7 exerciții la terapia de cuplu
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Relațiile sunt o entitate vie care experimentează în timp suișuri și coborâșuri. Se transformă în funcție de circumstanțele personale ale fiecărui partener și de interacțiunea care are loc între aceștia. Când satisfacția este redusă, principalele exerciții la terapia de cuplu pot fi de mare ajutor.
Unii care cred că a merge la terapie de cuplu este inutil și forțat. Poate credeți că dragostea și intimitatea ar trebui să curgă de la sine. În realitate, aceste elemente sunt construite zilnic și, atunci când uitați să cultivați legătura, ele se pot estompa. Obținerea de ajutor pentru a lucra asupra unor puncte de bază, cum ar fi comunicarea, empatia și munca în echipă poate face diferența.
De ce sunt necesare exerciții la terapia de cuplu?
Multe situații pot face necesară apelarea la îndrumare profesională. Desigur, există puncte de cotitură precum infidelitatea unuia dintre parteneri, dar și situații cotidiene precum lipsa de entuziasm, nemulțumirea personală, resentimentele și dificultățile de comunicare.
Fiecare cuplu este diferit și problemele pot varia semnificativ. Unii simt că partenerul nu le acordă prioritate și nici nu le dedică timp. Altora le lipsește o conexiune emoțională sau se simt constant atacați și subevaluați de partenerul lor. Indiferent de circumstanță, problema poate fi abordată atât timp cât amândoi sunteți dispuși să lucrați la relație.
Exerciții la terapia de cuplu
Exercițiile la terapie de cuplu variază în funcție de curent sau de școala cu care lucrează profesionistul; chiar și așa, este obișnuit ca intervenția să nu se limiteze la ședințe de consultație, ci sa continue prin munca la domiciliu.
Terapeutul este un ghid și un sprijin, dar schimbarea trebuie făcută de membrii cuplului. Acestea sunt unele dintre cele mai simple și mai eficiente exerciții și sunt adesea folosite:
Cuvinte de afirmare
Cuvintele sunt puternice și au puterea de a influența starea de spirit și emoțiile. De-a lungul timpului, cuplurile nu mai oferă complimente și cuvinte de recunoștință, iar acest lucru creează un sentiment de subapreciere. În loc să presupuneți că partenerul știe deja ce simțiți, exprimați-vă liber.
Puteți face o listă cu 50 de atribute care vă plac la partener, acțiuni pentru care sunteți recunoscători sau modalități în care vă face viața mai fericită. Acest exercițiu are scopul de a-l face pe celălalt să știe cât de mult este apreciat și îl ajută pe cel care scrie să devină conștient de tot ceea ce are deja. Dar, dincolo de acest exercițiu specific, este important să includem aceste expresii de afecțiune și admirație în viața de zi cu zi.
Citiți și: 5 semne pentru a identifica dacă este dragoste sau dorință
Manifestări fizice de afecțiune
La fel ca în cazul precedent, manifestările de afecțiune fizică trebuie să facă parte din viața de zi cu zi a cuplului. Ei bine, în ciuda aparentei lor simplități, ele ajută enorm la crearea unei apropieri emoționale. Sărutați partenerul înainte de culcare, îmbrățișați-l când ajunge acasă de la serviciu sau țineți-l de mână în timp ce vedeți un film.
Timp pentru intimitate
Rutina și obligațiile vă lasă fără timp pe care să-l dedicați partenerului. Cu toate acestea, este important să cultivați intimitatea. Pentru a face acest lucru, alegeți un moment în fiecare zi pentru a vorbi și a vă împărtăși gândurile și emoțiile. Opriți televizorul și telefoanele mobile, deoarece acesta este un moment sacru pentru voi doi.
Programați întâlniri regulate. Puteți ieși la cină, puteți face excursii în locuri din apropiere sau puteți urma un curs de gătit sau de dans împreună. Scopul este să ieșiți din monotonie și să rezervați timp de distracție doar pentru voi doi.
Comunicare asertivă
Problemele de comunicare în cuplu duc la conflicte, certuri și nemulțumiri. Pentru a preveni apariția acestora, este esențial să învățați să dialogați asertiv. În linii mari, acest lucru constă în exprimarea fermă și clară a opiniilor și dorințelor ,cu respect față de cele ale celeilalte părți.
Este necesar să vorbim fără a-l ataca sau a eticheta pe celălalt, să dăm exemple concrete și să propunem soluții alternative din care ambii câștigă. Este o modalitate mult mai sănătoasă de a face cereri fără critici și reproșuri.
În pielea partenerului
În conformitate cu cele de mai sus, este esențial să lucrăm la empatie. Uneori, suntem atât de concentrați pe propria versiune a poveștii, încât nu putem înțelege cum o vede cealaltă persoană. Prin urmare, un exercițiu bun este să intrăm în rolul celeilalte persoane într-o dezbatere și să-i apărăm argumentele.
Schimbarea dinamicii negative
Dacă problemele sunt vechi, este probabil să se fi înrădăcinat și să se perpetueze printr-o dinamică negativă. Astfel, fiecare propoziție a cuplului este interpretată greșit și i se răspunde întotdeauna cu ostilitate și o atitudine defensivă.
Pentru a schimba acest lucru, trebuie să instalați în mod deliberat o dinamică pozitivă și să începeți să comunicați cu bunătate, răbdare și toleranță.
Întrebarea minune
Acest ultim exercițiu este foarte util pentru a defini obiectivele și a identifica ce trebuie să schimbe fiecare. Astfel, persoana este rugată să-și imagineze că s-a produs un miracol în timpul nopții și că, la trezire, toate problemele sale în relație au fost rezolvate.
Urmează întrebarea: Cum ți-ai da seama că s-a întâmplat acest miracol? Ce este diferit? În funcție de răspunsuri, soluția începe să se adapteze la acea realitate care a fost descrisă.
Citiți și: Răceala emoțională în cuplu
Exercițiile la terapie de cuplu depind de angajamentul personal
Este important de subliniat că, pentru ca exercițiile de terapie de cuplu să funcționeze, persoanele implicate trebuie să aibă o atitudine deschisă. Adică trebuie să fie dispuse să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, să încerce să înțeleagă ce simte cealaltă persoană și să facă schimbări în comportamentele zilnice. Concentrarea pe „așa sunt eu” sau încercarea de a da vina pe partener pentru tot nu va aduce rezultate bune.
Dacă ambele persoane sunt implicate, satisfacția crește semnificativ sau, dimpotrivă, se ajunge la concluzia că este de preferat să meargă pe drumuri separate. În orice caz, se pot face progrese către o mai mare bunăstare pentru ambii parteneri.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rodriguez, J. J. C. (2013). Parejas viables que perduran en el tiempo. Diversitas, 9(2), 257-270.
- Fishel, A. K., & McKeon, J. (2017) Terapia de pareja. Tratado de Psiquiatría Clínica, Massachusetts General Hospital (12).
- Lee, M. Y. (2015). The miracle question and scaling questions for solution-building and empowerment. Social Workers Desk Reference. Recuperado de: http://ndl.ethernet.edu.et/bitstream/123456789/42673/1/1.pdf#page=345
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.