Cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Așa cum știm deja, alimentația este esențială pentru sănătatea organismului. Unele alimente sunt benefice, în timp ce altele au diverse efecte negative. De fapt, unele pot cauza probleme grave de sănătate (mai ales dacă sunt consumate în exces). În acest articol, îți prezentăm cele mai dăunătoare alimente pe care le poți include în dieta ta.
Mezeluri – cele mai dăunătoare alimente
Carnea procesată (salam, cârnați, etc.) poate fi foarte dăunătoare pentru sănătate. Acest risc apare din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, ce reprezintă în medie 10% dintr-o porție de 100 g de cârnați. Este o cantitate mult mai mare decât doza zilnică recomandată, adică de 2% grăsimi saturate la o porție de 100 g.
Consumul regulat de mezeluri poate duce la obezitate, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau atacul cerebral. Prin urmare, este indicat să consumi aceste alimente cu moderație, adică în cantități mici și doar cu anumite ocazii.
Cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți reprezintă unul dintre cele mai nesănătoase alimente posibile. Deși sunt buni la gust, conțin o cantitate mare de grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol. Matematic vorbind, cartofii prăjiți conțin în jur de 500 de calorii per 100 g și 36 g de grăsimi. În plus, aceștia au un conținut foarte ridicat de sare, cauzând retenție de apă și alte probleme de sănătate.
Te-ar putea interesa și:
Înghețată
În ciuda gustului delicios și texturii cremoase, înghețata nu este un produs care trebuie consumat în exces. Înghețata are un conținut ridicat de grăsimi (atât saturate, cât și trans), dar și de zahăr și colesterol. Prin urmare, acest aliment poate contribui la dezvoltarea diabetului și a obezității. Din fericire, există și sortimente de înghețată cu un conținut mai scăzut de zahăr și grăsimi, acestea fiind opțiuni mult mai sănătoase.
Îți recomandăm să citești:
Sucuri și alte băuturi dulci și acidulate
Băuturile dulci sunt printre cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate, mai ales pentru cea a copiilor. Aceste băuturi conțin cantități foarte mari de zahăr, lucru care are efecte negative asupra organismului. Cel mai mare risc al excesului de zahăr este creșterea în greutate și obezitatea, ce în anumite cazuri duc la îmbolnăvirea de diabet.
Hamburgeri
Hamburgerii se numără printre cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate, mai ales cei care se vând în lanțurile celebre de restaurante de tip fast food. Au un conținut ridicat de grăsimi și de sare. Așa cum am menționat deja, aceste două elemente pot provoca afecțiuni cardiovasculare, creștere în greutate și obezitate.
Pentru a evita pericole menționate mai sus, este indicat să prepari hamburgeri cu un conținut scăzut de grăsimi la tine acasă.
Pizza
La fel ca și hamburgerii, pizza este bogată în grăsimi saturate și trans, sare și chiar zahăr. Acest lucru este valabil cu precădere în cazul sortimentelor de pizza cu multă brânză sau mezeluri. În plus, făina utilizată la prepararea aluatului poate conține grăsimi și alte ingrediente dăunătoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Organización Mundial de la Salud, O. (2015). Carcinogenicidad del consumo de carne roja y de la carne procesada. Web Page, 1. Retrieved from http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/es/
- Moss, M. (2013). The Extraordinary Science of Addictive Junk Food. The New York Times, online. https://doi.org/10.1109/TAP.2018.2869256
- Payab, M., Kelishadi, R., Qorbani, M., Motlagh, M. E., Ranjbar, S. H., Ardalan, G., … Heshmat, R. (2015). Association of junk food consumption with high blood pressure and obesity in Iranian children and adolescents: The CASPIAN-IV Study. Jornal de Pediatria, 91(2), 196–205. https://doi.org/10.1016/j.jped.2014.07.006
- French, S. A., Story, M., Neumark-Sztainer, D., Fulkerson, J. A., & Hannan, P. (2001). Fast food restaurant use among adolescents: Associations with nutrient intake, food choices and behavioral and psychosocial variables. International Journal of Obesity, 25(12), 1823–1833. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0801820
- Powell, L. M., Nguyen, B. T., & Dietz, W. H. (2015). Energy and Nutrient Intake From Pizza in the United States. PEDIATRICS, 135(2), 322–330. https://doi.org/10.1542/peds.2014-1844
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.