Logo image
Logo image

7 alimente care îți îmbunătățesc dispoziția

4 minute
Știai că schimbările bruște de dispoziție pot fi cauzate de un deficit de acizi grași omega 3? Organismul nu produce în mod natural acest nutrient, iar lipsa lui poate cauza stări depresive. 
7 alimente care îți îmbunătățesc dispoziția
Sofía Quintana Alonso

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alimentația nu îți afectează numai înfățișarea, ci și gândurile, emoțiile și acțiunile. Există chiar și alimente care îți îmbunătățesc dispoziția.

Multe dintre mâncărurile pe care le servești pot cauza dezechilibre la nivelul sistemului nervos, dispoziție proastă, oboseală, anxietate și depresie.

Dacă ai observat că ești mereu prost dispus sau supărat, apelează la aceste alimente care îți îmbunătățesc dispoziția. Această schimbare în alimentație este o metodă mai sănătoasă, mai ieftină și mai simplă decât tratamentul medicamentos.

Dacă în ciuda modificării dietei, nu îți regăsești echilibrul emoțional, ar fi bine să mergi la psiholog. Uneori problemele de acest gen nu au legătură cu alimentația, ci cu oamenii din jurul nostru și situațiile de viață cu care ne confruntăm.

1. Cacao sau ciocolată amăruie

Some figure

Unul dintre principalele alimente care îți îmbunătățesc dispoziția este cacaua. Aceasta oferă o stare de bine datorită unui compus chimic din compoziția sa, numit teobromină, care:

  • Mărește nivelul de serotonină și dopamină din organism;
  • Relaxează sistemul nervos;
  • Reduce stările de anxietate și depresie.

Totodată, cacaua conține triptofan, o substanță chimică ce stimulează producția de serotonină. Datorită beneficiilor sale, îți recomandăm să consumi un baton mic de ciocolată sau cacao în fiecare zi pentru a combate depresia și anxietatea.

Pentru a te bucura de efectele pozitive ale acestui aliment, este important să consumi ciocolată cu un conținut ridicat de cacao, de minim 65%.

2. Nuci

Some figure

Lista de alimente care îți îmbunătățesc dispoziția continuă cu un fruct binecunoscut și apreciat: nuca. Nucile sunt bogate în acizi grași omega 3, un nutrient pe care organismul nu îl produce de unul singur. Existența unui deficit provoacă stări depresive.

În plus, nucile conțin triptofan, un element despre care am mai discutat mai sus.

  • Îți recomandăm să mănânci 5 nuci pe zi pentru a-ți echilibra starea de spirit.
  • Le poți consuma ca atare sau le poți adăuga în smoothie-uri și deserturi.

3. Banane

Some figure

Banana este nelipsită de pe lista de alimente care îți îmbunătățesc dispoziția. Pentru a te bucura de efectele sale pozitive, este indicat să o consumi zilnic sau măcar de două ori pe săptămână.

Beneficiile bananelor la nivel emoțional se datorează conținutului ridicat de vitamina B6. Această vitamină este implicată în procesul de transformare a compușilor proteici din serotonină.

În plus, grație conținutului de acid folic, vitamina C și fibre vegetale, bananele îți întăresc sistemul imunitar.

4. Semințe de susan

Some figure

Semințele de susan sunt printre cele mai bune alimente care îți îmbunătățesc dispoziția, deoarece conțin treonină. Acesta este un aminoacid esențial pe care organismul nu îl poate produce și sintetiza în mod natural.

Un nivel scăzut de treonină poate cauza episoade de tristețe cronică

  • Pentru a obține acest nutrient, îți recomandăm să adaugi o linguriță de semințe de susan în salate sau să pui ulei de susan în mâncare.

5. Somon și alte tipuri de pește

Some figure

După cum ai observat, am tot vorbit despre alimente care îți îmbunătățesc dispoziția datorită conținutului bogat de acizi grași omega 3. Ei bine, din această categorie face parte și peștele, mai ales somonul, tonul și sardinele.

Acizii grași omega 3 afectează în mod direct eficiența mișcării anumitor neurotransmițători, astfel încât un deficit poate cauza stări depresive.

  • Este recomandat să adaugi în dieta săptămânală cel puțin o porție pește gras.
  • Dacă se poate, mănâncă pește de trei ori pe săptămână, alături de o garnitură de legume.

Asigură-te că peștele pe care îl cumperi este de calitate și nu conține agenți poluanți. Acest lucru este valabil mai ales în cazul somonului, deoarece anumite specii provenite din fermele piscicole sunt hrănite cu chimicale care îți pot afecta dispoziția.

Dacă optezi pentru ton, încearcă să găsești opțiuni naturale. Chiar dacă este o opțiune mai ieftină, tonul la conservă conține un nivel ridicat de sare și chimicale.

6. Alimente care îți îmbunătățesc dispoziția bogate în fibre

Some figure

Alimentele bogate în fibre solubile ajută la îmbunătățirea dispoziției în cazul în care emoțiile negative sunt cauzate de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge. Dacă ești diabetic, fibrele te pot ajuta la reglarea glicemiei. 

Pe lângă faptul că afectează funcționarea organelor interne, hiperglicemia îți provoacă o întreagă paletă de emoții negative în doar câteva minute.

Dacă te confrunți cu un astfel de episod, trebuie să îți verifici glicemia pentru a-ți da seama dacă aceasta este cauza.

7. Carne roșie macră

Some figure

Carnea roșie macră este bogată în acid linoleic, o grăsime naturală care combate stresul și previne acumularea grăsimilor în organism. În plus, acest aliment conține fier și omega 3, doi nutrienți care îmbunătățesc sănătatea creierului.

  • Pentru a te bucura de beneficiile menționate, este important să gătești carnea roșie cu o cantitate cât mai mică de sare și grăsimi.

Smoothie pentru îmbunătățirea dispoziției

Some figure

O modalitate simplă de a adăuga în dietă alimente care îți îmbunătățesc dispoziția o reprezintă smoothie-urile. Trebuie doar să fii atent/ă la cantități, pentru a nu provoca o creștere a glicemiei.

Iată cum să prepari un smoothie simplu și delicios.

Ingrediente

  • 1 cană de lapte degresat (250 ml)
  • ½ banană
  • 5 nuci
  • 1 linguriță de cacao sau o pătrățică de ciocolată amăruie (5 g)

Mod de preparare

  • Procesează în blender toate ingredientele, până obții un amestec omogen și bea smoothie-ul imediat.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.