Logo image
Logo image

9 greșeli care nu te lasă să dormi: pot fi acestea evitate?

4 minute
Pentru a dormi bine și a ne odihni adecvat, este esențial să luăm cina cu cel puțin două ore înainte de culcare și să evităm utilizarea dispozitivelor electronice când ne băgăm în pat.
9 greșeli care nu te lasă să dormi: pot fi acestea evitate?
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Suferiți de insomnie sau aveți probleme în a adormi? Nu știți de ce apare această problemă? Mai jos, vă vom spune care sunt principalele greșeli care nu te lasă să dormi. Puteți rezolva problemele legate de insomnie rectificând aceste comportamente.

9 greșeli care nu te lasă să dormi

Somnul este foarte important pentru toate mamiferele, deoarece ajută organismul să se refacă după eforturile depuse în timpul zilei și după anumite boli. Prin urmare, dacă în ultimul timp întâmpinați probleme de odihnă, citiți mai departe!

1. Beți cafea după cină

La ora desertului, putem opta pentru un fruct, o prăjitură cu ciocolată sau o cafea. Ultimele două alternative pot fi declanșatoarele insomniei din cauza proprietăților de stimulare a sistemului nervos.

Aveți grijă la cofeină și zaharuri rafinate după cină. Pot provoca insomnie sau întreruperea repetată a somnului.

Citiți mai mult: Somnul neregulat și problemele cardiace

2. Mergeți la culcare cu stomacul plin

Some figure

 

Este o altă greșeală legată de alimentație care merită eliminată. Dacă ați terminat de mâncat și mergeți imediat la culcare, veți avea probleme de somn. Acest lucru este mai rău dacă sunteți una dintre persoanele care doarme pe burtă. Greutatea la stomac duce la coșmaruri, insomnie, reflux gastroesofagian sau trezirea cu foarte puțină energie. Se recomandă să așteptați cel puțin o oră înainte de a merge la culcare după cină.

3. Nu aveți ore fixe de somn

Corpul are nevoie de o rutină. Confuzia provoacă modificări la nivelul creierului. Prin urmare, nu veți putea dormi bine dacă aveți un program haotic.

Menținerea orei de culcare este esențială pentru organism. Același lucru este valabil și pentru momentul în care setați ceasul deșteptător. Chiar dacă este weekend sau vacanță, trebuie să respectați un tipar de odihnă.

4. Vă treziți târziu

 

Deoarece nu dormim prea mult în timpul săptămânii, profităm de weekend pentru a nu ne ridica din pat. Aceasta este una dintre greșelile care vă împiedică să dormiți bine. Deși credem că este bine pentru corp, nu este așa.

Încercarea de a compensa somnul pierdut nu are efect. Din acest motiv, oricât ați dormi tot weekendul… luni veți fi obosiți și fără energie.

5. Vă uitați la televizor sau folosiți mobilul

Utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare întârzie producția hormonului care reglează ciclul de somn. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul este alert și primește tot felul de stimuli. Crede că trebuie să rămână treaz!

Nu este recomandat să urmăriți știri sau filme de acțiune, să stați cu tableta sau mobilul până în ultimul moment înainte de a închide ochii sau să dormiți cu televizorul aprins. Nu uitați că mintea are nevoie de o pauză.

6. Nu aveți saltele sau pijamale adecvate

 

De cât timp nu ați mai schimbat pernele sau salteaua? Acestea trebuie schimbate cel puțin o dată la trei ani pentru a evita leziunile coloanei vertebrale și tot felul de tulburări ale somnului, precum insomnia.

Lenjeria de pat și cea pe care o purtați trebuie să fie adaptate perioadei anului și să fie confortabile. Fără pijamale strâmte, prea multe pături sau șosete care strâng gleznele.

Some figure

7. Lăsați lumina aprinsă

Mintea trebuie să fie în întuneric pentru a primi semnalul că este timpul să doarmă. Fără întuneric, este posibil să nu puteți adormi sau să nu vă odihniți bine.

8. Dormiți cu cineva (include animale de companie)

 

Împărtășirea unui pat poate fi foarte plăcută, dar are și consecințe negative atunci când vine vorba de odihnă. Dacă dormiți cu partenerul, câinele, copiii sau pisica, veți avea o calitate a somnului mai scăzută. Va trebui să vă adaptați la mișcările, sunetele și temperaturile celorlalte ființe din jurul vostru. Dacă aveți multe probleme cu somnul, luați în considerare dormitul separat.

Citiți și: 7 alimente de evitat în caz de probleme de somn

9. Mențineți temperaturi extreme

Vara porniți aerul condiționat la maxim. Iarna folosiți încălzirea la maxim și la miezul nopții transpirați. Ambele extreme sunt nocive pentru odihnă. Temperatura trebuie menținută la un nivel confortabil (de exemplu, 20 °C).

Greșeli care nu te lasă să dormi: Concluzii

Obiceiurile noastre, precum și mediul care ne înconjoară, influențează calitatea somnului. Prin urmare, dacă vrem să ne odihnim, să fim activi și să ne îmbunătățim sănătatea, este esențial să cunoaștem greșelile care nu ne permit să dormim. Cunoscându-le, putem implementa strategii pentru a le elimina. În cazul în care insomnia persistă sau se agravează, vă recomandăm să consultați psihologul sau medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De Castro, F. L., Rodríguez, O. F., Ortega, M. M., & Agüero, L. F. (2012). Abordaje terapéutico del insomnio. SEMERGEN-Medicina de familia38(4), 233-240.
  • Díaz, M. S., & Pareja, J. A. (2008). Tratamiento del insomnio. Información terapéutica del sistema nacional de salud32(4), 116-122.
  • Sarrais, F., & de Castro Manglano, P. (2007). El insomnio. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 121-134). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.