8 sfaturi pentru prevenirea petelor solare - Doza de Sănătate
 

8 sfaturi pentru prevenirea petelor solare

Apariția petelor solare nu prezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, mulți oameni le consideră inestetice și preferă să le evite. Descoperă cele mai bune sfaturi pentru prevenirea petelor solare!
8 sfaturi pentru prevenirea petelor solare
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Pentru prevenirea petelor solare, este important să încorporezi câteva sfaturi de îngrijire de bază în rutina ta de zi cu zi. Deși petele solare sunt inofensive și nu prezintă riscuri pentru sănătate, cele mai multe persoane preferă să le evite pentru că le consideră inestetice.

Pentru a reduce aspectul petelor solare, poți aplica produse care ajută la reducerea impactului razelor UV asupra pielii. Cu toate acestea, este esențial să le suplimentezi cu metode simple de a proteja zonele expuse ale pielii. În acest articol, îți vom împărtăși opt recomandări pentru prevenirea petelor solare.

Ce sunt petele solare?

Petele solare sunt cunoscute și sub denumirea de pete hepatice, deși nu au nimic de-a face cu ficatul. Sunt pete maronii plate care se dezvoltă de obicei în zonele pielii care sunt expuse constant la soare. Razele UV fac ca melanocitele să se înmulțească în exces, ceea ce duce la apariția petelor solare.

Deși dimensiunea și forma lor variază, petele solare tind să apară în zone precum fața, gâtul, umerii și spatele mâinilor. Acestea sunt complet inofensive și nu necesită tratamente specifice, chiar dacă pot părea maligne. Așadar, nevoia de a le preveni apariția și reduce aspectul este doar din motive estetice.

8 sfaturi pentru prevenirea petelor solare

1. Folosește cremă de protecție solară tot timpul anului

Sfaturi pentru prevenirea petelor soare

Este foarte important să folosești produse de protecție pe tot parcursul anului pentru a preveni apariția petelor solare. Nu ar trebui să le folosești doar în timpul verii, deoarece pielea ta poate suferi de pe urma efectelor negative ale radiațiilor solare chiar și în zilele înnorate.

Pentru prevenirea petelor solare și reducerea riscului apariției melanomului, aplică un produs de protecție solară cu SPF 50 sau mai mare. Dacă ziua este însorită, reaplică produsul la fiecare două ore.

2. Evită expunerea la soare la anumite ore

Bronzarea pentru câteva minute poate fi sănătoasă, deoarece îți ajută corpul să sintetizeze vitamina D. Cu toate acestea, cel mai bine este să eviți să faci acest lucru la cele mai calde ore ale zilei (între orele 10 și 15:00), deoarece razele soarelui sunt cu adevărat intense și agresive cu pielea, mai ales după-amiaza.

Dacă nu poți evita să te expui la soare în aceste ore, trebuie să folosești produse de protecție solară eficiente și să porți haine care îți protejează brațele și picioarele. De asemenea, încearcă să programezi activitățile în aer liber la alte ore.

3. Poartă o pălărie și ochelari de soare pentru evitarea petelor solare

Pe lângă utilizarea de îmbrăcăminte de protecție, este o idee bună să porți accesorii precum pălării și ochelari de soare. Acestea nu permit razelor UV să-ți afecteze direct capul, contribuind astfel la reducerea riscului apariției petelor solare pe față.

De fapt, ochelarii de soare cu protecție UV sunt foarte importanți, deoarece protejează ochii de radiații și previn îmbătrânirea prematură a pielii delicate din jurul ochilor. Asigură-te că îi cumperi dintr-un loc de încredere, deoarece nu toți ochelarii de soare te protejează de razele UV.

4. Evită să folosești produse parfumate pentru a preveni petele solare

Femeie care se dă cu parfum pe încheietură

Fii atentă la produsele cosmetice și medicamentele care pot provoca reacții de fotosensibilizare.

Pentru a evita petele solare, ar trebui să renunți la utilizarea produselor parfumate. Loțiunile și parfumurile au componente care pot duce la apariția petelor solare dacă le aplici înainte de a te expune la soare. Acest lucru apare în urma unei reacții de fototoxicitate, care provoacă excesul de melanină și pigmentare. Așadar, dacă te expui la soare, evită să aplici pe piele orice produs cu aceste caracteristici. În schimb, poți folosi o cremă cu protecție solară cu SPF ridicat.

