6 rețete naturale pentru a reduce vergeturile
În primul rând, este important să clarificăm faptul că este foarte dificil să eliminați 100% vergeturile. Deși există tehnici de îmbunătățire a aspectului, acestea pot reapărea. Cu toate acestea, merită încercate câteva rețete naturale pentru a reduce vergeturile, care nu au niciun efect advers.
6 rețete naturale pentru a reduce vergeturile
Pentru a înțelege de ce este dificil să îndepărtați vergeturile, este important să știți despre ce este vorba. Vergeturile sunt atrofii cutanate sub formă de linii sinuoase albicioase sau purpurii care, localizate în țesutul conjunctiv, sunt observate prin epidermă.
În general, acestea tind să se formeze în zone precum fesele, coapsele și abdomenul și apar din motive precum: modificări bruște ale greutății, dezechilibru hormonal și/sau sarcină.
Dezvoltarea lor are loc în două faze: faza roșiatică, care este cea inițială și, mai târziu, faza perlată, atunci când se formează cicatricea. Vergeturile asemănătoare cicatricilor sunt adesea dificil de redus deoarece există o absență a fibroblastelor.
Prin urmare, cel mai bun moment pentru a încerca să reduceți vergeturile este atunci când acestea sunt încă roșiatice. Pentru a realiza acest lucru, este important ca aplicarea tratamentelor să fie constantă și, mai presus de toate, să fie completată de obiceiuri sănătoase.
În prezent, există mai multe proceduri profesionale care dau rezultate bune într-un timp scurt. Unele alternative de origine naturală sunt, de asemenea, eficiente deși nu au suport științific.
Recomandăm: Cum să prepari o cremă antivergeturi cu vitamina E
1. Ulei de măceșe și migdale
Nu există studii care să susțină eficacitatea acestui tratament. Cu toate acestea, în cercetările publicate în Journal of Clinical Nursing, uleiul de migdale a contribuit la reducerea vergeturilor cauzate de sarcină. Efectele sale sunt atribuite conținutului de vitamina E și acizi grași care hrănesc pielea.
Ce ar trebui făcut?
- Mai întâi, amestecați părți egale de ulei de măceșe și ulei de migdale.
- Apoi, amestecul trebuie aplicat numai pe zonele în care se găsesc vergeturile.
- Este recomandat să faceți masaje ușoare în zonele afectate.
- Important: lăsați amestecul să acționeze mult timp pe piele.
- Se sugerează aplicarea dimineața înainte de a ieși din casă sau seara, înainte de culcare.
2. Avocado
Un alt produs folosit în cultura populară ca posibil adjuvant împotriva vergeturilor este avocado. Acest fruct este bogat în grăsimi sănătoase, proteine și alți nutrienți benefici pielii. În acest caz, îl combinăm cu miere și lămâie.
Ce ar trebui făcut?
- Primul lucru este să sfărâmați pulpa unui avocado într-un recipient curat.
- Apoi, trebuie amestecat cu 1 lingură (5 ml) de suc de lămâie și 1 lingură (10 g) de miere până când se formează o pastă omogenă.
- Se recomandă aplicarea amestecului în fiecare zi pe zonele afectate, lăsându-l să acționeze pentru o perioadă de 10 până la 15 minute.
- În cele din urmă, puteți face duș sau puteți îndepărta amestecul cu multă apă caldă.
3. Coada calului
Potrivit unui articol publicat de Dermatologic Surgery, extractele de coada calului, care sunt prescrise pentru îngrijirea țesuturilor, inclusiv a cartilajelor, au fost utilizate în diferite tratamente pentru a reduce vergeturile. Cu toate acestea, nu există dovezi care să susțină efectele. În orice caz, dacă doriți să încercați planta în starea sa naturală, optați pentru următoarea alternativă.
Ce ar trebui făcut?
- Se amestecă 100 g coada calului cu 8 picături de suc de lămâie într-un litru de alcool 40º. Se așteaptă timp de 20 sau 30 de zile.
- Apoi, amestecul se diluează în 50% apă potabilă.
- Următorul lucru este aplicarea acestuia în zonele afectate.
