Alergia la citrice: simptome, tratament și sfaturi - Doza de Sănătate
 

Alergia la citrice: simptome, tratament și sfaturi

Citricele se caracterizează prin conținutul lor important de fitonutrienți antioxidanți. Cu toate acestea, este posibil să ai o alergie la citrice.
Alergia la citrice: simptome, tratament și sfaturi
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Alergia la citrice are o simptomatologie tipică, care face ca diagnosticarea să fie simplă. Deși este o problemă rară, aceasta poate afecta dieta. Este important să reții faptul că aceste fructe pot furniza substanțe nutritive importante, cum ar fi vitamina C.

În grupul citricelor, găsim un număr mare de fructe care au o concentrație semnificativă de acid citric: de exemplu, lămâie, grapefruit și portocale. Au o putere antioxidantă considerabilă și experții recomandă consumul de citrice în mod regulat.

Alergia la citrice: cauze

Fenomenul pe care îl cunoaștem ca alergie la citrice apare deoarece sistemul imunitar identifică anumite proteine, care acționează ca antigeni, ca fiind dăunătoare. La prima expunere, sistemul imunitar produce un răspuns de apărare cu o varietate de simptome.

Experții consideră că poate exista o componentă genetică care să determine apariția acestei alergii, deși factorii de mediu, precum igiena excesivă sau expunerea redusă la aceste fructe joacă, de asemenea, un rol important. Experții spun că măsurile excesive de curățare a acestor fructe pot fi unul dintre motivele de bază ale apariției alergiilor.

Fructe citrice
Citricele conțin vitamina C, care este un antioxidant vital în dietă, atât timp cât nu există alergii.

Simptomele tulburării

După ingestia de citrice, persoana alergică începe să dezvolte simptome caracteristice. Acestea includ apariția unor pete roșii pe piele sau a mâncărimii. Dacă acesta este cazul, este important să iei un antihistaminic cu prescripție medicală. Acest lucru va reduce disconfortul cauzat de alergie.

Consumul unui aliment care produce o reacție alergică poate duce la diaree, dureri abdominale, gaze și chiar vărsături, deși aceste simptome vor depinde de gradul de intensitate al reacției în sine.

Diagnosticul alergiei la citrice

Diagnosticul acestei alergii implică expunerea la alimente și măsurarea ulterioară a imunoglobulinelor din sânge. Contactul cu produsul în cauză poate fi uneori suficient, deoarece acest lucru determină apariția iritării pielii.

Cu toate acestea, uneori este necesar ca persoana să ingereze un eșantion mic de fructe citrice pentru a evalua modul în care se modifică anumiți parametri biochimici legați de funcționarea sistemului imunitar.

Alternative la citrice

Odată ce problema a fost diagnosticată, persoana în cauză ar trebui să evite citricele. În caz contrar, și-ar putea pune sănătatea în pericol. Însă acest lucru nu înseamnă că ar trebui să-și reducă aportul de antioxidanți. Cercetările au arătat că acești compuși neutralizează formarea radicalilor liberi.

Este important să eviți aportul de sosuri și dressinguri, deoarece multe dintre ele conțin lămâie sau portocală. Le poți înlocui cu produse de casă care nu conțin citrice.

De asemenea, este important să ne amintim că aportul de vitamina C asigură buna funcționare a sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients. Pentru a-și asigura nevoile dietetice, cei cu alergie la citrice ar trebui să își mărească aportul de ardei gras sau să recurgă la utilizarea suplimentelor, dacă este necesar.

Alergia la citrice impune utilizarea de suplimente
Vitamina C este un antioxidant care ar trebui să fie prezent în dietă. În cazul unei alergii la citrice, ar trebui evaluată utilizarea suplimentelor.

Tratament pentru alergia la citrice

În prezent, nu există niciun tratament care să se dovedească eficient în eliminarea alergiilor la citrice. Cu ajutor farmacologic, este posibil să ții sub control simptomele. Însă aceasta nu este o soluție, deoarece poate provoca daune interne.

În prezent, diferite tratamente bazate pe imunoterapie sunt testate cu scopul de a oferi o soluție în viitor. Deocamdată, acestea nu sunt disponibile publicului larg și se află în faza experimentală.

Alergia la citrice este o afecțiune rară

Din fericire, alergia la citrice are o incidență scăzută în rândul populației. Cu toate acestea, este o patologie care poate condiționa dieta și care nu are nicio soluție.

În cazul diagnosticării, este crucial să ne asigurăm că acest lucru nu afectează aportul de vitamina C. Așadar, persoanele afectate ar trebui să își mărească aportul de ardei sau să meargă la un specialist pentru a evalua suplimentarea cu un produs care conține vitamina C.

În concluzie, lipsa de vitamina C ar putea provoca probleme sistemului imunitar, precum și probleme de absorbție a fierului la nivel intestinal. Prin urmare, dacă bănuiești că ai putea suferi de alergie la citrice, mergi la un specialist pentru a te supune testelor de diagnostic adecvate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ege MJ. The Hygiene Hypothesis in the Age of the Microbiome. Ann Am Thorac Soc. 2017
  • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.