Logo image
Logo image

6 pași pentru tratarea rănilor infectate

4 minute
De câte ori nu te-ai confruntat cu o rană și nu ai știut ce să faci? Îți vom arăta cum să tratezi o rană infectată pas cu pas!
6 pași pentru tratarea rănilor infectate
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Te întrebi în ce constă tratarea rănilor infectate? În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi pentru a trata o rană infectată sau alte tipuri de leziuni asemănătoare.

Distragerea atenției, graba și oboseala sunt adesea cauza unor mici accidente în interiorul și în afara casei. Este foarte frecvent ca atunci când suferi un accident casnic, rana să se infecteze. Dacă nu o tratezi, pot exista consecințe negative asupra sănătății. Este important să tratezi orice rană infectată cât mai curând posibil.

Care sunt factorii de risc ai infecțiilor?

Some figure
Dacă atunci când ai o leziune deschisă, nu cureți rapid rana, există un risc mai mare de infecție.

O rană este mai probabil să se infecteze dacă:

  • Nu este curățată sau tratată în primele 8 ore de la apariție.
  • Este rezultatul unei înțepături (de exemplu, cu un cui sau sticlă spartă).
  • Conține murdărie sau salivă.
  • Provine dintr-o mușcătură de la un om sau un animal.
  • Are nevoie de mult timp să se vindece.
  • Apare la o persoană cu diabet, alcoolism sau un sistem imunitar compromis.

Vezi și:

Tehnici pentru închiderea rănilor

De unde știi că rana este infectată?

Dacă nu ești sigur că ai o rană infectată, ar trebui să verifici aceste semne:

  • Febră locală sau generală, însoțită de roșeață continuă a zonei, umflături la margini și sensibilitate.
  • Durere persistentă, chiar și la mișcări ușoare. În cazuri extreme, este posibil să ai dureri ascuțite sau usturătoare.
  • Scurgeri de puroi.
  • Absența semnelor de cicatrizare.
  • Miros și aspect urât.

Dacă observi aceste semne, poți fi sigur/ă că zona este infectată și ar trebui să o tratezi foarte atent înainte ca problema să se agraveze.

6 pași pentru tratarea rănilor infectate

Pasul 1

Some figure
Primul pas este să speli rana cu apă și săpun pentru a elimina orice murdărie.

Mai întâi, trebuie să cureți rana cu apă și săpun. Este normal să doară și să usture din cauza infecției. Acest procedeu servește la îndepărtarea murdăriei și a sângelui lipit de leziune. Curăță rana cu tifon steril, deoarece dacă utilizezi bumbac, acesta poate lăsa în urmă fibre. Merită să folosești un bun antiseptic pe care îl poți cumpăra fără prescripție medicală.

Pasul 2

În mod ideal, ar trebui să acoperi rana deschisă cu un bandaj steril. Pentru a face acest lucru, trebuie să te speli foarte bine pe mâini, pentru a preveni agravarea infecției. Dacă zona are vezicule sau puroi, este mai bine să nu storci nimic pentru a preveni răspândirea infecției.

Pasul 3

Verifică frecvent rana pentru a te asigura că se vindecă corect. Produsele naturale, precum aloe vera, ar putea ajuta la vindecarea rănii și la eliminarea infecției. Acest lucru se datorează proprietăților regenerante și vindecătoare ale acestei plante.

Pasul 4

Dacă trece un număr semnificativ de zile și nu vezi nicio îmbunătățire, ar trebui să te adresezi unui medic, deoarece ar putea fi vorba despre o infecție mai complicată ce necesită medicamente antibiotice. Medicul ți le va prescrie pentru a evita riscurile auto-medicației.

Pasul 5

Examinează cu atenție rana pentru a vedea dacă pare roșie și dacă zona este fierbinte și umflată. Dacă este caldă și umflată, pe lângă faptul că doare, este în mod clar o infecție.

Pasul 6

Verifică-ți temperatura corpului cu un termometru pus la axilă. Dacă temperatura este mai mare decât în ​​mod normal, poate fi vorba despre o infecție severă, așa că te sfătuim să-ți suni imediat medicul.

Vezi și:

Rănile și juliturile la copii: mâini și degete

Cum poți preveni infectarea rănilor

Some figure
Cu cât acționezi mai repede, cu atât este mai puțin probabil ca rana să se infecteze.

În mod ideal, atunci când ai o rană, ar trebui să iei măsuri imediat pentru a nu se infecta. Cel mai bine este să cureți atent zona cu soluție salină pentru a elimina bacteriile. Apoi, ar trebui să acoperi rana cu tifon și să aplici antiseptic zilnic. Astfel, în câteva zile, pielea se va vindeca.

Tratarea rănilor infectate

Tratamentul va depinde de tipul infecției și de gravitatea acesteia. Medicul îți poate prescrie antibiotice orale pentru a combate bacteriile. De asemenea, poți clăti rana cu o soluție de antibiotice sau aplica un unguent cu antibiotice. Dacă se formează o acumulare de puroi (abces), medicul o va deschide pentru a lăsa lichidul să iasă. Dacă infecția este foarte gravă, este posibil să ai nevoie de îngrijire în spital.

Acum că știi cum să vindeci o rană infectată, poți să pui în practică teoria dacă suferi un mic accident. Cu toate acestea, nu uita: atunci când ai dubii, solicită ajutorul unui medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ledermann D, Walter. (2009). Darwin y las bacterias. Revista chilena de infectología, 26(1), 60-65. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182009000100010
  • Da Silva, Priscilla Nicácio, de Almeida, Onislene Alves Evangelista, & Rocha, Izabella Chrystina. (2014). Terapia tópica en el tratamiento de las heridas crónicas. Enfermería Global, 13(33), 33-45.
  • Rodríguez Domínguez Ileana, Santana Gutiérrez Odalis, Recio López Orlando, Fuentes Naranjo Marilín. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Rev Cubana Enfermer [Internet]. 2006 Sep 22( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.