7 alimente de evitat în caz de probleme cu somnul
 

7 alimente de evitat în caz de probleme de somn

Pentru a nu întâmpina probleme atunci când vine vorba de a adormi, este indicat să evitați consumul anumitor alimente care produc insomnie.
7 alimente de evitat în caz de probleme de somn
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dificultatea de a adormi noaptea este cunoscută sub numele de insomnie inițială. Este una dintre cele mai frecvente tulburări din societatea modernă. Unele dintre motivele pentru care tot mai mulți oameni au acest tip de problemă sunt utilizarea excesivă a tehnologiei, expunerea constantă la stres și sedentarismul. Există și alimente de evitat în caz de probleme cu somnul?

Ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe experții în sănătate este faptul că insomnia este o afecțiune care duce la alte boli atunci când nu este tratată la timp. Din acest motiv, este esențial să identificați cauza și să încercați să găsiți un tratament sau o soluție cât mai curând posibil.

Există anumite alimente care, în funcție de compoziția lor, fac dificilă odihna atunci când sunt consumate cu câteva ore înainte de a merge la culcare. Haideți să le descoperim!

Alimente de evitat în caz de probleme cu somnul

1. Brânză

Brânza pe lista de alimente de evitat în caz de probleme cu somnul

 

Brânza este un aliment apetisant cu care pot fi preparate diferite tipuri de mâncare. Cu toate acestea, este esențial să rețineți că este unul dintre alimentele care pot provoca insomnie atunci când sunt consumate într-un moment nepotrivit.

Brânza conține un aminoacid cunoscut sub numele de tiramină, așa cum s-a menționat într-o cercetare efectuată în 2012. Acțiunea sa stimulatoare menține creierul activ și previne somnul. De fapt, aceeași substanță a fost legată de unele cazuri de dureri de cap.

Alte produse lactate, cum ar fi laptele și iaurtul, s-au dovedit a fi benefice datorită aportului semnificativ de calciu. Acest mineral reduce stresul și stabilizează fibrele nervoase din creier pentru o dispoziție calmă și relaxată.

2. Ciocolată

Pentru mulți oameni, ciocolata este o încântare care poate oferi un sentiment de fericire în momentele dificile. S-a dovedit prin cercetări efectuate la Universitatea Complutense din Madrid că aceasta conține antioxidanți și substanțe nutritive esențiale care sunt benefice pentru sănătate dacă sunt consumate în cantități moderate.

Cu toate acestea, ciocolata nu este potrivită înainte de a dormi din cauza tirozinei, substanță este transformată în dopamină în organism. Acesta este un stimulent puternic care vă va împiedica să adormiți. Cel mai bine este să consumați acest aliment dimineața sau după-amiaza.

3. Carne procesată

Mezelurile sunt alimente de evitat în caz de probleme cu somnul

 

Atât cârnații, cât și carnea afumată au un conținut ridicat de grăsimi și proteine care îngreunează procesul de digestie. Ingerarea lor noaptea duce adesea la indigestie și senzație de greutate în abdomen. În plus, conțin și tiramină, aminoacidul asociat cu insomnie și dureri de cap.

Dacă doriți să mâncați carne la cină, cel mai bine este să alegeți piept de pui sau carne de curcan. Acestea sunt mai sănătoase și, de asemenea, ușor de digerat.

4. Alimente cu cofeină

Cofeina este o substanță stimulantă. Menține creierul activ și treaz. Cafeaua și alte băuturi energizante o conțin în cantități semnificative. Nu exagerați cu consumul, deoarece acestea pot deveni un obstacol în calea somnului. Cel mai bine este să nu le ingerați noaptea și să încercați să găsiți alternative.

Cofeina că este prezentă și în unele medicamente, ceaiuri și băuturi răcoritoare!

5. Produse pe bază de roșii

Conservă de roșii

 

Alimentele pe bază de roșii cresc pH-ul acid din organism și provoacă arsuri și disconfort digestiv noaptea. Consumul trebuie evitat cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

6. Grapefruit

Consumul de citrice, cum ar fi grapefruitul, poate provoca arsuri la stomac și reflux acid. Aceste disconforturi întrerup somnul și vă pot împiedica să obțineți orele de odihnă necesare. Cel mai bine este să mâncați acest aliment dimineața sau la câteva ore după prânz.

7. Alimente picante de evitat în caz de probleme cu somnul

Condimentele pe lista de alimente de evitat în caz de probleme cu somnul

 

Sosurile și mirodeniile picante, cum ar fi muștarul sau piperul, perturbă ciclul de somn după ce au fost ingerate cu câteva ore înainte de culcare. Provoacă o schimbare de temperatură în corp care induc în eroare funcțiile creierului.

Ați mâncat vreunul dintre aceste alimente de evitat în caz de probleme cu somnul? Acesta poate fi motivul insomniei din fiecare noapte. Este recomandat să le consumați în alt moment și să optați pentru alimente mai ușoare la cină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.