Logo image
Logo image

Alimente bogate în fibre care ajută la slăbit

4 minute
Dacă vrei să maximizezi beneficiile alimentelor bogate în fibre, trebuie să te asiguri că bei și suficientă apă pentru a le asimila în mod corespunzător. 
Alimente bogate în fibre care ajută la slăbit
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când vrei să slăbești repede, curele restrictive pot fi copleșitoare. Pentru unele persoane, dietele sunt greu de ținut. Din fericire, există o strategie la care poți apela oricând: adaugă în dietă porții mici de alimente bogate în fibre.

În loc să îți „sărăcești” dieta, optezi pentru produse hrănitoare care accelerează metabolismul. În plus, fibrele ajută la slăbit deoarece mențin senzația de sațietate și absorb grăsimile și glucidele, reducând astfel nivelul de colesterol rău (LDL).

Nu ai nevoie decât de o porție mică de fibre pentru a slăbi. Așa și trebuie să începi acest program de slăbit, cu pași mici.

Dacă începi să mănânci brusc cantități mari de alimente bogate în fibre, corpul tău le va respinge. Drept urmare, te vei confrunta cu simptome neplăcute, cum ar fi balonările, gazele intestinale și durerile de burtă.

Beneficiile fibrelor

Some figure

O dietă bogată în alimente cu un conținut ridicat de fibre ajută la prevenirea multor boli. Te poți feri de probleme cardiace, hipertensiune arterială, cancer, accidente vasculare cerebrale și chiar diabet. În plus, îți reglezi glicemia.

Multe persoane consideră, în mod eronat, că alimentele bogate în fibre nu au niciun gust. În realitate, gustul depinde de modul în care le prepari. Există multe rețete și combinații care îți încântă papilele gustative și îți mențin organismul sănătos.

Alimentele bogate în fibre conțin și alți nutrienți benefici pentru un corp sprinten și o minte ageră. Acestea îți oferă energia de care ai nevoie pentru a face față provocărilor zilei.

Te-ar putea interesa și:

5 alimente energizante

Două tipuri de fibre

Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Ține cont de acest aspect când le adaugi în dietă. Regula generală este să consumi cantități egale din fiecare dintre ele.

Fibre solubile

Some figure

Fibrele solubile ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a colesterolului mărit și joacă un rol activ în procesul digestiv. Printre cele mai cunocute alimente bogate în fibre solubile se numără citricele, cum ar fi lămâia și portocala.

Fibre insolubile

Fibrele insolubile acționează asupra creierului și a minții. Acestea oferă o senzație de sațietate. Fibrele insolubile se găsesc în legume, cereale integrale și grâu.

Sfaturi pentru adoptarea unei diete adecvate

Orice schimbare trebuie adoptată treptat, nu brusc. Planifică-ți cu atenție dieta pentru a obține rezultate pozitive și a preveni efectele nedorite. Dacă ții cont de recomandările de mai jos, nu vei avea regrete mai târziu:

  • Adaugă treptat în dietă alimente bogate în fibre. În acest fel, stomacul se poate adapta schimbării. Dacă îți modifici brusc alimentația, în primele zile vei avea simptome supărătoare, precum gaze intestinale, crampe și balonări. Dacă introduci fibrele progresiv în dietă, poți evita aceste neplăceri.
  • Bea multe lichide pentru a facilita asimilarea fibrelor în corp. Ideal ar fi să consumi cel puțin opt pahare de apă pe zi. Nu uita că trebuie să maximizezi efectele fibrelor.
  • Aruncă o privire pe piramida alimentară și consumă multe fructe, cereale și legume.
  • Adaugă între cinci și nouă porții de fructe și legume în meniul zilnic.
  • Mănâncă fructe și legume în starea lor naturală, nu doar ca sucuri.
  • Totodată, fructele oleaginoase și leguminoasele sunt surse excelente de fibre. Consumă-le de trei – cinci ori pe săptămână. Înlocuiește carnea cu aceste alimente și adaugă-le în salate.

Cinci alimente bogate în fibre

Există numeroase alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dietă. În cele ce urmează, îți prezentăm cinci categorii care te ajută să le recunoști mai ușor:

1. Legume

Legumele sunt foarte băgate în fibre și nutrienți. Prin urmare, acestea nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată.

În plus, legumele curăță organismul de toxine, substanțe dăunătoare care pot împiedica sau îngreuna pierderea în greutate.

2. Fructe de pădure

Some figure

Fructele de pădure au multe beneficii pentru sănătate. Acestea au un conținut ridicat de antioxidanți și te ajută să dai jos kilogramele în plus.

În plus, fructele de pădure sunt alimente bogate în fibre, fiind o opțiune excelentă pentru salate sau ca gustări între mese. Iată câteva alegeri minunate:

  • Afine
  • Căpșune
  • Mure
  • Zmeură

Vezi și:

Fructe care ard grăsimi și ajută la slăbit

Cereale

Some figure

Este important să consumi cereale integrale, care sunt bogate în fibre. Acestea reglează glicemia și reduc disconfortul cauzat de balonare. Cerealele integrale sunt o parte importantă a dietelor pentru slăbit.

Fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase sunt bogate în fibre și vitamina E. Acestea îți oferă energie și sunt foarte sățioase. Cele mai buni opțiuni sunt:

  • Migdalele
  • Alunele
  • Nucile
  • Arahidele

Fasole

Fasolea este o sursă excelentă de fibre și proteine, o combinație ideală pentru buna funcționare a organismului. Consumă acest aliment alături de carbohidrați complecși din legume.

Dacă adaugi alimente bogate în fibre în dietă, nu va trebui să ții cure de slăbire restrictive. Adaugă-le treptat în alimentație și îți vei prelungi senzația de sațietate.

Majoritatea alimentelor conțin o anumită cantitate de fibre. Învață să le recunoști și să îți organizezi mai bine dieta zilnică pentru a te simți mai sătul/ă când stai la masă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bianchi F., Larsen N., Mello Tieghi T., Tallarico Adorno MA., et al., Modulation of gut microbiota from obese individuals by in vitro fermentation of citrus pectin in combination with bifidobacterium longum BB 46. Appl Microbiol Biotechnol, 2018. 102 (20): 8827-8840.
  • Harvard T. H. Chan. Fiber. Harvard School of Public Health.
  • Howarth N. C, Saltzman E, et al. Dietary fiber and weight regulation. Nutritional Reviews. Mayo 2001. 59 (5): 129-39.
  • Jovanosvski E, Mazhar N, et al. Can dietary viscous fiber affect body weight independently of an energy-restrictive diet? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition. Febrero 2020. 111 (2): 471-485.
  • Makki K., Deehan EC., Walter J., Backhed F., The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe, 2018. 23 (6): 705-715.
  • Smith H. j, Kemsley E. K, et al. Does prolonged chewing reduce food intake? Fletcherism revisited. Appetite. Agosto 2011. 57 (1): 295-298.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.