Somnul neregulat și problemele cardiace - Doza de Sănătate
 

Somnul neregulat și problemele cardiace

Există o relație între somnul neregulat și riscul de probleme cardiovasculare. Află ce are de spus știința în acest sens!
Somnul neregulat și problemele cardiace

Ultima actualizare: 25 iunie, 2021

Bolile cardiovasculare sunt un grup de boli care afectează inima și vasele de sânge. Ele sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Aceasta înseamnă că în fiecare an, mai mulți oameni mor din cauza uneia dintre aceste boli decât din orice altă cauză. Care este legătura dintre somnul neregulat și problemele cardiace?

Din cauza stilului nostru de viață și evoluției societății, tot mai mulți oameni suferă de una dintre aceste tulburări. Sunt o problemă de sănătate publică și se efectuează multe studii pentru a încerca să se stabilească în mod clar factorii care contribuie la creșterea riscului de probleme cardiovasculare, astfel încât să poată fi luate măsuri împotriva lor.

Câteva exemple de boli cardiovasculare sunt:

  • Hipertensiune arterială
  • Infarct miocardic
  • Accident vascular cerebral
  • Insuficiență cardiacă

Cât de important este somnul?

După cum am menționat deja, a dormi bine, la fel ca a mânca bine și a face mișcare, este esențial pentru menținerea unei sănătăți optime. A nu te odihni corect are consecințe negative, atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic.

În timpul somnului, ne odihnim mintea și corpul. Întregul corp se odihnește pentru a se reîncărca 100% pentru a doua zi. Odihna insuficientă în mod repetat ne face să acumulăm oboseală și stres. Corpul nu va putea să își îndeplinească toate funcțiile în mod corespunzător.

Dacă situația continuă mult timp și corpul nu funcționează așa cum ar trebui, riscul de a dezvolta anumite boli crește. Acest risc include atât boli psihologice – stres sau depresie – cât și boli fizice – cum ar fi bolile cardiovasculare și problemele metabolice.

Somnul neregulat și problemele cardiace la femei
Un somn prost noaptea are repercusiuni asupra sănătății noastre fizice și psihologice.

Ce înseamnă a avea un somn neregulat?

Când vorbim despre o noapte de odihnă slabă, ne referim la mai mult decât eșecul de a dormi un anumit număr de ore. Deci, despre ce vorbim? Somnul neregulat afectează, de asemenea, calitatea odihnei și ritmurile biologice.

Dacă numărul de ore de somn variază foarte mult de la o zi la alta sau dacă ne culcăm și ne trezim în momente foarte diferite pe parcursul zilei, atunci somnul nostru va fi neregulat. Somnul neregulat înseamnă că organismul nu se poate obișnui cu o rutină de odihnă, că ritmurile noastre circadiene sunt scăpate de sub control și că nu funcționăm așa cum ar trebui.

Care este legătura dintre somnul neregulat și problemele cardiace?

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston au realizat un studiu în care au investigat bărbați cu vârste între 60 și 70 de ani fără antecedente de probleme cardiovasculare.

Pentru a face acest lucru, au atașat un monitor de urmărire, pe care fiecare participant l-a purtat pe încheietura mâinii. Monitoarele au trimis rapoarte cercetătorilor cu privire la ora de culcare, durata somnului și ora trezirii participanților.

În funcție de aceste informații, specialiștii au analizat ce participanți au suferit o problemă cardiovasculară și au legat-o de tiparul lor de somn. Cercetătorii au descoperit că riscul de probleme cardiovasculare a fost de peste două ori mai mare la participanții care nu au avut o calitate ridicată a somnului.

Fată somnoroasă care sta la laptop
Întreaga viață de zi cu zi este afectată de somnul neregulat, iar studiile sugerează că acest lucru ne pune în pericol inima.

O odihnă bună ne protejează împotriva problemelor cardiovasculare

Adesea, când vine vorba de prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și medicamente. Cu toate acestea, uităm adesea un factor atât de fundamental și simplu, cum ar fi somnul adecvat.

Prin urmare, studierea pacienților cu risc cardiovascular, luând în considerare tiparul de somn și corectarea acestuia poate ajuta la prevenirea multor boli. Chiar și așa, cercetătorii încă lucrează la noi studii pentru a ne extinde cunoștințele în acest sens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Prolonged sleep restriction induces changes in pathways involved in cholesterol metabolism and inflammatory responses. Sci Rep. 6:24828.
  • Habitual sleep quality, plasma metabolites and risk of coronary heart disease in post-menopausal women | International Journal of Epidemiology | Oxford Academic [Internet]. [cited 2020 Apr 5]. Available from: https://academic.oup.com/ije/article-abstract/48/4/1262/5145716
  • Effect of sleep deprivation on the human metabolome. Proc Natl Acad Sci USA. 111:10761–6.
  • Insomnia and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of cohort studies. Int J Cardiol. 176:1044–7.
  • Miró E. Patrones de sueño y salud. Int J Clin Heal Psychol. 2002;2(2):301–26.
  • Rodríguez, Aída Argentina, et al. “Validez de los métodos de predicción para riesgo cardiovascular en américa latina: revisión bibliográfica.” CONSEJO EDITORIAL 2016-2018 CUERPO EDITORIAL (2017): 51.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.