Logo image
Logo image

6 sfaturi pentru prevenirea durerii de șold

4 minute
Deși există exerciții fizice foarte utile pentru prevenirea durerii de șold, trebuie să iei în considerare modul în care corpul tău reacționează la acestea și să oprești efectuarea lor dacă simți disconfort.
6 sfaturi pentru prevenirea durerii de șold
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Durerea de șold este o afecțiune comună ce poate fi cauzată de mai mulți factori. Dacă simți disconfort sau durere, ține cont de următoarele sfaturi pentru prevenirea durerii de șold.

În primul rând, este important să știi că locul în care simți durerea de șold poate oferi informații valoroase cu privirea la cauzele apariției sale. Durerea de șold poate fi cauzată de o inflamație a articulației, ce provoacă disconfort în interiorul acestuia sau în zona inghinală.

Dacă disconfortul este localizat în partea externă a șoldului, în partea de sus a coapsei sau în partea laterală a feselor, problema este una de natură musculară. În general, acest tip de durere este cauzat de inflamația mușchilor, a ligamentelor, a tendoanelor sau a altor țesuturi moi ce înconjoară articulația.

Durerea de șold poate fi provocată și de anumite boli localizate în alte părți ale corpului, cum ar fi partea inferioară a spatelui. Una dintre cele mai comune afecțiuni este artrita, ce reprezintă uzura excesivă a articulațiilor.

Șoldurile reprezintă o parte importantă a corpului deoarece unesc trunchiul și extremitățile inferioare, oferind stabilitate la deplasare. Prin urmare, în cazul în care simți disconfort sau junghiuri în această zonă, pune în aplicare următoarele sfaturi pentru prevenirea durerii de șold.

Adoptă o dietă echilibrată pentru prevenirea durerii de șold

O dietă echilibrată este foarte importantă pentru întărirea oaselor și a articulațiilor. Consumă alimente care sunt bogate în fier și fosfor, cum ar fi peștele, deoarece acestea ajută la fortificarea articulațiilor.

În plus, mărește consumul de vitamina A, C și D, întrucât acestea ajută la îmbunătățirea sintezei de colagen.

Iată care sunt cele mai recomandate fructe și legume pentru ameliora inflamației de la nivelul articulațiilor:

  • Fructe citrice
  • Mango
  • Ananas
  • Morcov
  • Pepene galben
  • Căpșuni
  • Anghinare
  • Usturoi

Citește mai mult:

Durerile articulare și alimentele de evitat

Ia suplimente de magneziu și vitamine

Some figure

Magneziul este al patrulea mineral ca și cantitate prezent în celulele corpului, după calciu, fosfor și potasiu. Acesta ajută la producerea energiei și la sintetizarea proteinelor și a grăsimilor. Magneziul este necesar pentru contracția și relaxarea mușchilor, pentru îndeplinirea funcțiilor sistemului nervos și pentru funcționarea corectă a metabolismului.

Există și anumite suplimente de vitamine ideale pentru prevenirea durerii de șold, cum ar fi cele care au în compoziție sulfat de glucozamină. În acest mod, îți vei întări în mod natural această parte a corpului și articulațiile.

Consultă un medic specialist pentru a afla care este doza necesară în funcție de nevoile tale.

Fii activ/ă fizic pentru prevenirea durerii de șold

Some figure

Mișcarea este necesară pentru a-ți menține corpul sănătos și a preveni apariția durerilor de șold. Exercițiile simple, precum executarea podului dimineața, îți activează mușchii și îi antrenează. În plus, acestea te pot ajuta să adopți o postură adecvată pe parcursul întregii zile.

Dacă suferi de artrită sau bursită, evită activitățile cu impact ridicat asupra articulațiilor. Alergatul și săriturile pot agrava durerea de șold, deoarece presiunea va duce la inflamarea articulațiilor. În cazul acestor afecțiuni, cea mai recomandată formă de mișcare este mersul pe jos.

Întărește-ți șoldurile

Întărirea șoldurilor este importantă pentru prevenirea durerii de șold, deoarece această parte a corpului îți oferă stabilitate atunci când mergi. Dacă suferi de osteoartrita șoldului, încearcă să-ți întărești mușchii de pe partea exterioară a coapsei pentru a avea mai mult suport.

Mușchii de pe interiorul coapsei ajută și ei la susținerea șoldurilor.

  • Pentru întărirea șoldurilor, așază-te pe spate, pune-ți o minge între genunchi și strânge.
  • Folosește o minge de fotbal sau de alt tip, în cazul în care aceasta nu este suficient de elastică atunci când o strângi.
Some figure

Efectuează exerciții de întindere

Prin întinderea mușchilor șodului localizați în partea superioară a bursei, care reprezintă o parte a învelișului articulației, vei putea ameliora durerea cauzată de bursită.

  1. Stai în genunchi pe piciorul care te doare și sprijină-te pe ceva stabil pentru a-ți menține echilibrul.
  2. Apleacă pelvisul în față în timp ce încordezi mușchii feselor.
  3. Apoi, apleacă-te pe lateralul șoldului dureros (spre exemplu, spre stânga dacă stai pe genunchiul drept).
  4. În acest moment, ar trebui să simți întinderea mușchilor din partea de sus a oaselor șoldurilor.
  5. Menține poziția timp de 30 de secunde și repetă acest procedeu încă o dată sau de două ori.

Îți recomandăm:

Smoothie antiinflamator pentru dureri articulare

Ascultă mesajele transmise de corpul tău

Dacă suferi de artrită sau bursită, ai observat probabil că exercițiile fizice ajută la ameliorarea durerilor. Însă, când este cazul oare să iei în considerare faptul că durerea de șold reprezintă un semnal pentru a renunța la exercițiile fizice sau la o anumită activitate?

Dacă în timpul unui anumit exercițiu începi să simți o durere de șold, iar aceasta continuă timp de câteva ore sau chiar zile, înseamnă că articulațiile tale au nevoie de odihnă. Este normal să simți o ușoară durere a doua zi după activitatea fizică, dar aceasta nu trebuie să persiste sau să se înrăutățească.

Prevenirea durerii de șold este simplă. Trebuie doar să fii atent/ă la mesajele transmise de corpul tău și să-ți întărești mușchii și articulațiile. Șoldurile reprezintă suportul picioarelor tale, așadar scapă de tensiune și pune în aplicare aceste sfaturi pentru a le îngriji în mod corespunzător.

Indiferent de situație, nu uita să discuți cu medicul tău în cazul în care durerea este puternică sau persistentă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Enfermedades. Artrosis de Cadera. Sociedad Española de Reutamología. Fundación Española de Reumatología.
  • Dolor de cadera. [Online] Available at: www.smo.edu.mx/consulta/descargas/cadera02_dolor_cadera.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.