Cele mai comune 9 alergii la copii - Doza de Sănătate
 

Cele mai comune 9 alergii la copii

Alergiile sunt o reacție la substanțe inofensive care are loc în sistemul imunitar. Majoritatea alergiilor se dezvoltă în copilărie. Mulți oameni le depășesc, dar alții nu. Iată o listă cu cele mai frecvente 9 alergii la copii!
Cele mai comune 9 alergii la copii
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar apără organismul într-un mod exagerat. De obicei, acesta atacă ceva care nu este dăunător. Alergiile sunt foarte frecvente în copilărie. În acest articol, vom discuta despre cele mai comune 9 alergii la copii.

O afecțiune modernă

Copil care își suflă nasul

Alergenii sunt elementele sau substanțele care provoacă reacții alergice. În mod normal, nu există niciun motiv pentru care sistemul imunitar să reacționeze în acest fel. Însă, odată ce apare reacția hipersensibilă imediată, de fiecare dată când persoana respectivă va intra în contact cu alergenul, se va întâmpla același lucru.

De obicei, alergiile se dezvoltă în copilărie. Copiii cu părinți sau frați care au alergii vor dezvolta și ei, cel mai probabil, alergii. Însă s-ar putea să nu reacționeze în același mod. În plus, este posibil să nu reacționeze la aceiași alergeni.

Interesant este faptul că părinții și bunicii noștri erau mult mai puțin alergici decât copiii noștri. De fapt, cele mai frecvente alergii sunt rezultatul vieții moderne. Stilul de viață, alimentele nesănătoase și poluarea au dus la răspândirea alergenilor. Potrivit Centrului American pentru Controlul Bolilor, doar în ultimii 20 de ani, procentul copiilor cu alergii alimentare a crescut cu 50%.

De ce se întâmplă acest lucru?

Crezi sau nu, motivul este evident. Generațiile trecute au mâncat mai multe alimente proaspete. În zilele noastre, alimentele sunt procesate cu aditivi chimici. În plus, bunicii noștri au consumat mai multe alimente organice decât alimente tratate cu pesticide și îngrășăminte.

În mod similar, alergiile respiratorii s-au înrăutățit din cauza poluării mediului. Schimbările climatice au modificat ciclul de producție a polenului plantelor. De asemenea, utilizarea substanțelor chimice acasă (igiena personală) a agravat alergiile.

Cele mai comune 9 alergii la copii

Categoria „celor mai frecvente alergii” variază în funcție de alergeni. Copii sau adulți, cei care suferă de alergii intră în contact cu alergenii prin alimentație, respirație sau piele. Acestea fiind spuse, iată lista cu cele mai frecvente alergii la copii:

1. Acarienii de praf

Acarienii de praf sunt unul dintre cei mai comuni alergeni. De fapt, aceste insecte microscopice trăiesc în jurul nostru. Se acumulează în saltele, perne, covoare și animale de pluș. Se hrănesc cu celule moarte ale pielii.

Curățenia de rutină este esențială pentru a-i împiedica să se dezvolte și să se răspândească. Prin urmare, ventilează frecvent casa pentru a reduce acumularea de praf și pentru a preveni acarienii.

2. Polenul

Polenul este un alt alergen celebru. Alergiile la polen sunt sezoniere, deoarece fiecare tip de copac, arbust și chiar iarbă degajă particule de polen care se deplasează în aer pentru a fertiliza alte plante. Copiii pot fi alergici la diferite tipuri de polen, deși unul dintre cele mai frecvente și iritante este polenul de iarbă. Vorbim în principal despre erbacee, cum ar fi grâul, ovăzul sau orzul. Datorită rezistenței lor crescute, pot crește în tot felul de medii. Cu toate acestea, sunt mai frecvente în zonele rurale.

În prezent, poți verifica starea polenului din aer din numeroase surse. Le poți găsi pe paginile web ale orașului sau pe site-urile meteo.

3. Mucegaiul

Mucegaiul este un alt alergen comun, care afectează un număr mare de copii. Este un tip de ciupercă care crește în medii calde și umede. Această ciupercă are un miros caracteristic. De asemenea, sporii săi produc reacții alergice în organism.

