Alimente care ameliorează psoriazisul
Psoriazisul este o boală a pielii care afectează aproximativ 2% din populația lumii. Principalul simptom al acestei afecțiuni este pielea iritată și înroșită cu solzi sau plăci albicioase. În acest articol, vom arunca o privire detaliată asupra câtorva alimente care ameliorează psoriazisul.
Schimbarea obiceiurilor alimentare nu va vindeca psoriazisul. Cu toate acestea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor sale.
Citește mai departe pentru a descoperi care sunt alimente recomandate ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului și care sunt alimentele ce le pot exacerba.
Cum să ții sub control psoriazisul prin dietă
În mai 2017, un studiu publicat în Dermatologic Therapy a analizat dieta a peste 1200 de membri ai Fundației Naționale pentru Psoriazis. Rezultatele au arătat faptul că unele alimente par să intensifice manifestarea psoriazisului, în timp ce altele ameliorează simptomele.
În general, majoritatea persoanelor care au participat la studiu au adoptat următoarea dietă:
- Fără gluten
- Consum redus sau renunțarea la alcool
- Consum crescut de legume și vitamina D
În același timp, un procent ridicat de participanți a susținut că a urmat anumite diete pentru a controla psoriazisul cu rezultate pozitive. În ansamblu, unele dintre cele mai menționate diete au inclus dieta vegană, dieta Paleo, dieta mediteraneană, dieta vegetariană, dieta fără gluten și dieta cu conținut scăzut de carbohidrați/bogată în proteine.
Alimente care ameliorează psoriazisul
Mai jos, am realizat o listă de alimente pe baza recomandărilor dietetice publicate în revista JAMA Dermatology.
1. Fructe și legume
În primul rând, următoarele alimente oferă nutrienți esențiali – cum ar fi vitamina A, antioxidanți, zinc, seleniu și magneziu – pentru a ține sub control psoriazisul.
Mai jos, vom enumera câteva fructe și legume pe care ar trebui să le incluzi în dieta zilnică:
- Morcov
- Ardei gras
- Dovleac
- Spanac
- Broccoli
- Avocado
- Caise
- Mango
- Zmeură
- Afine
- Mure
Citește mai mult:
2. Omega-3 pentru controlul psoriazisului
Acizii grași Omega-3 sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatoare. Sunt ideali în dieta oricărei persoane care vrea să aibă grijă de sănătate.
Alimentele bogate în acizi grași includ:
- Pește gras: somon, sardine, hering și macrou
- Fructe de mare
- Nuci și semințe
- Leguminoase precum soia și năutul
3. Alimente din cereale integrale
Consumul de fibre și probiotice este extrem de important. La urma urmei, dacă vrei ca organismul tău să absoarbă nutrienții în mod corespunzător, trebuie să ai o sănătate intestinală optimă.
Prin urmare, îți recomandăm să consumi alimente din cereale integrale și mai puțin alimente care sunt preparate din făină obișnuită. Alimentele din cereale integrale au un conținut mai ridicat de fibre și sunt, de asemenea, o sursă excelentă de minerale.
Încearcă să adaugi orez, grâu, mei, ovăz, pâine neagră și alte produse din cereale integrale în dieta ta zilnică. În plus, consumă chefir și iaurt pentru a-ți crește aportul de probiotice.
4. Vitamina D pentru ameliorarea psoriazisului
Anumite studii arată faptul că includerea vitaminei D în dieta zilnică poate ajuta în controlul bolilor inflamatorii, precum psoriazisul. Acestea fiind spuse, nu uita să consumi alimente precum peștele gras, ouăle și semințele de floarea soarelui.
Alimente care nu ameliorează psoriazisul, ci agravează simptomele
Este important să reții că majoritatea alimentelor enumerate mai jos nu trebuie să fie complet evitate. În cazul unora dintre ele, trebuie doar să reduci consumul sau să le incluzi în dieta ta ocazional.
Să analizăm fiecare aliment în detaliu.
1. Alcool
Nu există date concludente care să susțină evitarea completă a alcoolului în cazul celor care suferă de psoriazis. Cu toate acestea, unele studii sugerează faptul că tratamentele pentru psoriazis nu sunt la fel de eficiente atunci când sunt combinate cu alcool. Prin urmare, se recomandă moderarea consumului de alcool.
Dacă medicamentele pe care le iei conțin metotrexat sau acitretină, nu ar trebui să bei deloc alcool.
2. Alimente procesate și zaharuri rafinate
Psoriazisul este o boală inflamatorie. Prin urmare, pentru a ajuta la controlul psoriazisului, se recomandă eliminarea din dietă a alimentelor procesate cu valoare nutritivă redusă, cum ar fi margarina, supa instant, băuturile răcoritoare și sosurile.
3. Carne roșie
Specialiștii sfătuiesc persoanele cu psoriazis să mănânce mai puțină carne roșie și să evite mezelurile grase. Aceste tipuri de carne pot crește numărul de citokine, ceea ce agravează simptomele psoriazisului.
4. Cafea și lapte
La fel ca și carnea roșie, aceste două băuturi cresc numărul de citokine, care sunt proteinele celulare responsabile de reglarea inflamației. Prin urmare, cel mai bine este să te abții de la consumul de cafea și lapte.
Îți recomandăm:
5. Dieta fără gluten
Unele studii sugerează faptul că o mare parte a populației care suferă de psoriazis poate fi, de asemenea, alergică la gluten. Deși unele cercetări științifice sugerează faptul că există o corelație între cele două probleme, există opinii contradictorii în domeniul medical.
Anumiți medici specialiști recomandă eliminarea glutenului din dietă ca măsură preventivă. Însă unele studii susțin că, dacă prezența bolii celiace nu este confirmată, acest lucru ar putea fi contraproductiv.
Consultă medicul pentru a discuta despre posibilele beneficii ale unei diete fără gluten.
6. Grăsimi
O dietă pro-inflamatorie sau o dietă care presupune consumul regulat de grăsimi saturate și trans poate exacerba simptomele psoriazisului. De aceea, se recomandă un consum redus de grăsimi.
Concluzii
Dieta zilnică nu poate vindeca psoriazisul. Cu toate acestea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor sale. Consultă medicul sau nutriționistul și discută despre cele mai bune modificări dietetice care te pot ajuta să ții sub control această afecțiune.
În concluzie, modificările menționate sunt îndrumări pentru a adopta o dietă echilibrată și variată. De asemenea, efectele dietei pot fi completate cu exerciții fizice și obiceiuri sănătoase. Aceste schimbări nu te vor ajuta doar să ameliorezi simptomele psoriazisului, ci și să duci o viață mai liniștită și mai sănătoasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ford, A. R., Siegel, M., Bagel, J., Cordoro, K. M., Garg, A., Gottlieb, A., … Armstrong, A. W. (2018). Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis Dietary Recommendations for A. JAMA Dermatology, 154(8), 934–950.
- Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
- Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.