Alimentele modificate genetic: funcții și posibile riscuri
 

Alimentele modificate genetic: funcții și posibile riscuri

Mulți oameni se întreabă dacă alimentele transgenice sunt sănătoase. În acest articol, vă vom răspunde la toate întrebările.
Alimentele modificate genetic: funcții și posibile riscuri
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 18 februarie, 2024

Alimentele modificate genetic, numite și alimente transgenice, sunt cele create prin combinarea genelor din diferite organisme prin tehnologia ADN-ului recombinat.

Vorbim despre culturile de fructe și legume care suferă modificări în ceea ce privește creșterea, rezistența, mărimea, aroma și valorile nutritive. În prezent, alimentele modificate genetic sunt considerate un instrument cheie pentru a face față problemelor alimentare care apar la nivel mondial.

Cu toate acestea, nu au fost imune la controverse și îngrijorări. Există îngrijorări cu privire la siguranța lor pentru sănătatea umană și mediu.

Alimentele modificate genetic: ce sunt și care sunt funcțiile lor?

Alimentele transgenice au in compozitia lor o alterare a ADN-ului cu care se realizeaza anumite si preconcepute caracteristici. Prin inginerie genetică, oamenii de știință transferă o genă de la un organism la altul pentru a-i conferi calități pe care nu le are în condiții normale.

Potrivit unei recenzii din Journal of Food Science and Technology, prima dată când s-a știut că ADN-ul poate fi transferat între organisme a fost în 1946. În urma acesteia, în 1983, prima plantă modificată genetic a fost produsă folosind o plantă de tutun rezistentă la antibiotice.

În 1994, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un soi transgenic de roșii, a cărui modificare a ajutat la întârzierea coacerii după recoltare. De atunci, ingineria genetică a continuat să funcționeze în acest domeniu și astăzi se aplică diferitelor specii de hrană.

Potrivit sursei menționate mai sus, unele dintre alimentele transgenice care sunt disponibile pe piață includ următoarele opțiuni:

  • Soia
  • Cartofi
  • Rapiță
  • Bumbac
  • Vânătă
  • Morcovi
  • Roșii
  • Salată verde
  • Pepene

Acum, după cum arată clar o publicație a Bibliotecii Naționale de Medicină, procesul prin care sunt create alimentele modificate genetic diferă de reproducerea selectivă. Aceasta din urmă presupune alegerea plantelor sau animalelor cu caracteristicile dorite și creșterea acestora; Astfel, se caută un descendent cu trăsăturile dorite.

În schimb, prin aplicarea ingineriei genetice alimentelor, este posibilă selectarea unei gene specifice pentru implantare. Acest lucru nu numai că împiedică generarea de trăsături nedorite, dar facilitează și crearea de alimente cu noi caracteristici.

Până în prezent, alimentele modificate genetic aprobate de FDA pentru consumul uman sunt cele de origine vegetală. Nu există animale modificate genetic aprobate pentru utilizare ca hrană.

Posibile beneficii ale alimentelor modificate genetic

Multă vreme – și până astăzi – s-au răspândit idei alarmiste despre consumul de alimente transgenice. Principalele controverse în jurul cultivării și consumului acestuia au de-a face cu siguranța pentru sănătatea umană și cu impactul pe care îl generează asupra mediului.

Și deși este un subiect care continuă să fie dezbătut, realitatea este că în 25 de ani de producție comercială nu s-a putut dovedi că sunt periculoase pentru sănătate. Dimpotrivă, progresele biotehnologiei în acest domeniu au adus unele beneficii care sunt recunoscute astăzi.

O publicație din revista Nature subliniază că beneficiile ingineriei genetice în agricultură includ următoarele:

  • Securitate alimentară mai mare.
  • Creșterea randamentului culturii.
  • Reducerea necesității de utilizare a pesticidelor.
  • Beneficii medicale pentru populația mondială în creștere.
  • Rezistență mai mare a culturilor la dăunători și boli.
  • Reducerea costurilor în producția de alimente și medicamente.
  • Îmbunătățiri ale compoziției nutriționale și ale calității unor alimente.

La cele de mai sus, s-au înregistrat progrese în dezvoltarea culturilor care se maturizează mai repede și care tolerează aluminiul, borul, sarea și condițiile de mediu precum seceta și înghețul. Cu alte cuvinte, ingineria genetică capătă un rol important în rezolvarea condițiilor care împiedică creșterea culturilor.