5. Folosește produse de machiaj cu protecție solară inclusă

Nevoia de a ne proteja pielea împotriva soarelui a obligat multe companii să dezvolte produse cu protecție solară încorporată. Acesta este motivul pentru care numeroase produse cosmetice și de machiaj cu protecție solară sunt disponibile pe piață. De fapt, există multe tipuri de machiaj cu protecție solară colorată.

SPF-urile colorate au devenit o tendință în lumea machiajului, deoarece conțin pigmenți de culoare care fac pielea să pară mai uniformă și o protejează de soare în același timp. Dacă vrei să eviți petele solare, nu ezita să încerci aceste produse.

6. Crește-ți aportul de vitamina C

Pentru a preveni petele solare, nu poți trece cu vederea nutriția. O alimentație echilibrată se reflectă și în sănătatea pielii tale.

În acest caz, îți recomandăm să consumi vitamina C, deoarece aceasta acționează ca un antioxidant pentru a-ți proteja pielea de expunerea continuă la radiațiile solare.

De fapt, alimentele precum fructele citrice și fructele de pădure ajută corpul să producă colagen și să-și reînnoiască celulele. Le poți consuma ca atare sau în salate, smoothie-uri și sucuri.

7. Aplică măști hidratante pentru prevenirea petelor solare

Mască cu avocado pentru prevenirea petelor solare

Măștile hidratante ajută la restabilirea echilibrului pielii și oferă cantități importante de antioxidanți care împiedică apariția petelor solare.

Nu trebuie să aștepți apariția petelor solare pentru a te bucura de beneficiile măștilor hidratante. Dacă vrei să eviți apariția acestor imperfecțiuni inestetice, folosește aceste măști o dată sau de două ori pe săptămână.

Deși poți găsi mai multe tipuri de măști hidratante în magazinele de cosmetice sau chiar în supermarketuri, le poți încerca și pe cele naturale. De exemplu, îți poți face propria mască hidratantă, combinând ingrediente precum un avocado copt, miere și ulei de nucă de cocos. Întinde masca pe zonele expuse la soare sau cu pete solare, las-o să acționeze timp de 20 de minute, apoi clătește.

8. Bea mai multă apă

De una singură, apa nu poate face multe pentru a preveni apariția petelor solare. Cu toate acestea, creșterea consumului zilnic de apă te poate ajuta să îți menții pielea sănătoasă și hidratată în mod optim.

Consumul a doi litri (aproximativ 8 pahare) de apă pe zi susține regenerarea celulelor și reduce riscul de deshidratare, pete solare și îmbătrânire prematură.

Concluzie

Așa cum am explicat mai sus, este foarte ușor să adopți obiceiuri simple pentru a evita apariția petelor solare. Cel mai important este să fii consecventă, deoarece radiațiile solare îți afectează pielea tot timpul anului, iar efectele lor asupra tegumentului pot fi permanente dacă nu te protejezi în mod corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
  • Matsumura, Y., & Ananthaswamy, H. N. (2004). Toxic effects of ultraviolet radiation on the skin. Toxicology and Applied Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.taap.2003.08.019
  • Jablonski, N. G., & Chaplin, G. (2010). Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0914628107
  • Antoniou, C., Kosmadaki, M. G., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2008). Sunscreens – What’s important to know. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2007.02580.x
  • Gallagher R. P. (2005). Sunscreens in melanoma and skin cancer prevention. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne173(3), 244-5.
  • Heerfordt, I. M., Torsnes, L. R., Philipsen, P. A., & Wulf, H. C. (2018). Sunscreen use optimized by two consecutive applications. PloS one13(3), e0193916. doi:10.1371/journal.pone.0193916
  • Steinemann, A. (2016). Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. Air Quality, Atmosphere and Health. https://doi.org/10.1007/s11869-016-0442-z
  • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9080866
  • Al-Niaimi, F., & Zhen Chiang, N. Y. (2017). Topical Vitamin C and the skin: Mechanisms of action and Clinical applications. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
  • Williams, S., Krueger, N., Davids, M., Kraus, D., & Kerscher, M. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: Distinct differences between drinking mineral water and tap water. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00366.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.