea de disconfort se intensifică.
Aceste stiluri de viață tind să genereze un tip de gândire foarte inflexibil, deloc adaptativ. În plus, creierul spune „ești epuizat, nu mai poți să te descurci, nu mai poți să scapi”.
Atunci apar stresul și anxietatea, însoțite de acele simptome pe care le știm cu toții: dureri de cap, insomnie, probleme digestive, tensiune arterială crescută sau scăzută…
1. Un mic dejun bun
Este clar că mâncarea nu ne va rezolva problemele. Ceea ce pot realiza este un echilibru interior adecvat.
- Un mic dejun nutritiv ne oferă energie.
- Hidratarea este esențială pentru bunăstare.
- Este necesar să alegem alimente care se digeră bine – ceva esențial atunci când trăim în situații stresante.
- Trebuie să avem opțiuni alimentare bogate în vitamine și antioxidanți.
Să vedem mai jos o idee excelentă de mic dejun:
- Un suc natural de morcovi.
- Un ou (îl putem mânca așa cum ne place cel mai mult. În acest fel, obținem proteine).
- Jumătate de avocado, tăiat în bucăți, însoțit de câteva nuci.
- Un pahar de lapte de migdale. Presăm deasupra puțină scorțișoară.
Recomandăm: Tehnica de relaxare biofeedback contra stresului
2. Câteva minute de meditație pentru a gestiona stresul și anxietatea
O puteți face imediat ce vă treziți sau la sfârșitul micului dejun, când creierul este deja în formă maximă. Deși este adevărat că nu toată lumea face pasul spre meditație, este o practică care poate fi de ajutor în gestionarea stresului și anxietății.
- Studii precum cel publicat în 2014 în revista JAMA International Medicine explică faptul că programele de meditație pot genera diminuări ale stresului psihologic.
- Potrivit autorilor, deși sunt necesare mai multe studii în acest sens, se pare că meditația ar putea duce la îmbunătățirea dimensiunilor pozitive ale sănătății mintale.
3. Idei clare
Cum avem grijă de emoțiile noastre? Ne-am gândit vreodată la bunăstarea noastră emoțională?
Din acest moment, pentru a controla stresul și anxietatea, vom pune în practică aceste 3 sfaturi:
- Prima idee: vom face tot posibilul în această zi pentru a ne simți bine cu tot ceea ce facem.
- A doua idee: știm foarte cât de departe vom merge. Dacă este nevoie, vom stabili limite, de dragul și pentru sănătatea noastră.
- A treia idee: pe parcursul acestei zile, vom găsi două ore pentru noi. Ne vom odihni mintea și corpul.
4. Un pui de somn
Știm că, din cauza obligațiilor personale, nu este întotdeauna posibil. Potrivit Clinicii Mayo, un pui de somn scurt, de aproximativ 20 de minute, poate avea mai multe beneficii pentru sănătate:
- Ne face mai alerți
- Mai puțină oboseală
- Performanță mai bună
- Relaxare
- Îmbunătățirea stării de spirit
5. O jumătate de oră de exerciții aerobe
Alegeți ora din zi care se potrivește cel mai bine programului vostru. Este suficientă o sesiune de 30-45 de minute.
Studii precum cel publicat în 2005 în Jurnalul Internațional de Sănătate Mintală de Urgență confirmă beneficiile exercițiilor aerobe asupra sănătății mintale. Sunt un instrument bun pentru gestionarea simptomelor de anxietate și depresie.
Recomandăm: 7 remedii naturale pentru stres pe bază de plante
6. „NU” când este nevoie și „DA” când vreți
Acest exercițiu este puțin mai complicat de integrat și aplicat în fiecare zi. Cu toate acestea, este necesar să-l facem pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.
- Spuneți „nu” că nu vă simțiți bine. Nu permiteți altora să vă manipuleze.
- Spuneți „da” lucrurilor care vă face fericiți.
Spuneți ceea ce credeți, vreți și aveți nevoie în orice moment, astfel încât interiorul să nu acumuleze tensiuni și frustrări.
Meritați o calitate a vieții mai bună. Puneți în practică aceste recomandări simple și veți observa toate beneficiile menționat mai sus. Dacă stresul și anxietatea nu dispar, mergeți la psiholog sau psihiatru pentru ajutor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Inventory-, C. S. A. (2002). Stress and. Journal of Personality.
- Stefanaki, C., Bacopoulou, F., Livadas, S., Kandaraki, A., Karachalios, A., Chrousos, G. P., & Diamanti-Kandarakis, E. (2015). Impact of a mindfulness stress management program on stress, anxiety, depression and quality of life in women with polycystic ovary syndrome: A randomized controlled trial. Stress. https://doi.org/10.3109/10253890.2014.974030
- Lovibond S.H. & Lovibond, P. F. (1995). Manual for the Depression Anxiety Stress Scales. Psychology Foundation of Australia. https://doi.org/DOI: 10.1016/0005-7967(94)00075-U
- Cómo influye el estrés en tu cuerpo y en tu conducta. (2019). Retrieved 14 August 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-symptoms/art-20050987
-
Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., … & Ranasinghe, P. D. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 174(3), 357-368.
- Cómo tomar una buena siesta. (2019). Retrieved 14 August 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/napping/art-20048319
-
Manger, T. A., & Motta, R. W. (2005). The impact of an exercise program on posttraumatic stress disorder, anxiety, and depression. International journal of emergency mental health.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.