Alte beneficii care merită menționate sunt:

  • Alimente mai atractive pentru consumatori. Acest lucru se datorează faptului că sunt mai puțin probabil să devină maronii sau vânătăi.
  • Gust îmbunătățit.
  • Creșterea duratei de viață a acestuia și, prin urmare, reducerea deșeurilor.

Riscuri potențiale ale alimentelor modificate genetic

Discuția despre potențialele riscuri ale alimentelor modificate genetic este adesea controversată. Adevărul este că părerile sunt destul de împărțite și atât susținătorii, cât și detractorii au propriul argument. Să aruncăm o privire la despre ce este vorba în această discuție.

Principalele preocupări legate de organismele modificate genetic au de-a face cu modul în care acestea afectează consumatorul și modul în care au impact asupra mediului. De altfel, la aceasta se adaugă și consecințele la nivel economic și social.

Printr-o publicație a Science In The News, de la Universitatea Harvard, se explică că diferențele la nivel nutrițional, răspunsurile alergice, posibila toxicitate sau transferul de gene sunt motivele pentru care se crede că pot avea un impact negativ asupra sănătății umane.

Potrivit documentului, aceste preocupări au fost discutate în peste 100 de studii de cercetare care au comparat efectele alimentelor convenționale cu cele modificate genetic.

Și deși rezultatele sunt amestecate și au fost luate în considerare în reglementarea acestor alimente, entități de sănătate precum Asociația Medicală Americană și Organizația Mondială a Sănătății au ajuns la concluzia că OMG-urile sunt sigure pentru consumatori.

Dar care sunt aceste posibile riscuri? De ce atâtea controverse cu prezența sa pe piață? În continuare, rezolvăm aceste întrebări.

Reactii alergice

Există o mică șansă ca alimentele modificate genetic să conducă la reacții alergice dacă modificarea genetică declanșează producerea unui alergen. În acest sens, o publicație în Centrul Național de Informare în Biotehnologie subliniază următoarele:

„Unul dintre cele mai frecvent menționate riscuri ale culturilor modificate genetic este posibilitatea unor modificări „nenaturale” ale proteinelor vegetale sau ale căilor metabolice, având ca rezultat producerea neașteptată de toxine sau alergeni în alimente”.

Pentru a ilustra, se poate întâmpla dacă inginerii combină o genă dintr-o nucă de Brazilia cu o boabe de soia. Dacă da, o persoană cu o alergie la nuci poate prezenta o alergie atunci când mănâncă produse făcute din boabe de soia modificate genetic.

Totuși, așa cum explică un articol din Science In The News, de la Universitatea Harvard, se întâmplă ca în toate alergiile; dacă persoana alergică este expusă la alergen, va avea reacția alergică.

Chiar și așa, organismele modificate genetic (OMG) sunt supuse unei reglementări stricte prin care urmăresc să reducă aceste riscuri. În acest fel, nu numai că sunt monitorizate culturile, dar companiile sunt nevoite să precizeze pe etichete dacă un produs are derivate OMG.

Cu o supraveghere adecvată, tehnologia folosită pentru a produce culturi modificate genetic nu trebuie să provoace mai multe reacții alergice decât reproducerea convențională. Dimpotrivă, se speră că va ajuta la depășirea unora dintre cele mai dificile provocări pentru securitatea alimentară.

~ Charles Xu, Science In The News, Harvard University ~

Risc de cancer

După cum este detaliat într-o recenzie distribuită prin Current Oncology, există studii pe animale care sugerează că consumul de alimente modificate genetic este legat cauzal de carcinogeneză. Unul dintre argumente este că evitarea OMG-urilor din dietă previne dezvoltarea cancerului.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice pentru a confirma acest lucru. Dimpotrivă, aceeași publicație, ca și entități precum Cancer Research UK, subliniază că nu există studii care să demonstreze că alimentele modificate genetic cauzează cancer la oameni.

Nu există explicații bune pentru modul în care aceste alimente pot duce la cancer. Dacă este vorba despre evitarea acestei boli, recomandările privind alimentația includ prioritizarea consumului de alimente hrănitoare și proaspete și limitarea cantității de alimente ultraprocesate.

Risc de toxicitate

În 2009, cercetările pe animale împărtășite prin Critical Reviews in Food Science and Nutrition au asociat consumul de OMG-uri cu un risc crescut de efecte toxice la nivel hepatic, pancreatic, renal și reproductiv. Cu toate acestea, până în prezent, aceste efecte nu au fost verificate la om.

Ca o contrapartidă, progresul ingineriei genetice a făcut posibilă reducerea riscului de toxicitate al unor substanțe, deoarece nevoia fermierilor de a utiliza pesticide și erbicide agresive a scăzut.