- Folosiți-vă mâinile pentru a masa pielea ușor în cerc.
- Încercați să o faceți zilnic pentru o eficiență mai mare.
4. Pastă de morcov
Aplicarea topică a morcovului a fost utilizată pentru hidratarea, îmbunătățirea bronzării și reducerea prezenței vergeturilor. Deși nu există dovezi care să susțină efectele, aplicarea sa constantă poate avea efecte interesante, conform credinței populare.
Ce ar trebui făcut?
- Primul pas este să puneți câțiva morcovi la aburi până se înmoaie.
- Când sunt gata, amestecați până obțineți o pastă uniformă.
- Apoi, adăugați câteva linguri de ulei de cocos.
- Aplicați amestecul obținut pe zonele afectate cu masaje circulare ușoare.
- Lăsați-l să acționeze timp de 15 până la 20 de minute și clătiți cu multă apă caldă.
5. Aloe vera
Această plantă poate hidrata, proteja și stimula vindecarea pielii. În cercetările publicate în Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine, aloe vera, ca și uleiul de migdale, au arătat efecte pozitive prin reducerea mâncărimii vergeturilor și prevenirea progresiei acestora.
Ce ar trebui făcut?
- Extrageți jumătate de cană (200 g) de gel de aloe vera direct din plantă.
- Se amestecă cu 1 lingură (10 g) de ulei de măsline, până când are un aspect uniform.
- Se aplică pe părțile corpului afectate de vergeturi.
- Lăsați să acționeze 30 de minute și clătiți cu multă apă caldă.
- Procesul poate fi repetat de 1-2 ori pe săptămână.
6. Unt de cacao
Untul de cacao este unul dintre produsele utilizate în mod tradițional pentru prevenirea și tratamentul vergeturilor. Conține polifenoli, teobromină, cofeină și minerale care ajută la hrănirea pielii. Cu toate acestea, până în prezent eficacitatea sa împotriva vergeturilor nu a fost dovedită.
Ce ar trebui făcut?
- Aplicați untul de cacao pe vergeturi.
- Se sugerează aplicarea acestui unt de 2 – 3 ori pe zi.
- Apoi, clătiți-vă numai cu apă caldă.
Recomandăm și: Remedii pentru vergeturi albe și roșii
Rețete naturale pentru a reduce vergeturile: concluzie
Putem încerca câteva alternative naturale care pot ajuta la reducerea vergeturilor. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de faptul că nu există dovezi care să demonstreze eficacitatea lor. Vergeturile sunt dificil de eliminat. Prin urmare, aplicarea remediilor trebuie să fie constantă și trebuie completată cu alte obiceiuri sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Elsaie, M. L., Baumann, L. S., & Elsaaiee, L. T. (2009). Striae distensae (Stretch Marks) and different modalities of therapy: An update. Dermatologic Surgery. https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2009.01094.x
- Timur Taşhan, S., & Kafkasli, A. (2012). The effect of bitter almond oil and massaging on striae gravidarum in primiparaous women. Journal of Clinical Nursing, 21(11–12), 1570–1576. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2012.04087.x
- Korgavkar, K., & Wang, F. (2015). Stretch marks during pregnancy: A review of topical prevention. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13426
- Ud-Din, S., McGeorge, D., & Bayat, A. (2016). Topical management of striae distensae (stretch marks): Prevention and therapy of striae rubrae and albae. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.13223
- Elsaie, M. L., Baumann, L. S., & Elsaaiee, L. T. (2009, April). Striae distensae (Stretch Marks) and different modalities of therapy: An update. Dermatologic Surgery. https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2009.01094.x
- Hajhashemi, M., Rafieian, M., Rouhi Boroujeni, H. A., Miraj, S., Memarian, S., Keivani, A., & Haghollahi, F. (2018). The effect of Aloe vera gel and sweet almond oil on striae gravidarum in nulliparous women. Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine, 31(13), 1703–1708. https://doi.org/10.1080/14767058.2017.1325865
- Ud-Din S, McGeorge D, Bayat A. Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016;30(2):211–222. doi:10.1111/jdv.13223
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.