Sfaturi pentru prevenirea bolilor de piele
Pielea este cel mai vizibil organ și, probabil, unul dintre cele mai vulnerabile la schimbările din mediu. În ciuda faptului că bolile de piele nu sunt grave, simptomele pe care le cauzează sunt deranjante. Știi ce poți face pentru prevenirea bolilor de piele?
Niciun alt organ din corpul uman nu se schimbă la fel de mult ca pielea. Aceasta este expusă la multiple influențe interne și externe. Mai jos, vei descoperi câteva sfaturi pentru prevenirea bolilor de piele.
Ce sunt bolile de piele?
Pielea este cel mai mare organ din corp, acoperindu-l și protejându-l. Astfel, unele dintre funcțiile sale principale sunt:
- Menține fluidele corpului în interior, prevenind deshidratarea.
- Protejează împotriva bacteriilor și virușilor care pot provoca infecții.
- Ajută la perceperea lumii exterioare: de exemplu, dacă aerul este cald sau rece, umed sau uscat.
- Reglează temperatura corpului.
- Produce vitamina D după expunerea la soare.
Orice lucru care irită, înfunda sau inflamează porii și pielea pot provoca simptome precum roșeața, umflăturile, arsurile și mâncărimea.
Sfaturi pentru prevenirea bolilor de piele
De cele mai multe ori, prevenirea este cel mai bun mod de a controla problemele pielii. Uneori, durerea sau disconfortul sunt primele semne ale debutului unei afecțiuni a pielii. Te anunță că ai o problemă, chiar dacă aceasta nu este vizibilă.
Mai jos, îți vom împărtăși informații generale despre afecțiunile comune ale pielii și despre cum să le ții sub control:
Iritații ale pielii
Erupțiile sunt roșii, dureroase și provoacă mâncărime. Unele erupții cutanate pot duce, de asemenea, la apariția de vezicule sau răni deschise. În plus, acestea sunt un simptom al multor boli. Oamenii pot prezenta o erupție care pare a fi acnee sau rujeolă.
Există mai multe modalități de a controla o erupție pe baza severității acesteia:
- Deoarece multe lucruri pot provoca erupții cutanate, este important să descoperi de ce anume suferi înainte de a le trata. Dacă este o erupție cutanată severă, dacă nu se ameliorează sau dacă ai și alte simptome, ar trebui să consulți un medic.
- Tratamentele includ produse hidratante, loțiuni, creme cu cortizon care ameliorează inflamația și antihistaminice care ameliorează mâncărimea.
Alergie la soare
Acest termen cuprinde diferite boli ale pielii, cum ar fi erupția luminii polimorfe (PLE), urticaria solară (SU), prurigo actinic sau porfiria. Atunci când unii oameni fac plajă, suferă de urticarie sau coșuri pe față, decolteu și brațe. Dacă ți se întâmplă acest lucru, trebuie să consulți dermatologul pentru a exclude afecțiunile mai grave. Mai jos, descoperă câteva recomandări care se pot dovedi utile:
- Evită expunerea la soare între 11 dimineața și 4 după-amiaza.
- Poartă o pălărie.
- Nu te expune la soare când începe să apară alergia.
- Acoperă zonele afectate.
- Folosește o loțiune de protecție specială pentru alergiile solare.
Pete solare sau melasmă
Pigmentarea pielii suferă modificări în timpul verii din cauza expunerii la soare. Mai jos, îți împărtășim câteva sfaturi pentru a te ajuta să previi petele solare:
- Fii cu ochii pe zona buzelor superioare, pe obraji și pe frunte, deoarece acestea sunt cele mai afectate porțiuni.
- Evită iritarea zonei, deoarece acest lucru poate duce la apariția de noi pete solare sau la răspândirea celor existente.
- Este esențial să aplici măsuri de protecție solară și să folosești pălării sau ochelari de soare. În plus, ar trebui să încerci să stai în zone umbrite.
- Aplică protecție solară cu 20 până la 30 de minute înainte de expunerea la soare și aplic-o din nou la fiecare două ore pentru a menține efectul protector.
- Nu utiliza produse cosmetice iritante, deoarece soarele poate activa și provoca reacții inflamatorii.
Piciorul de atlet
Această boală a pielii este o infecție fungică care afectează picioarele. Afectează în special spațiile dintre degetele de la picioare. Pentru a preveni piciorul atletului, îți recomandăm:
- Usucă-ți bine picioarele după ce le-ai spălat, mai ales zona dintre degete.
- Schimbă-ți șosetele și pantofii în fiecare zi.
- Nu sta cu picioarele în apă fierbinte mult timp, deoarece acest lucru facilitează penetrarea fungică.
- Evită să te plimbi desculț/ă în jurul piscinelor și dușurilor publice.
- Hidratează-ți picioarele în fiecare zi.
- Dacă ai o infecție, utilizarea unei creme antifungice timp de câteva zile este suficientă.
- Aplică picături antiseptice la sfârșitul zilei.
Pete pe spate sau tinea versicolor
Acesta este un alt tip de infecție fungică care afectează în principal bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani care trăiesc în țări cu climă caldă și umedă. Provoacă apariția pe torace sau membre a unor pete bine definite, rotunjite, de culoare maro închis sau alb rozaliu, acoperite cu solzi. În ceea ce privește această boală, îți recomandăm:
- În primul rând, fii atent/ă cu transpirația, sebumul și temperaturile ridicate, deoarece acestea sunt condiții optime pentru dezvoltarea fungică.
- În timpul verii, evită îmbrăcămintea strâmtă, precum și îmbrăcămintea care nu este foarte respirabilă.
- De asemenea, curăță excesul de sebum și transpirația cu o loțiune de curățare ușoară.
- În timpul primăverii și al verii, aplică medicamente topice pentru tinea versicolor sub formă de săpunuri sau geluri de duș. Folosește-le o dată sau de două ori pe săptămână pentru a preveni recurența.
- Utilizarea unei creme antifungice poate fi suficientă pentru vindecarea afecțiunii. Cu toate acestea, cele mai rezistente ciuperci pot necesita medicamente orale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bolognia, J. L., Schaffer, J. V., & Cerroni, L. (Eds.). (2018). Dermatología. Elsevier Health Sciences.
- Fitzpatrick, T. B. (2009). Dermatología en medicina general. Ed. Médica Panamericana.
- Mascaró, J. M. (2003). Medicina Cutánea: recuerdos de ayer, realidades de hoy. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 31(4), 219-220.
- Alergia al sol. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077
- Denise Aaron. 2018. Tiña versicolor (Pitiriasis versicolor). Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/trastornos-de-la-piel/infecciones-f%C3%BAngicas-de-la-piel/ti%C3%B1a-versicolor
- Pie de atleta. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000875.htm
- Melasma. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000836.htm
- Consejos de la AEMPS sobre protección solar. Asociación Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. https://www.aemps.gob.es/cosmeticosHigiene/cosmeticos/docs/proteccion_solar.pdf
- Benedetti, Julia. 2019. Estructura y funcionamiento de la piel. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/trastornos-de-la-piel/biolog%C3%ADa-de-la-piel/estructura-y-funcionamiento-de-la-piel