De câte ore de somn ai nevoie?
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Cât des ți se întâmplă să irosești ore de somn prețioase din cauza unui program de dormit neadecvat? Ai multe de făcut, ai foarte puțin timp la dispoziție, dar în loc să te culci devreme în fiecare noapte și să prinzi măcar câteva ore de somn, te culci târziu și te trezești dimineața simțindu-te epuizat.
Nu e de ajuns să dormi doar două sau trei ore ca să-ți recuperezi energia epuizată în timpul zilei. Corpurile noastre au nevoie de un anumit număr de ore de somn în fiecare zi pentru a se putea odihni, recupera și realiza diferitele lor funcții metabolice și regenerative.
Citește în continuare ca să afli exact de câte ore de somn ai nevoie!
De ce dormim?
Trecerea de la starea de veghe la cea de somn este un proces natural și ciclic, în timpul căruia au loc schimbări la nivelul secrețiilor hormonale, precum și la nivelul funcțiilor metabolice, cardiovasculare, respiratorii și de termoreglare. Somnul este divizat în cinci etape ce variază în decursul nopții.
Etapele somnului
1) Somnolența și ațipitul
Această primă etapă nu durează decât câteva minute, iar în cadrul ei începem să adormim. Însă, orice fel de zgomot ne-ar putea trezi din nou în această etapă. Corpurile noastre încep să se relaxeze, iar mișcările oculare ne sunt încetinite și intermitente.
2) Somnul mediu
Aceasta este una din cele mai ciudate etape ale somnului. De exemplu, dacă cineva ți-ar putea adresa o întrebare, tu s-ar putea să-i oferi un răspuns, fără însă a-ți aminti că așa ceva s-a întâmplat în ziua următoare. Corpurile noastre continuă să se relaxeze în această etapă.
3-4) Somnul adânc
Etapele trei și patru alcătuiesc acel somn „adânc”, în cadrul căruia tonusul muscular este redus, rata de respirație încetinește, presiunea arterială se reglează, pulsul scade și mișcările gastrointestinale devin mai accentuate.
În cadrul acestor etape ale somnului, secreția hormonilor de creștere devine mai accentuată, la fel ca și secreția de hormoni gonadotropi (FSH și LH). Acești hormoni sunt responsabili de ovulație și, respectiv, de producția de spermă. Deci, este foarte important să nu te trezești în timpul acestor două etape.
5) Somnul REM
Această etapă este caracterizată prin mișcări oculare rapide și contracții musculare la nivelul urechii medii. Aceasta este etapa în care visezi.
Creierul îți va fi foarte activ, rata cardiorespiratorie îți va crește în mod neregulat, temperatura corpului îți va scădea și îți va crește producția de prolactină (ce influențează progesteronul), vei avea erecții (dacă ești bărbat) sau clitorisul îți va deveni rigid (dacă ești femeie).
După cum bine vezi, fiecare etapă a somnului este foarte importantă pentru ca organismul tău să-și poată reveni după o zi plină de activitate.
Te-ar putea interesa și:
Hormonii eliberați în cadrul acestor etape ne influențează în mod puternic starea generală, iar procesele digestive ce au loc acum ne permit să absorbim energia ce ne trebuie pentru ziua următoare.
Deci câte ore de somn sunt necesare în fiecare noapte?
Numărul necesar de ore de somn variază în funcție de vârstă. Însă, mai multe studii arată că, cu excepția nou născuților și a copiilor mici, majoritatea oamenilor ar trebui să doarmă în jur de 8 ore în fiecare noapte, pentru a-și putea atinge potențialul maxim în ziua următoare.
Există mai multe tulburări de somn ce ne pot afecta, dar, din păcate, de multe ori nu le băgăm în seamă până când consecințele lor se agravează. Mai jos îți vom prezenta câteva dintre aceste consecințe posibile.
Dacă nu dormi cât trebuie, poți fi incomodată de una sau mai multe din următoarele:
Epuizare
Este foarte simplu: nu dormi de ajuns—devii epuizată. În plus, îți va crește nivelul de stres și se vor acumula mai multe toxine în organismul tău. Corpul tău nu va mai răspunde cum trebuie în ziua următoare și te vei simți obosită, lentă și foarte somnoroasă.
