7 infuzii medicinale pentru tratarea diabetului
Diabetul este o afecțiune care trebuie ținută sub control pentru a preveni consecințele grave asupra sănătății. Pe lângă tratamentul medicamentos, există și anumite plante care combat boala în mod natural și nu au efecte secundare. Citește mai departe și vei descoperi 7 infuzii medicinale pentru tratarea diabetului.
Printre plantele folosite la prepararea infuziilor împotriva diabetului se numără stevia, scorțișoara și frunzele de avocado. Le poți alterna sau combina pentru a profita de toate proprietățile lor benefice.
Riscurile hiperglicemiei
Hiperglicemia nu provoacă numai diabet, ci este asociată și cu alte afecțiuni, precum obezitatea și rezistența la insulină, o problemă gravă și foarte răspândită.
Toate afecțiunile provocate de hiperglicemie sunt dăunătoare sănătății și te predispun la boli cardiovasculare. Pe lângă consumul infuziilor de mai jos, este important să ții și un regim alimentar.
- Evită zahărul, făina rafinată și fructele care cauzează creșteri ale glicemiei.
- Este bine să ceri îndrumarea unui nutriționist pentru a adopta cea mai benefică dietă.
Infuzii medicinale pentru tratarea diabetului
1. Stevia
Stevia este o plantă medicinală originară din Paraguay, cunoscută pentru abilitatea sa de a lupta împotriva diabetului. Întrucât este foarte dulce, stevia poate înlocui zahărul în tot felul de dulciuri, prăjituri și băuturi. Consumată în mod regulat, această plantă oferă următoarele beneficii:
- Îmbunătățește sănătatea danturii și a gingiilor.
- Alcalinizează organismul.
- Îmbunătățește digestia.
- Combate retenția de apă.
- Scade tensiunea arterială.
- Scade efectele radicalilor liberi care provoacă îmbătrânire.
- Întărește sistemul imunitar.
2. Scorțișoară
Printre cele mai bune infuzii medicinale pentru tratarea diabetului se numără și cea de scorțișoară. Această mirodenie este foarte benefică pentru sănătate. Cea mai sănătoasă varietate este scorțișoara Ceylon, care are cele mai puternice efecte medicinale. O poți folosi pentru a asezona tot felul de preparate, fie dulci (fursecuri, prăjituri, smoothie-uri), fie sărate (tocănițe, preparate la grătar).
Scorțișoara are, la rândul ei, numeroase beneficii:
- Îmbunătățește digestia și combate flatulența.
- Este un antibiotic natural.
- Combate respirația urât mirositoare.
- Are proprietăți antiinflamatoare.
- Combate afecțiunile respiratorii.
- Este afrodiziacă.
3. Pelin
Pelinul este o plantă medicinală foarte amară. Acesta are efecte detoxifiante și îmbunătățește funcționarea ficatului. De fapt, în vremurile străvechi, pelinul era folosit ca remediu pentru intoxicația cu plumb.
Ceaiul de pelina este una dintre cele mai bune infuzii medicinale pentru tratarea diabetului, deoarece scade imediat glicemia. Poți folosi acest remediu și atunci când consideri că ai consumat zahăr în exces.
Îți recomandăm să bei infuzie de pelin în cantități mici și pe perioade scurte de timp.
4. Frunze de avocado
Avocado este un superaliment, însă și frunzele sale sunt benefice, având numeroase proprietăți medicinale. Acestea sunt un remediu excelent pentru diabet, dar și pentru alte simptome și afecțiuni:
- Hipertensiune
- Tuse
- Crampe menstruale
- Arsuri la stomac
- Paraziți intestinali
- Pietre la rinichi
5. Anghinare
Atât anghinarea, cât și frunzele sale sunt remedii excelente pentru reglarea glicemiei deoarece conțin inulină, un tip de fibre care ajută la transformarea glucozei în energie. Poți bea infuzie de frunze de anghinare sau apa în care ai fiert leguma.
6. Ceai verde
Ceaiu verde este o băutură cu atât de multe proprietăți medicinale, încât ar trebui consumat zilnic de către orice persoană.
- Datorită conținutului de polifenoli, ceaiul verde ajută la metabolizarea glucozei și la buna funcționare a pancreasului.
- Însă pentru a te bucura de efectele sale benefice, trebuie să servești această băutură separat, la cel puțin o oră după masă.
7. Apă de ovăz
Ultima pe lista de infuzii medicinale pentru tratarea diabetului este apa de ovăz. Această rețetă vindecătoare scade glicemia și colesterolul și te ajută să slăbești într-un mod sigur și sănătos.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Solís CL, Aguirre ML, Godorecci S et al. Prevalencia de Diabetes en Chile. Revista de la Asociación Latinoamericana de Diabetes2008; 16: 93-97.
- American Diabetes Association. Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care2010; 33: 62-69. 5.
- Harris MI. Undiagnosed NIDDM. Clinical and Public Issues. Diabetes Care1993; 16: 642-652.
- Klein R. Hyperglycemia and microvascular and macrovascular disease in diabetes. Diabetes Care1995; 18: 258-268.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.