Logo image
Logo image

6 greșeli matinale care te împiedică să slăbești

4 minute
Faptul că sari peste micul dejun sau nu servești alimentele potrivite pot fi greșeli făcute în timpul dimineții care te împiedică să atingi greutatea ideală. 
6 greșeli matinale care te împiedică să slăbești
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Știai că poți face anumite greșeli matinale care te împiedică să slăbești? Poate părea greu de crezut, dar obiceiurile din timpul dimineții joacă un rol important în ceea ce privește pierderea în greutate.

Multe persoane nu conștientizează faptul că practicile din primele ore ale zilei sunt esențiale pentru optimizarea nivelului de energie și accelerarea metabolismului.

De fapt, unul dintre motivele pentru care nu reușim să slăbim îl reprezintă greșelile din timpul dimineții. Acestea compromit rezultatele dietei și ale exercițiilor fizice. Prin urmare, este necesar să le identificăm și să le corectăm înainte de a deveni un obstacol în drumul către silueta mult visată.

În acest articol îți prezentăm 6 greșeli matinale care te împiedică să slăbești. Nu ezita să iei măsurile necesare pentru a le corecta.

Greșeli matinale care te împiedică să slăbești

1. Faptul că mai dormi „încă 5 minute”

Some figure

Când ne trezim, mulți dintre noi simțim nevoia să mai dormim „încă 5 minute” pentru a reuși să ne ridicăm din pat și să ne simțim activi. Însă acest obicei nu este deloc benefic, mai ales dacă prelungești mereu acest interval.

Minutele pe care le petreci dormind mai mult decât este nevoie pot fi valorificate pentru a servi un mic dejun sănătos sau a face câteva exerciții fizice.

De fapt, ideal ar fi să te trezești cu 15 minute înainte de ora obișnuită. În acest fel ai timp să adopți un obicei sănătos care să îți îmbunătățească rata metabolică.

Totodată, este important să ai parte și de un somn de calitate. Prin urmare, este indicat să dormi cel puțin 7 ore pe noapte.

2. Nu îți hidratezi organismul

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli matinale care te împiedică să slăbești, dar și una dintre cele mai dăunătoare.

În timpul somnului, organismul folosește lichidele pentru a îndeplini mai multe procese. Astfel, atunci când te trezești prezinți un anumit nivel de deshidratare.

Consumul de apă dimineața, chiar după ce te ridici din pat, ajută la rehidratarea organismului.  Acest lichid vital îl ajută să funcționeze în mod corespunzător pe tot parcursul zilei. Beneficiile sunt și mai mari dacă adaugi zeamă de lămâie sau o plantă detoxifiantă în apă.

3. Nu consumi alimentele potrivite la micul dejun

Some figure

Faptul că nu dedici suficient timp micului dejun este principalul motiv pentru care curele de slăbire dau greș. Prima masă a zilei este esențială pentru buna funcționare a metabolismului. În plus, micul dejun oferă energie organismului.

Obiceiul de a consuma cafea și biscuiți în locul unei mese consistente încetinește metabolismul și te împiedică să slăbești. Același lucru se întâmplă și dacă nu mănânci nimic pe principiul că „economisești calorii”.

Un mic dejun sănătos trebuie să reprezinte 25% din aportul caloric zilnic. Această masă trebuie să conțină proteine, fibre și carbohidrați. În plus, este esențial să adaugi și surse de antioxidanți și acizi grași omega 3.

4. Nu iei micul dejun la ora potrivită

Momentul în care servești micul dejun influențează, la rândul său, beneficiile pe care această masă le oferă organismului și metabolismului.

Dacă iei micul dejun prea târziu, hormonii foamei se activează în mod excesiv. Vei ajunge astfel să consumi alimente mai puțin sănătoase. Printre altele, acest obicei încetinește metabolismul, adică viteza de ardere a caloriilor și a grăsimilor.

5. Servești gustări nesănătoase

Some figure

Pentru a-ți menține metabolismul activ și a preveni oboseala matinală, este indicat să servești o gustare între mic dejun și prânz. Aceasta îți oferă o doză de energie și de nutrienți care te ajută să îți continui munca fără probleme.

Din păcate, multe persoane fac alegeri greșite în ceea ce privește gustările dintre mese. Astfel, ele ajung să consume alimente bogate în calorii și substanțe artificiale.

  • Nu te ajută cu nimic dacă mănânci pâine, prăjeli sau băuturi cu frișcă bogate în calorii.
  • Optează, în schimb, pentru fructe, legume sau batoane de cereale integrale.

6. Te stresezi la serviciu

În primele ore ale zilei, este normal să te simți ușor presat/ă de toate activitățile pe care le ai de îndeplinit. Dacă nu știi cum să o gestionezi, această presiune se transformă într-un stres major care te poate împiedica să slăbești.

  • Când ești foarte stresat/ă, în corp se eliberează o doză mai ridicată de cortizolAcest hormon îți afectează atât dispoziția, cât și metabolismul.
  • Expunerea continuă la acest hormon este asociată cu tendința de acumulare a grăsimii abdominale.

Faci și tu aceste greșeli matinale care te împiedică să slăbești? Dacă ai identificat măcar una, încearcă să o corectezi cât mai curând. În caz contrar, aceasta îți va afecta greutatea corporală. Obiceiurile sănătoase, mai ales privind dieta alimentară și exercițiile fizice, reprezintă cea mai bună modalitate de a obține rezultate rapide și permanente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
  • Stookey JD, Constant F, Popkin BM, Gardner CD. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity (Silver Spring). 2008 Nov;16(11):2481-8.
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.