Logo image
Logo image

8 simptome ale stresului vizual

4 minute
Simți că ochii tăi sunt obosiți sau iritați? Vederea ta este încețoșată? Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este da, este posibil să suferi de stres vizual. Citește în continuare și ia aminte!
8 simptome ale stresului vizual
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dispozitivele electronice, razele ultraviolete, toxinele din mediu… Toți acești factori reprezintă principalele cauze ale faptului că experimentăm din ce în ce mai des simptome ale stresului vizual.

Stresul vizual este caracterizat de o senzație incomodă de oboseală oculară. Această problemă este însoțită și de vedere încețoșată, dificultăți de concentrare și, în anumite cazuri, iritare.

80% dintre persoanele nevoite să lucreze la calculator suferă de stres vizual cel puțin o dată în viață. În plus, acesta este frecvent în rândul celor care își forțează ochii în spații prost iluminate.

Cel mai îngrijorător aspect este faptul că mulți pacienți tind să ignore simptomele. În ciuda disconfortului experimentat, aceștia nu se tratează la timp. Astfel, este foarte important să putem recunoaște principalele simptome ale stresului vizual. După ce le-ai identificat, consultă un specialist.

1. Ochii uscați, unul dintre cele mai frecvente simptome ale stresului vizual

Some figure

Ochii uscați constituie un simptom incomod care, dacă nu este tratat, poate cauza durere și dificultăți de vedere. Această problemă este cauzată de lipsa de fluide la nivelul lacrimalului, un os mic localizat în orbită, responsabil de protejarea ochilor și menținerea lubrifierii lor.

Deshidratarea ochilor poate cauza mâncărimi și o senzație de iritație, ca atunci când particule mici pătrund în aceștia. Ochii devin frecvent uscați din cauza expunerii la poluare, dar și stresul vizual poate cauza această reacție.

2. Mâncărimile oculare

Mâncărimile oculare (pruritul) reprezintă o reacție care semnalează reducerea producției de lacrimi. Acest simptom este însoțit de iritații și disconfort la nivelul ochilor. În general, mâncărimile se vor intensifica atunci când pacientul se implică în activități care presupun suprasolicitarea ochilor.

3. Amețeala

Some figure

Printre cele mai răspândite simptome ale stresului vizual se numără amețeala și lipsa de coordonare. Din cauza suprasolicitării, nivelul de energie scade și apare epuizarea. În cazul stresului vizual, oboseala experimentată este însoțită de dureri de cap intense, o paloare nesănătoasă și slăbiciune la nivelul extremităților.

4. Lăcrimarea

Deși stresul vizual cauzează frecvent uscarea ochilor, în anumite situații suprasolicitarea acestor organe le poate determina să lăcrimeze în exces.

De obicei, acest simptom este cauzat de prezența unor particule și substanțe în mediu, care reușesc să se depună pe suprafața ochilor. Uneori însă, lăcrimarea excesivă semnalează prezența unei boli oculare.

Indiferent de cauză, este esențial să consulți un medic. Numai acesta poate stabili dacă ochii îți lăcrimează din cauza stresului vizual, a unei traume sau a unei boli oculare.

5. Migrenele

Some figure

Durerile de cap intense și migrenele pot fi simptome ale stresului vizual. Această reacție este cauzată de problemele asociate tensiunii arteriale și circulației sanguine, care pot fi trecute cu vederea.

Însă migrenele pot fi cauzate de diverși factori, așadar nu da vina pe stresul vizual dacă nu observi și alte simptome ale acestuia.

6. Hipersensibilitatea la lumină

Persoanele care petrec prea multe ore în fața calculatorului experimentează deseori episoade recurente de hipersensibilitate la lumină.

Principala cauză a acestui fenomen este stresul la care ochii sunt supuși din cauza luminilor emise de ecranele dispozitivelor electronice. Acestea alterează circulația sanguină la nivelul ochilor și abilitatea lor de a se lubrifia.

Hipersensibilitatea la lumină a fost asociată și unei boli numite fotofobie care, împreună cu stresul vizual, poate cauza traumatisme corneene.

7. Conjunctivita

Some figure

Când petreci multe ore în fața ecranului unui dispozitiv electronic, îți crește riscul de a suferi de conjunctivită. Această boală presupune inflamația membranei conjunctive din cauza suprasolicitării ochilor. Trebuie însă menționat că, în general, conjunctivita este cauzată de viruși, bacterii și toxine din mediu.

8. Vederea încețoșată

Vederea încețoșată și dificultățile în a vedea detaliile mici pot fi simptome ale stresului vizual, dar pot semnala și prezența unei boli de refracție sau a orbirii iminente.

Dacă experimentezi acest simptom, cere opinia unui medic. Vederea încețoșată te avertizează că suferi de o boală oculară care necesită tratament urgent. De cele mai multe ori, acest semnal va fi însoțit de migrene, oboseală și alte simptome menționate anterior.

Câteva sfaturi finale

  • Pentru a preveni toate cele 8 simptome ale stresului vizual prezentate în acest articol, permite-le ochilor tăi să se odihnească de mai multe ori pe tot parcursul zilei.
  • Pe cât posibil, practică exerciții oculare în mod regulat.
  • Te sfătuim să dormi suficient. Odihna este indispensabilă pentru o sănătate vizuală optimă.
  • Ideal, supune-te periodic unui control medical. Nu uita, când simptomele de mai sus devin recurente, este posibil ca problema să nu fie stresul vizual, ci o boală mai gravă.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Elsy Navarrete-Rodríguez, Juan José Luis Sienra-Monge, Roberto Ureña-Ortiza. Alergia ocular.
  • Coles-Brennan, C., Sulley, A., & Young, G. (2019, January 1). Management of digital eye strain. Clinical and Experimental Optometry. Blackwell Publishing Ltd.
  • Fernández Pérez, S., Dios Lorente, J. A. de, Peña Sisto, L., García Espinosa, S., & León Leal, M. (2009). Causas más frecuentes de consulta oftalmológica. Medisan.
  • Rosenfield, M., & Mcoptom, M. R. (2016). Computer vision syndrome (a.k.a. digital eye strain). Optometry in Practice17(February), 1–10.
  • Sheppard, A. L., & Wolffsohn, J. S. (2018, April 1). Digital eye strain: Prevalence, measurement and amelioration. BMJ Open Ophthalmology. BMJ Publishing Group.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.