Rezistență la antibiotice

Acesta este poate unul dintre cele mai dezbătute efecte ale alimentelor modificate genetic. Unele OMG-uri au modificări care fac plantele rezistente la antibiotice. De aici ipoteza că consumul său atât la om, cât și la animale generează rezistență.

În acest sens, un raport distribuit prin Academics Review a subliniat că șansele ca astfel de efecte să apară sunt foarte scăzute. În acest sens, s-au ridicat următoarele:

„Opinia medicală actuală este că markerii de antibiotice utilizați în culturile comercializate nu prezintă niciun risc de boală infecțioasă”.

În orice caz, există cei care consideră că această rezistență minimă nu trebuie subestimată. Într-un articol de opinie împărtășit în Microbial Ecology in Health and Disease, Tore Midtvedt argumentează:

„Istoria antibioticelor conține multe exemple de rezistență care, la început, au fost raportate ca „evenimente rare” și apoi s-au transformat în coșmaruri în întreaga lume. Prin urmare, în acest context, un „eveniment rar” cu siguranță nu este atât de rar încât să fie respins.”

Care este impactul alimentelor modificate genetic asupra mediului?

Impactul alimentelor modificate genetic asupra mediului variază în funcție de condițiile locale ale zonei de creștere. Ca și în cazul efectelor sale asupra sănătății, există argumente pro și contra care sunt dezbătute și studiate.

Beneficii posibile

Progresul ingineriei genetice este în curs de desfășurare și, odată cu acesta, contribuțiile sale la reducerea amprentei de mediu a agriculturii. Într-un raport cuprinzător împărtășit de PG Economics, economistul agricol Graham Brookes subliniază beneficiile economice și de mediu ale culturilor modificate genetic.

Odată cu colectarea datelor între 1996 și 2020, documentul evidențiază următoarele avantaje la nivel de mediu:

  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură. Permite fermierilor să adopte practici agricole mai durabile. Se estimează că în 2020, OMG-urile au prevenit emisia a 23,6 miliarde de kilograme de dioxid de carbon.
  • Reducerea nevoii de aplicare a produselor fitosanitare. Se estimează că fermierii au minimizat până la 17,3% din impactul asupra mediului asociat cu practicile de protecție a culturilor. Cu alte cuvinte, nevoia de a folosi erbicide și pesticide a scăzut.

Pe lângă cele de mai sus, trebuie menționat că multe dintre aceste culturi sunt mai ușor de transportat și depozitat. Deoarece caracteristicile lor au fost îmbunătățite, au și o durată de viață mai lungă și, prin urmare, sunt generate mai puține deșeuri.

Aplicarea ingineriei genetice în alimente este promițătoare în lupta împotriva schimbărilor climatice și a evenimentelor meteorologice care afectează culturile și producția.

Dezavantaje

Un raport distribuit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) evidențiază următoarele preocupări de mediu ale culturilor transgenice:

  • Risc crescut de amestecare; adică că genele alimentelor modificate genetic sunt transmise altor culturi.
  • Pierderea biodiversităţii din cauza reducerii altor soiuri de plante.
  • Utilizarea sporită a substanțelor chimice în practicile agricole.
  • Impact negativ asupra faunei.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre alimentele modificate genetic

Datorită cantității mari de informații care au fost dezvăluite despre alimentele transgenice, există multe îndoieli cu privire la prezența lor pe piață, cultivarea lor, impactul lor asupra sănătății și alte aspecte. În continuare, rezolvăm pe scurt unele dintre cele mai frecvente.

1. Cum se identifică alimentele transgenice?

În țările Uniunii Europene, regulamentul obligă producătorii să informeze consumatorii dacă un aliment este transgenic. Acest lucru poate fi detaliat pe etichete.

În plus, în Statele Unite, Standardul Național pentru Dezvăluirea Alimentelor Bioinginerești cere din 2018 să eticheteze produsele transgenice cu sigilii ca „derivate din bioinginerie” sau „bioinginerie”.

2. Care sunt cele mai comune alimente modificate genetic?

În țări precum Statele Unite, principalele produse transgenice includ următoarele opțiuni:

  • Sfeclă de zahăr.
  • dovleac de vara.
  • Bumbac.
  • Măr.
  • Canola.
  • Soia.
  • Porumb.
  • Tata.
  • Lucernă.
  • Papaya.

Este de menționat că multe dintre acestea sunt folosite ca ingrediente de bază ale altor produse, precum siropul de porumb, amidonul de porumb, uleiurile vegetale, sosurile și dressingurile, produsele de panificație, zahărul derivat din sfeclă, printre altele.

