Ablația cu laser: în ce constă această tehnică chirurgicală?
Ablația cu laser este o procedură care are diverse aplicații în industrie. Este folosită și ca tehnică chirurgicală pentru a trata diverse probleme de sănătate. Mai exact, se folosește în tratamentul afecțiunilor pielii, în stomatologie și pentru eliminarea tumorilor, inclusiv la nivelul creierului.
Unul dintre avantajele sale în comparație cu alte intervenții este faptul că este non-invazivă. Pacienții au posibilitatea de a reveni la rutina lor în maxim 48 de ore. Vrei să afli mai multe despre asta? Mai jos, detaliem procesul, care sunt beneficiile procedurii și dacă există riscuri legate de utilizarea sa.
Ce este ablația cu laser și pentru ce se utilizează?
În medicină, ablația cu laser este o intervenție adesea folosită în tratamentul epilepsiei și al tumorilor cerebrale. După cum se explică într-un articol publicat în Journal of Functional Biomaterials , se folosește un laser și un mediu care transportă lumina în țesut.
Mai exact, laserul furnizează lumină monocromatică — emisă la o anumită lungime de undă — care interacționează cu țesutul ce urmează să fie operat. Mediul folosit este adesea o fibră optică responsabilă de mobilizarea luminii laser în interiorul organelor.
Generarea de căldură în țesuturi este în mare măsură determinată de următorii factori:
- Lungimea de undă a luminii laser
- Setările laserului (putere, energie și timp de tratament)
- Proprietățile fizice ale țesutului
- Caracteristicile de emisie ale aplicatorului optic
Descoperiți: Nodul pe spate: 7 cauze posibile
Utilizări principale
Epilepsia și tumorile cerebrale sunt abordate cu acest tratament. Dincolo de acestea, literatura științifică menționează și alte tipuri de tumori, cum ar fi următoarele:
- Teratom cardiac fetal
- Tumori în tractul urinar
- Noduli tiroidieni benigni
- Tumori cerebrale localizate în zone cu acces dificil
Ca tehnică chirurgicală, ablația cu laser este folosită în stomatologie pentru diverse proceduri endodontice (incizia pulpei), în parodontologie (tratamentul abceselor), în cosmetica dentară (albire, depigmentare), etc.
De asemenea, se analizează utilizarea sa ca tratament pentru următoarele:
- Herpes labial
- Ulcer aftos
- Vânătăi
- Varice
- Eliminarea tatuajelor
În ce constă procedura de ablație cu laser?
Aplicarea ablației cu laser ca tehnică chirurgicală este o procedură delicată. În primul rând, este necesar să se efectueze mai multe studii anterioare pentru un diagnostic precis. Dacă este vorba despre o formațiune tumorală, sunt necesare teste precum rezonanța magnetică.
Odată luată decizia, se stabilește data tratamentului. În ceea ce privește pregătirea anterioară, aceasta poate varia și trebuie stabilită de echipa medicală. Pacientul este sedat și dus în sala de operație.
Odată ajuns acolo (dacă este necesar), trebuie făcută o incizie. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, când vine vorba de o tumoare pe creier. Craniul va fi găurit.
Apoi, se introduce sonda cu laser și se folosește căldura concentrată în zona bolnavă, până când țesutul este distrus. Echipa medicală monitorizează țesuturile din apropiere pentru a evita sângerările sau alte complicații.
Beneficiile și avantajele ablației cu laser
Există diverse beneficii în ceea ce privește tratamentul și, bineînțeles, rezultatele ablației cu laser. Deși este o tehnică oarecum complexă, are multe avantaje în comparație cu alte proceduri.
În acest sens, ies în evidență următoarele aspecte:
- Permite tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii: de exemplu, papule sidefate.
- Este o tehnică mai puțin invazivă.
- Nu există incizii mari.
- În stomatologie, utilizarea anesteziei este redusă.
- Pacientul simte mai puțină durere.
- Este relativ mai sigură decât operația tradițională (în ceea ce privește complicațiile operatorii).
- Sonda folosită poate ajunge în zone greu accesibile.
- Durata procedurii este mai mică, deși aceasta variază în funcție de problema de sănătate.
- Riscurile de infecție sunt reduse, deoarece rănile sunt mici.
Posibile riscuri și efecte secundare
Nu există riscuri suplimentare sau efecte secundare asociate cu utilizarea ablației cu laser ca tehnică chirurgicală. Nu generează efecte nocive asupra altor țesuturi. Deși este o procedură delicată, nu ar trebui să existe probleme.
Desigur, toate acestea sunt posibile atât timp cât procedura are loc în instituțiile corespunzătoare, luând măsurile corecte pentru îngrijirea pacientului și apelând la profesioniști din domeniul sănătății cu înaltă pregătire.
Efecte nedorite și posibile leziuni neurologice —pe termen mediu și lung— pot apărea atunci când tratamentul cu laser este aplicat la gemenii cu sindromul transfuzor-transfuzat (FFTS).
O posibilă implicare neurologică este raportată la vârsta de 2 ani în 14% din cazuri, incluzând probleme motorii și de comunicare și chiar paralizie cerebrală.
Probleme legate de cost și disponibilitate
Până acum, cele mai mari probleme legate de ablația cu laser sunt legate de faptul că nu toți medicii cunosc tehnica și nu toate centrele de sănătate sunt dotate cu echipamentul corespunzător.
Există și o altă problemă fundamentală: costul ridicat. Prin urmare, dincolo de beneficiile sale, decizia de a folosi această procedură ține și de aspectul economic.
În orice caz, dacă aveți dubii cu privire la intervenție, este necesar să consultați medicul. Acesta va stabili dacă procedura este necesară. Totul depinde de fiecare caz în parte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Schena E, Saccomandi P, Fong Y. Laser Ablation for Cancer: Past, Present and Future. J Funct Biomater. 2017 Jun 14;8(2):19. doi: 10.3390/jfb8020019. PMID: 28613248; PMCID: PMC5492000.
- Barcina J. Estudio de interacción láser con materiales biológicos. Salamanca: Universidad de Salamanca, 2017.
- Di Stefano R. El Láser Er: Yag como alternativa en la práctica odontológica operatoria. Acta odontol. venez. 2004; 42(2): 72-80.
- Hernández Campoalegre M, Quintana Rodríguez M, Rodríguez Cabrera M, Sánchez Tamaki R, Castillo Rodríguez M, González León T. Tratamiento endoscópico de un tumor ureteral. Revista Guatemalteca de Urología. 2021; 9(1): 27–31.
- López-Torres J, Sánchez Martínez C, Navarro Plaza E, Vázquez Rubio E. Pápulas perladas. Rev Clin Med Fam. 2021; 14(3): 165-166.
- Molina F, Romero B, Acosta I, Arévalo E, Gómez L. Ablación láser percutánea de un teratoma cardiaco fetal y revisión de la literatura. Diagnóstico Prenatal. 2012; 23(4): 154-159.
- Sáez de la Fuente I. Terapia de láser en Odontología conservadora. RCOE: Revista del Ilustre Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España. 2015; 20(1): 45-49.
- Squarcia Podestá M, Vas D, Alexandra Hanzu F, Mora Porta M, Halperin Rabinovic I. Utilidad de una nueva técnica de ablación Láser percutánea en el tratamiento de nódulos tiroideos benignos. The Light and Flight Technique. 2018. Disponible en: https://piper.espacio-seram.com/index.php/seram/article/view/193.