8 produse pe care nu ar trebui să le aplici pe piele
Există o serie de produse pe care nu ar trebui să le aplici pe piele. Dacă nu sunt utilizate corect, pot provoca leziuni cutanate. În plus, acestea sunt utilizate zilnic de toată lumea, riscul fiind sporit.
Frumusețea pielii poate fi afectată de un număr mare de factori de mediu cu care pare imposibil să nu intrăm în contact. Particulele de poluare, razele UV și substanțele conținute de unele alimente sunt doar câteva dintre lucrurile care pot interfera cu sănătatea pielii.
Din fericire, există acum sute de produse cosmetice care ajută la prevenirea deteriorării. Cu toate acestea, odată cu boom-ul pe care l-au avut remediile naturale în ultima perioadă, unii oameni fac greșeli grave atunci când aplică anumite produse în zone ale corpului pentru care nu au fost concepute.
Există produse care au fost dezvoltate în laboratoare pentru a le folosi pe păr, de exemplu, însă există oameni și chiar recomandări iresponsabile care sugerează utilizarea acestora pe față.
Prin urmare, este timpul să știm puțin mai multe despre produsele nocive pentru piele.
8 produse pe care nu ar trebui să le aplici pe piele
1. Spray pentru păr
Un „truc” destul de obișnuit este să aplici fixativ pe față pentru a-ți fixa bine machiajul. A face acest lucru este o greșeală, deoarece aceste tipuri de articole sunt fabricate din substanțe chimice care usucă pielea și accelerează procesul de îmbătrânire.
În plus, unele produse conțin repelenți care ar putea provoca iritații și roșeață în zona de aplicare.
Citește mai mult: De ce pielea se încrețește în apă? Explicații științifice
2. Unturi
Există câteva excepții. De exemplu, untul de cacao și shea sunt benefice pentru hidratarea și stimularea reparării țesuturilor. Cu toate acestea, multe uleiuri vegetale pot provoca coșuri și puncte negre prin modificarea uleiurilor naturale ale pielii și înfundarea porilor.
Persoanele cu pielea grasă ar trebui să evite unturile sau produsele care conțin uleiuri.
3. Oțet
Nu ar trebui să faceți greșeala de a aplica oțet direct pe piele. Deși acest ingredient poate fi una dintre componentele unui toner natural, utilizarea sa în stare pură poate fi dăunătoare.
Oțetul nediluat provoacă uscăciune și iritații. Dacă aveți pielea uscată, este mai bine să evitați loțiunile care îl conțin.
4. Deodorante
Mulți oameni le folosesc pentru a evita transpirația feței și pentru o durabilitate mai mare a machiajului. Totuși, porii se înfundă, celulele nu mai sunt oxigenate și se acumulează mai multe toxine.
Toate acestea se traduc prin acnee, puncte negre și, pe termen lung, îmbătrânire prematură. Compoziția chimică a deodorantelor poate fi văzută în acest studiu.
5. Lacuri de unghii
Multe lacuri conțin compuși sănătoși pentru întărirea unghiilor, dar nu pot fi folosite pe piele. Unele tutoriale de machiaj recomandă utilizarea acestui produs pentru a obține un finisaj diferit, dar conține substanțe chimice dure care usucă pielea.
Alegeți întotdeauna lacuri concepute pentru piele, realizate din ingrediente blânde.
6. Vitamina E pură
Multe măști naturale includ vitamina E pentru hrănirea pielii și reducerea petelor. Greșeala care nu ar trebui să fie făcută este utilizarea acesteia fără a o amesteca cu alte ingrediente. Poate provoca înfundarea porilor și acnee.
Cei cu pielea grasă ar trebui să evite acest ingredient complet, pentru a nu agrava problema.
7. Pastă de dinți
Folosirea pastei de dinți pentru combaterea erupțiilor acneice este unul dintre cele mai populare „trucuri” de pe net. Cu toate acestea, reprezintă unul dintre cele mai utilizate produse dăunătoare pentru piele.
Deși este adevărat că poate usca coșurile și punctele negre într-un timp foarte scurt, compușii săi chimici pot modifica pH-ul natural al feței, provocând uscăciune și urme.
8. Alcool
Acest element este prezent în majoritatea dulapurilor pentru medicamente, deoarece este ideal pentru dezinfectarea rănilor minore. Cu toate acestea, unii îl folosesc direct pe piele pentru a calma mușcăturile de insecte.
Eroare! Deși senzația de frig pe care o generează este plăcută, aplicarea sa poate provoca iritații, uscăciune și alte modificări ale pielii.
Produse pe care nu ar trebui să le aplici pe piele: concluzie
Toate aceste produse trebuie utilizate în alte lucruri decât pe piele. Dacă le-ai aplicat vreodată, găsește alternative pentru a evita riscurile asociate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castellanos Ramos, G.I. y Alcalá Pérez, D. Antioxidantes en dermatología. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 2010; 8(4): 272-277
- Dermatología Mx. [Internet]. Vitamina E. 2012. Disponible en: http://www.dermatologiamx.com/dermocosmetica/vitamina-e/
- López González, L., Gutiérrez Pérez, M.I., Lucio-Villegas Menéndez, E., Aresté Lluchd, N., Morató Agustíe, L. y Pérez Cachafeirof, S. Introducción a los antisépticos. Atención Primaria, 2014; 46 Supl 2:1-9.
- Organic Andorra. [Internet]. Manteca de Karité: Propiedades y diferentes usos cosméticos. 2017. Disponible en: https://www.farmaciatorrent.com/blog/cosmetica-natural/manteca-de-karite-propiedades-y-usos-cosmeticos/