3. Care sunt alimentele transgenice de evitat?

În ciuda faptului că este o problemă extrem de controversată, deocamdată nu există nicio dovadă că alimentele transgenice de pe piață cauzează rău. Prin urmare, nu există niciunul care ar trebui evitat. Înainte de a fi introduse pe piață, acestea sunt supuse unor teste stricte în care se evaluează siguranța lor.

4. Sunt alimentele modificate genetic o soluție pentru foamea în lume?

Una dintre afirmațiile care au fost făcute despre alimentele modificate genetic este că acestea pot ajuta la rezolvarea foametei în lume; totuși, această idee este departe de realitate.

Deși este adevărat că aceste culturi au potențialul de a satisface cererea mare a consumatorilor și că contribuie și la acoperirea unor nevoi nutriționale, calea de eradicare a foametei este mult mai complexă.

O publicație din Education, National Geographic Society, explică că alimentele modificate genetic nu sunt un panaceu împotriva foametei în lume. Principala cauză a foametei este distribuirea inegală a alimentelor de înaltă calitate în rândul celor mai sărace comunități.

La aceasta se adaugă și faptul că OMG-urile sunt controlate de sectorul privat. Prin brevete, marile companii private au în favoarea lor ingineria genetică, ceea ce îi limitează accesul în zonele cu adevărat sărace.

Culturile modificate genetic nu au fost create pentru că erau productive, ci pentru că sunt brevetabile. Valoarea economică este orientată nu spre a-i ajuta pe fermierii de subzistență să se hrănească, ci spre hrănirea mai multor animale pentru bogații deja supraalimentați.

5. Care este diferența dintre alimentele organice și cele transgenice?

Principala diferență dintre alimentele organice și cele OMG-uri ține de metoda de cultivare. În cele organice se folosesc procedee clasificate drept „ecologice”, care folosesc substanțe naturale. Adică se evită utilizarea erbicidelor, pesticidelor și îngrășămintelor chimice.

Sunt produse fără antibiotice, hormoni, reziduuri de metale grele, coloranți și arome artificiale și OMG-uri. Sunt cultivate cu practici și metode care conservă solul și substanțele nutritive ale acestuia; În plus, ei folosesc rațional resursele naturale.

Dar, deși sună destul de bine, accesarea acestora este mai dificilă. În primul rând, pentru că sunt produse în cantitate mai mică, deoarece sunt mai puțin profitabile și prezintă de obicei mai multe dificultăți asociate cu dăunătorii și bolile. Pe de altă parte, pentru că tind să fie mai scumpe în comparație cu cele cultivate industrial.

În acest moment, trebuie menționat că majoritatea alimentelor naturale nu sunt incluse în eticheta „bio”, tocmai din cauza producției lor industriale, în care se folosesc atât substanțele chimice, cât și tehnologia. Chiar și așa, nu folosesc semințe modificate genetic.

După cum arată un articol împărtășit de Asociația Profesioniştilor din Sănătate şi Alimentaţie, nu există diferenţe semnificative de nutriţie sau de sănătate între alimentele organice şi cele convenţionale. Deocamdată, nu există dovezi că unul este mai bun decât celălalt, nici ca valori nutritive și nici ca gust.

Între timp, alimentele transgenice — după cum am menționat — cuprind utilizarea de organisme modificate genetic cu care se caută caracteristici nutriționale și organoleptice mai bune. Nu există dovezi că acestea provoacă daune sănătății; În plus, culturile lor trec printr-un proces strict de reglementare de către agențiile guvernamentale și sunt supuse unor teste de siguranță înainte de a intra pe piață.

Ce să rețineți despre alimentele modificate genetic?

Aplicarea ingineriei genetice în culturi a crescut rezistența plantelor la condițiile de mediu care în trecut le împiedicau dezvoltarea. Acest lucru a facilitat oarecum munca agricolă. Aceasta, fără a socoti că caracteristicile fizice și nutriționale ale alimentelor au fost îmbunătățite.

Chiar și așa, este un subiect care generează controverse și păreri divizate. În timp ce unii își exaltă contribuțiile la agricultură și nutriție, alții se tem că ar putea avea un impact negativ asupra sănătății și mediului. Deocamdată, majoritatea studiilor concluzionează că sunt sigure pentru consumul uman.

Cu toate acestea, efectele sale pe termen lung atât asupra sănătății, cât și asupra mediului sunt încă investigate. Se așteaptă ca progresele biotehnologiei să permită în continuare îmbunătățiri în acest tip de cultură, atât în termeni de mediu, de sănătate și socio-economici.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.