Logo image
Logo image

Alimentele ultraprocesate și îmbătrânirea celulară

3 minute
Este important să-ți reduci consumul de alimente ultraprocesate pentru a reduce aportul de grăsimi trans și substanțe toxice. Află mai multe în acest articol!
Alimentele ultraprocesate și îmbătrânirea celulară
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Potrivit studiilor, alimentele ultraprocesate și îmbătrânirea celulară sunt corelate. Conținutul slab de micronutrienți din aceste produse și densitatea lor calorică ridicată contribuie la stimularea proceselor de oxidare. Acest lucru poate duce, de asemenea, la un risc crescut de a dezvolta boli pe termen mediu și lung.

O dietă sănătoasă trebuie să se bazeze pe consumul de alimente proaspete. Legumele, de exemplu, conțin cantități mari de fitochimicale care ajută la prevenirea apariției radicalilor liberi. Acești micronutrienți sunt, de asemenea, capabili să reducă daunele suferite de celule în timp.

În acest articol, îți vom spune de ce ar trebui să elimini sau cel puțin să-ți reduci consumul de alimente ultraprocesate.

Alimentele ultraprocesate și îmbătrânirea celulară

Alimentele ultraprocesate conțin acizi grași trans

Corpul tău are nevoie de lipide (grăsimi). Acestea participă la o mare varietate de reacții fiziologice. Sunt responsabile, printre altele, de homeostazia hormonală și de transportul și stocarea vitaminelor liposolubile.

Cu toate acestea, există diferite clase de lipide:

  • Grăsimi mono și polinesaturate: specialiștii consideră că acestea sunt sănătoase și recomandă consumul lor.
  • Grăsimi saturate: există unele controverse legate de grăsimile saturate. Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a le evalua cu exactitate.
  • Grăsimi trans: sunt prezente în alimentele ultraprelucrate și sunt dăunătoare. Consumul acestui tip de lipide sporește în mod constant procesele inflamatorii și îmbătrânirea celulară, așa cum afirmă un articol publicat în revista Advances in Nutrition.
Some figure
Grăsimile trans sunt legate de problemele inflamatorii și excesul de greutate. Din acest motiv, îți recomandăm să-ți limitezi cât mai mult consumul acestora.

Acrilamida este prezentă în alimentele ultraprelucrate

Pe lângă lipidele care afectează procesele inflamatorii, alimentele ultraprocesate conțin și alte substanțe dăunătoare sănătății. Un exemplu este acrilamida, un produs rezidual obținut în urma expunerii amidonului la temperaturi ridicate.

Acrilamida poate accelera procesele de deteriorare celulară și îmbătrânire. Consumul regulat de acrilamidă este asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli complexe, cum ar fi cancerul, potrivit unui articol publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului.

Din acest motiv, îți recomandăm să-ți reduci consumul de alimente care pot conține această substanță. Atât alimentele ultraprelucrate sau prăjite, cât și cele din cereale pot conține această toxină.

Pentru a evita formarea acrilamidei, îți recomandăm să gătești alimente cu amidon la temperaturi scăzute. Cea mai bună opțiune este să le fierbi în apă atunci când vine vorba de reducerea activității lor teratogene.

Citește mai mult:

3 greșeli în alimentație care îți fac rău

Some figure

Au o densitate calorică ridicată

Alimentele ultraprocesate sunt bogate în grăsimi și zaharuri. Acest lucru le mărește densitatea calorică și înrăutățește markerii asociați cu sănătatea metabolică.

Un consum excesiv de zaharuri și grăsimi trans este capabil să afecteze și microbiota. Acest lucru poate provoca modificări ale diversității sale, ceea ce duce la apariția problemelor de digestie și asimilare a nutrienților.

Din acest motiv, îți recomandăm să-ți reduci consumul de acest tip de alimente. În schimb, ar trebui să acorzi prioritate consumului de alimente proaspete, precum și de pește și legume. Este esențial să ai un aport corect de antioxidanți pentru a-ți ajuta corpul să lupte împotriva procesului de îmbătrânire.

Citește mai mult:

Cum să incluzi desertul în dietă

Redu-ți consumul de alimente ultraprocesate

Așa cum am spus deja, alimentele ultraprocesate au o densitate calorică mare și un conținut scăzut de micronutrienți esențiali. Sunt bogate în zaharuri simple, substanțe ce afectează sănătatea metabolică.

De asemenea, alimentele ultraprocesate conțin grăsimi trans care provoacă inflamații și favorizează îmbătrânirea celulară. De parcă nu ar fi fost suficient, ele pot conține și toxine, cum ar fi acrilamida. Acestea promovează apariția cancerului și cresc riscul de a dezvolta boli complexe.

Din toate aceste motive, oamenii de știință ne recomandă să evităm cât mai mult posibil alimentele ultraprocesate. Știm că este dificil să le eliminăm complet, deoarece sunt atât de prezente în magazine. Prin urmare, trebuie să ne reducem consumul cât mai mult posibil, crescând totodată aportul de alimente proaspete.

În plus, este important să consumăm cât mai multe legume, care sunt bogate în antioxidanți, compuși responsabili de lupta împotriva formării radicalilor liberi și îmbătrânirii celulare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oteng AB., Kersten S., Mechanisms of action of trans fatty acids. Adv Nutr, 2020. 11 (3): 697-708.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cancer risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Rodríguez Hernández, C. (2018). ¿ Consumo de alimentos ultraprocesados?.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.