7 alimente de evitat dacă suferi de reflux acid
 

7 alimente de evitat dacă suferi de reflux acid

Deși aceste alimente sunt puternic legate de refluxul acid, fiecare persoană ar trebui să evalueze care sunt cele care îi provoacă cele mai multe probleme.
7 alimente de evitat dacă suferi de reflux acid
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Refluxul acid este un disconfort digestiv caracterizat printr-o senzație de arsură puternică în partea superioară a abdomenului, extinzându-se aproape întotdeauna la esofag și gură. Apare atunci când sfincterul esofagian inferior se slăbește, facilitând trecerea substanțelor acide în partea superioară a corpului. Care sunt cele 7 alimente de evitat dacă suferi de reflux acid?

Durerea percepută poate fi ușoară sau severă și, de fapt, în unele cazuri este confundată cu cea produsă de infarctul miocardic. Cauza principală este combinația greșită de alimente și mesele copioase, deși printre vinovați există și anomalii specifice ale esofagului și alte boli digestive. Deși refluxul este adesea sporadic, este esențial să-l tratăm pentru a nu genera complicații.

De asemenea, pentru a-l controla complet, trebuie evitate unele alimente a căror compoziție tinde sa agraveze problema.

7 alimente de evitat dacă suferi de reflux acid

1. Carnea roșie și relația ei cu refluxul acid

Principalele alimente de evitat dacă suferi de reflux acid

Carnea roșie este o sursă importantă de proteine care, în porții mici, poate aduce beneficii organismului. În ciuda acestui fapt, nu este recomandată în dieta pacienților cu reflux acid, deoarece multe dintre componentele sale s-au dovedit a fi capabile să agraveze simptomul.

  • Purinele și compușii acizi afectează procesul digestiv și cresc producția de sucuri acide.
  • Carnea roșie este un aliment bogat în grăsimi care poate provoca digestie lentă și constipație.

2. Cafea

Datorită gustului delicios și puterii energizante, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Conține substanțe antioxidante și vitamine și minerale care, în cantități moderate, susțin sănătatea.

Cu toate acestea, nu este un aliment potrivit pentru cei care au tendința de a avea reflux acid, deoarece cofeina ar putea declanșa acest simptom, potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Current Medicinal Chemistry.

  • Această substanță acționează ca un relaxant asupra valvelor care reglează trecerea sucurilor acide, ceea ce ar putea facilita migrarea acestora în gât și gură.

3. Mezeluri și conserve

Alimente de evitat dacă suferi de reflux acid

Produsele din carne procesată, precum și alimentele conservate, pot provoca dificultăți digestive, mai ales atunci când suferiți de episoade recurente de arsuri la stomac.

  • Conținutul ridicat de sodiu și compuși artificiali provoacă iritații la nivelul mucoasei stomacului și, din această cauză, facilitează migrarea acizilor în esofag.
  • Mezelurile conțin grăsimi saturate, făinuri și zaharuri care, după ce sunt asimilate în organism, produc tulburări metabolice și probleme digestive.

4. Condimente picante

Consumul de condimente picante poate provoca alterări ale acizilor din stomac și, uneori, este iritant pentru mucoasa gastrică. Deși în porții mici nu provoacă probleme, s-a demonstrat că unele persoane suferă de reflux acid și arsuri după ce le ingerează.

  • Este esențial să minimizați consumul acestora, mai ales dacă sunt combinate cu alte alimente iritante.

5. Ciocolată

Ciocolată neagră

O cantitate mică de ciocolată pe zi poate oferi organismului compuși antioxidanți, vitamine și minerale care promovează sănătatea. Cu toate acestea, nu este cea mai bună opțiune pentru cei care tind să aibă probleme digestive, deoarece poate fi iritantă.

  • Consumul de ciocolată atunci când aveți arsuri la stomac provoacă o slăbire suplimentară a valvelor sfincterului esofagian inferior, ceea ce agravează simptomul.
  • Acest lucru apare din cauza conținutului său de grăsimi, cofeină și teobromină, substanțe asociate cu producția excesivă de acizi în stomac.

6. Cartofi prăjiți

Alimentele prăjite, în special cele de origine industrială, au fost clasificate ca potențiali dușmani ai sănătății metabolice și digestive.

Conțin doze mari de grăsimi trans, substanțe chimice adăugate și sare care irită mucoasa gastrică și modifică pH-ul digestiv.

  • Consumul lor crește producția de acizi și provoacă episoade repetate de reflux și gastrită.
  • Printre altele, declanșează procesele inflamatorii ale organismului și cresc presiunea gastrică.

7. Făinuri rafinate

Cele mai cunoscute alimente de evitat dacă suferi de reflux acid

 

Pâinea procesată, produsele de panificație și toate rețetele care conțin făină rafinată pot agrava sănătatea celor care au aceste tipuri de simptome digestive.

  • Acestea produc un mediu acid în stomac și esofag și provoacă, de asemenea, inflamație în țesuturi.
  • Carbohidrații lor sunt mai greu de asimilat și pot crește nivelul de glucoză din sânge.
  • Consumul ar trebui să fie moderat, deoarece excesul este legat de riscul de ulcer și gastrită.

Aveți grijă de dietă pentru a face față refluxului acid

Aveți aceste alimente în dietă? Dacă da, limitați consumul pentru a controla această afecțiune. Rețineți că, deși antiacidele pot ajuta la tratarea acesteia, menținerea unor bune obiceiuri alimentare este cea mai bună modalitate de a preveni aciditatea gastrică. Dacă refluxul persistă, consultați un medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cano Valderrama O., Sánchez Pernaute A., Rubio Herrera MA., et al., Long term food tolerance after bariatric surgery: comparison of three different surgical techniques. Obes Surg, 2017. 27 (11): 2868-2872.
  • Surdea Blaga T., Negrutiu DE., Palage M., Dumitrascu DL., Food and gastroesophageal reflux disease. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3497-3511.
  • Patcharatrakul T., Gonlachanvit S., Chili peppers, curcumins, and prebiotics in gastrointestinal health and disease. Curr Gastroenterol Rep, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.