4. Animalele de companie

Iubitele noastre animale de companie sunt declanșatoare ale multor alergii. Blana, pielea, mătreața, saliva și chiar urina animalelor pot provoca reacții alergice la copii.

5. Gândacii de bucătărie

Gândacii sunt alergeni puternici răspândiți în orașe. De fapt, expunerea la aceste creaturi în clădirile infestate poate fi o sursă a astmului. De obicei, insecticidele chimice pot agrava această alergie. De fapt, acestea înrăutățesc simptomele și nu fac prea multe pentru a elimina insectele.

6. Mâncarea

Unele dintre principalele alimente care cauzează alergii la copii sunt:

 • Laptele de vacă
 • Ouăle
 • Fructele de mare, peștele, crustaceele și moluștele
 • Soia

De asemenea, există o confuzie în legătură cu grâul și glutenul. Oamenii nu sunt alergici la glutenul din grâu, ci mai degrabă intoleranți. Incapacitatea de a digera glutenul este ceea ce se numește boala celiacă.

7. Mușcăturile de insecte

Mușcătură de insectă înroșită

Mușcăturile de insecte provoacă umflături, mâncărime și roșeață la mulți copii. Alergiile la veninul insectelor pot provoca reacții severe. În plus, pot pune viața copiilor în pericol.

8. Medicamentele

Atât medicamentele eliberate fără rețetă din farmacii, cât și medicamentele eliberate pe bază de rețetă pot provoca reacții alergice. Antibioticele fac parte din acest grup. Prin urmare, este important să nu utilizezi niciun medicament fără a consulta medicul.

O idee bună este ca cel mic să poarte indicii dacă are alergie la un medicament. Există brățări și coliere pentru persoanele alergice la penicilină, atropină sau adrenalină, mai ales din cauza riscului apărut în situațiile de urgență.

9. Cele mai frecvente alergii la copii: produsele chimice

Anumiți detergenți, produse cosmetice sau produse de curățare pe care le folosim acasă provoacă una dintre cele mai frecvente forme de alergii la copii. Componentele chimice ale acestor produse sunt responsabile de apariția reacțiilor neplăcute. De asemenea, produsele chimice pot fi iritante pentru căile respiratorii sau pentru piele.

În cazurile extreme, poate apărea anafilaxia. Aceasta este apărarea rapidă și intensă a corpului atunci când simte un alergen. De fapt, acest răspuns poate fi fatal.

Principalele alergii la copii: simptome

Alergii la copii care provoacă rinoree

Simptomele depind de cât de sensibil este copilul la alergen. Unele alergii sunt mai intense decât altele. Prin urmare, dacă cel mic prezintă oricare dintre aceste simptome, cel mai bine este să te adresezi medicului pediatru. Pot fi necesare diferite teste, astfel încât să poți determina ce tip și grad de alergie îl afectează pe copil.

Simptomele alergiilor respiratorii

 • Strănut
 • Tuse
 • Mâncărime în nas sau gât
 • Congestie nazală sau rinită
 • Roșeață și mâncărime a ochilor
 • Astm, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație

Simptomele alergiilor alimentare sau la mușcăturile de insecte

 • Mâncărime a gurii și a gâtului la înghițirea alimentelor
 • Urticarie
 • O erupție asemănătoare eczemelor
 • Mâncărime în nas și gât
 • Respirație precipitată
 • Umflături în jurul feței sau al gâtului
 • În cele mai grave cazuri, copiii pot intra în șoc anafilactic

Considerații finale cu privire la cele mai frecvente alergii la copii

Mulți copii se vor vindeca rapid de alergii. Însă alții vor trăi cu ele pentru tot restul vieții. Părinții trebuie să-și învețe copiii să identifice și să prevină contactul cu alergenii care îi afectează.

Indiferent de motiv, este important să eviți automedicația. De asemenea, fii atent/ă la curățenie și nu folosi produse chimice ce produc alergii acasă. Sănătatea copiilor este mai presus de orice!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.