Diverse afecțiuni
Lipsa de somn duce la apariția unor afecțiuni metabolice ce îți pot prejudicia sănătatea. Cea mai gravă consecință de acest fel sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și diabetul.
Probleme de memorie și creativitate
Dacă nu dormi destul, creierul tău va avea probleme cu organizarea și înregistrarea informațiilor pe care le primește în decursul zilei.
Din acest motiv, pot apărea modificări de memorie, probleme de concentrare, schimbări de dispoziție, iritabilitate, un timp de răspuns scăzut al reflexelor, probleme de comportament și depresie. Conform experților, dacă te odihnești cât trebuie, îți vor veni tot timpul idei noi și inovative.
Infecții
Lipsa de somn îți poate slăbi sistemul imunitar, făcându-te mai susceptibilă virușilor și bacteriilor.
Probleme de natură estetică
Somnul, sau lipsa acestuia, îți afectează aspectul pielii. Dacă nu dormi destul, celulele epiteliale nu ți se vor regenera cum trebuie, iar pielea îți va arăta uscată și zbârcită.
Probleme cu ochii
Ochii tăi au nevoie de odihnă. Altfel, aceștia se vor înroși, îți vor apărea pungi sub ei și vei avea tulburări de vedere.
Probleme respiratorii
Lipsa de somn afectează procesul de oxigenare a celulelor.
Probleme de greutate
Atunci când nu dormim îndeajuns, corpurile noastre tind să acumuleze grăsime, în mod special în regiunea abdominală. Un corp odihnit poate cu mai mare ușurință să-și mențină acea greutate ideală și chiar și să slăbească mai ușor, pentru că somnul ne influențează pofta de mâncare și absorbția nutrienților.
Te-ar putea interesa și:
Trebuie să ai grijă de tine mereu!
Dacă dormi acele 8 ore pe zi pe care ți le-am recomandat, poți obține numeroase beneficii. Te vei simții mai odihnită și:
- Vei avea energia necesară pentru a înfrunta o nouă zi.
- Fluxul sanguin către stomac și intestine ți se va amplifica, iar tu vei putea digera alimente cu mai multă ușurință.
- Vei fii mai puțin stresată și celulele creierului tău vor fi revitalizate. Astfel, te vei simți mai trează în ziua următoare și mai capabilă să înveți și să memorezi lucruri noi.
- Organismul tău va putea elimina toxinele mai ușor.
- Ți se va activa sistemul imunitar și organismul tău va produce mai mulți anticorpi. Cu alte cuvinte, nu te vei mai îmbolnăvi la fel de des.
- Producția ta de celule sexuale va fi mai abundentă.
- Țesuturile, în special cele ale pielii, se vor regenera mai repede.
- Și, dacă vrei să ai parte de o viață lungă și sănătoasă, nu există aliați mai de nădejde decât somnul suficient, exercițiile fizice și o dietă echilibrată. Toți experții susțin că tocmai acesta este secretul, deci profită de el și alege să fii sănătoasă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- National Sleep Foundation. How Much Sleep Do We Really Need?. https://www.sleepfoundation.org/articles/how-much-sleep-do-we-really-need
- Benedict, C., Brooks, S. J., O’Daly, O. G., Alemn, M. S., Morell, A., Aberg, K., … Schioth, H. B. (2012, March). Acute Sleep Deprivation Enhances the Brain’s Response to Hedonic Food Stimuli: An fMRI Study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 97(3), E443-E447
jcem.endojournals.org/content/97/3/E443.short - Cappucio, F. P., D’Elia, L., Pasquale, S., & Miller, M. A. (2010). Sleep duration and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Sleep, 33(5), 585-592
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864873/ - How much sleep is enough? (2012, February 22)
nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sdd/howmuch - Han, Kuem Sun. Kim, Lin. Shim, Insop.(2012).Stress and Sleep Disorder.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3538178/
- VV.AA. (2016).Insomnia and the risk of depression: a meta-analysis of prospective cohort studies.https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-1075-3
- VV.AA. (2008).The Association Between Sleep Duration and Weight Gain in Adults: A 6-Year Prospective Study from the Quebec Family Study.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2279744/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.