Logo image
Logo image

7 factori care afectează sănătatea tiroidei

4 minute
Știai că atât stresul, cât și sedentarismul pot influența în mod negativ sănătatea glandei tiroide?
7 factori care afectează sănătatea tiroidei
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tiroida este o glandă de dimensiune mică ce controlează anumite funcții ale unor sisteme esențiale ale corpului uman. Există însă multe obiceiuri care îi influențează buna funcționare, din acest motiv îți prezentăm 7 factori care afectează sănătatea tiroidei.

Glanda tiroidă este un organ endocrin care secretă hormoni cu acțiune asupra metabolismului, ritmului cardiac, stării psihice și altor procese vitale care influențează sănătatea organismului. Tiroida se află deasupra claviculei, pe partea din față a gâtului și, în general, activitatea sa influențează calitatea vieții fiecăruia dintre noi.

Tocmai de aceea, atunci când nu funcționează în mod corespunzător, persoana afectată va manifesta o varietate largă de simptome și va dezvolta anumite boli care atrag după sine complicații atunci când nu sunt tratate la timp.

Din acest motiv, este esențial să cunoaștem factorii care pot altera funcțiile tiroidei și să reducem la minim șansele de îmbolnăvire a acestei glande. În continuare, îți prezentăm 7 factori care afectează sănătatea tiroidei fără ca tu să-ți dai seama.

Factori care afectează sănătatea tiroidei

1. Sedentarismul

Some figure

Adoptarea unui stil de viață sedentar este unul dintre posibilele elemente care declanșează îmbolnăvirea tiroidei, mai cu seamă dezvoltarea hipotiroidismului.

Lipsa de activitate are un impact negativ asupra sănătății fizice și emoționale, cauzând scăderea producției de hormoni tiroidieni. În consecință, funcțiile metabolismului încetinesc și cresc șansele de îngrășare, obezitate și diabet.

Printre altele, sedentarismul cauzează simptome precum:

  • Stare de oboseală
  • Dureri musculare și articulare
  • Fragilitate a părului și a unghiilor
  • Acumulare de colesterol
  • Hipertensiune

2. Alimentația săracă în iod

Un consum scăzut de iod poate cauza probleme în producția hormonilor tiroidieni, ducând la apariția hipotiroidismului.

Organismul uman are nevoie de acest element nutritiv pentru a reglementa activitatea glandei tiroide. Tocmai de aceea, este esențial să consumăm alimente care conțin o cantitate adecvată de iod.

Câteva alimente care conțin iod în mod natural:

  • Sare de mare
  • Sare de Himalaya
  • Coacăze
  • Ridichi
  • Fasole
  • Plante acvatice
  • Ciocolată
  • Iaurt natural
  • Mazăre

3. FumatulFactori care afectează sănătatea tiroidei precum fumatul

Dependența de tutun are efecte nocive nu numai asupra plămânilor, ci și asupra glandei tiroide. Toxinele din țigări ajung în circulația sângelui și, pe lângă faptul că afectează țesuturile și celulele, afectează și glanda tiroidă.

  • Tutunul reduce nivelul producției hormonilor tiroidieni (TSH – Hormonul de stimulare tiroidiană), cauzând dificultăți în funcționarea metabolismului și probleme cu vederea.
  • De asemenea, fumatul mărește riscul apariției bolilor cardiovasculare.

4. Alimentația bogată în gluten

Glutenul este o proteină care poate cauza complicații grave persoanelor care suferă de boala celiacă sau intoleranță. Această substanță este legată de problemele funcționării tiroidei, întrucât poate cauza inflamații și poate afecta metabolismul.

  • Consumul alimentelor cu un conținut scăzut sau fără gluten, chiar și de către cei care nu au intoleranță la acesta, asigură buna funcționare a glandei tiroide și scade riscul de a dezvolta afecțiuni tiroidiene.

5. Consumul alimentelor bogate în soia și al produselor derivate

Some figure

Cu toate că, în multe cazuri putem vorbi despre beneficiile boabelor de soia, este bine de știut că un consum excesiv de soia poate duce la complicații în activitatea glandei tiroide.

  • Soia împiedică producerea hormonilor tiroidieni în cantități adecvate, în special la pacienții care se află într-o primă fază a unei boli tiroidiene.
  • Persoanele diagnosticate cu acest tip de afecțiune trebuie să evite consumul de soia și produsele derivate. Consumul alimentelor bogate în soia se află, așadar, pe lista de factori care afectează sănătatea tiroidei.

6. Consumul de băuturi alcoolice

Cei care consumă în mod excesiv băuturi alcoolice au șanse mai mari de a suferi o complicație a funcționării glandei tiroide, fie pe termen mediu, fie pe termen lung.

Deși organele sistemului excretor ajută la filtrarea și la metabolizarea acestor băuturi, de multe ori toxinele pe care le conțin reușesc să ajungă în circulație, ajungând să interfereze cu sinteza normală a hormonilor.

7. Stresul

Some figure

Cu toate că nu suntem conștienți de acest lucru, sistemul endocrin are o sensibilitate crescută la schimbările de dispoziție. Prin urmare, stresul care nu este gestionat corespunzător poate altera producția hormonilor tiroidieni.

  • Atunci când aceste dereglări hormonale nu sunt ținute sub control, stresul cauzează dureri fizice.

Există mulți factori care, într-un fel sau altul, influențează buna funcționare a glandei tiroide. Dacă ai identificat unul sau mai mulți factori care afectează sănătatea tiroidei, încearcă să iei măsuri pentru a evita ca aceștia să îți influențeze în mod negativ bunăstarea.

Dacă bănuiești că ai putea avea o problemă cu tiroida, consultă medicul pentru a obține un diagnostic corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Iodine Deficiency. American Thyrod Association.
    https://www.thyroid.org/iodine-deficiency/
  • Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Debmalya Sanyal and Moutusi Raychaudhuri. KPC Medical College, Kolkata, West Bengal, India (2016). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911848/
  • Influence of cigarette smoking on thyroid gland–an update.
    Sawicka-Gutaj N, Gutaj P, Sowiński J, Wender-Ożegowska E, Czarnywojtek A, Brązert J, Ruchała M. (2014) 65(1):54-62, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24549603
  • Prevalence of thyroid disorders in untreated adult celiac disease patients and effect of gluten withdrawal: an Italian multicenter study. Sategna-Guidetti C, Volta U, Ciacci C, Usai P, Carlino A, De Franceschi L, Camera A, Pelli A, Brossa C. Universidad de Torino, Italia. University of Torino, Italy.
  • Impact of alcohol use on thyroid function. Yatan Pal Singh Balhara and Koushik Sinha Deb. Department of Psychiatry, All India Institute of Medical Sciences, New Delhi, India. (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743356/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.