Cum să incluzi desertul în dietă - Doza de Sănătate
 

Cum să incluzi desertul în dietă

Desertul este delicios, nu-i așa? În acest articol, îți vom oferi câteva idei de deserturi sănătoase pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta. Citește mai departe pentru a le descoperi!
Cum să incluzi desertul în dietă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Astăzi vom discuta despre cum să incluzi desertul în dietă. Totuși, este vital să clarificăm un lucru de la bun început: nu vorbim despre bomboane și dulciuri. Știi cu siguranță că abuzul de zahăr nu este cel mai sănătos lucru, deoarece acesta este un ingredient capabil să influențeze nagativ sănătatea metabolică.

Cu toate acestea, desertul nu este doar despre dulciuri, ci există și alte alternative sănătoase și delicioase, pe care ți le vom prezenta în acest articol.

Înainte de a începe, trebuie să demontăm un mit popular: deserturile lactate nu sunt la fel ca iaurtul. Este necesar să clarificăm acest aspect, deoarece este ușor să confunzi conceptele. Ambele produse sunt diferite în ceea ce privește compoziția și proprietățile. Așadar, citește mai departe pentru a afla importanța includerii desertului în dietă.

Cum să incluzi desertul în dietă

Iaurt la desert

Încorporarea desertului în dietă este importantă, deoarece astfel îți vei potoli pofta de dulce. Iaurtul este un aliment obținut prin fermentația lactică și este bogat în probiotice.

Probioticele nu sunt altceva decât bacterii vii foarte benefice pentru organism, deoarece sunt capabile să colonizeze tractul intestinal. Potrivit unei studiu publicat în jurnalul American Family Physician, consumul de iaurt natural în mod regulat poate reduce riscul de a dezvolta probleme gastrointestinale.

Iaurtul poate preveni apariția diareei și este folosit și pentru tratarea bolilor cronice. Există o mulțime de dovezi științifice care arată faptul că administrarea de probiotice oprește evoluția bolilor inflamatorii intestinale, pentru care nu s-a găsit deocamdată un remediu.

Există două modalități de a beneficia de probiotice: le poți consuma sub formă de suplimente alimentare sau poți mânca iaurt natural.

Desertul în dietă sub formă de iaurt

Fructele la desert

În trecut, unii autori nu recomandau consumul de fructe la desert. În schimb, aceștia recomandau consumul de fructe înainte de mese pentru a crește senzația de sațietate. Însă literatura științifică nu susține această afirmație.

Consumul de fructe este benefic în aproape orice moment al zilei. De fapt, potrivit cercetărilor colectate în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition, conținutul de polifenoli al fructelor este asociat cu un grad mai mic de inflamație la nivel sistemic.

Din acest motiv, îți recomandăm să consumi fructe după mese și, desigur, pe post de gustări. Alege fructe bogate în fibre solubile, cum ar fi merele. Acestea conțin pectine, care sunt asociate cu o sănătate intestinală mai bună, potrivit mai multor studiii efectuate de-a lungul timpului.

Nu toate deserturile sunt benefice – atenție la dulciuri!

După cum poți vedea, nu este dificil să consumi un desrt sănătos la masă. Cu toate acestea, așa cum am discutat la început, nu toate deserturile au aceleași calități. Știm cu toții că desertul este adesea legat de aportul de dulciuri și alimente procesate.

Fursecurile, torturile și budincile sunt doar câteva exemple de produse cu calitate nutrițională slabă, bogate în aditivi și carbohidrați simpli. Ca urmare, aceste produse fac ca nivelul de zahăr în sânge să scape de sub control. Consumul regulat al acestor tipuri de deserturi poate duce la rezistența la insulină, care este preludiul diabetului.

Este important să ne amintim că diabetul este o boală cronică ce are consecințe grave pe termen lung. Odată ce se apare, nu mai există niciun remediu. De fapt, unele studii recente leagă apariția acestei patologii de un risc crescut de cancer. Însă sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această asociere.

În acest caz, cel mai bun remediu este prevenția. Pentru a face acest lucru, acordă atenție alimentelor pe care le consumi la desert și, de asemenea, gustărilor. Dacă trebuie să alegi între o opțiune dulce sau zaharoasă și o altă opțiune, ia în considerare contextul planului tău alimentar general.

Fructe proaspete

Cum să incluzi desertul sănătos în dietă

Nu toate alimentele sunt la fel. Din acest motiv, trebuie să ai grijă ce consumi la desert. Această alegere poate condiționa calitatea generală a dietei. Indiferent cât de sănătoase sunt mesele tale principale, consumul regulat de deserturi dulci poate strica efortul depus anterior.

Trebuie să clarificăm un aspect important. Acest lucru nu înseamnă că nu te poți bucura de o delicatesă – important este să o faci doar din când în când. Cuvântul desert nu este sinonim cu dulce, dar ai voie să consumi un produs interzis la o ocazie specială.

Când vine vorba de deserturi sănătoase, atât fructele, cât și iaurturile sunt opțiuni ideale. Sunt destul de dulci și aportul lor este asociat cu o sănătate de fier. Poți chiar să le combini pentru a profita de toate proprietățile lor.

La final, vrem să te avertizăm că nu orice iaurt este sănătos. Trebuie să citești etichetele și să le alegi pe cele care nu conțin zahăr adăugat. În caz contrar, calitatea nutrițională a iaurturilor nu va fi la fel de ridicată. Dacă poți opta pentru iaurturile naturale, fă acest lucru. În plus, poți consuma din când în când iaurt grecesc dacă nu ești supraponderal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
  • Barbara G., Cremon C., Azpiroz F., Probiotics in irritable bowel syndrome: where are we? Neurogastroenterol Motil, 2018.
  • Joseph SV., Edirisinghe I., Burton Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
  • Wilms E., Jonkers DMA., Savelkoul HFJ., Elizalde M., et al., The impact of pectin supplemetation on intestinal barrier function in healthy young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
  • Fontalva Pico, Ana Amelia. “Implicación de la resistencia a la insulina y el tejido adiposo en el síndrome metabólico en pacientes obesos.” (2017).
  • Bonagiri PR., Shubrook JH., Review of associations between type 2 diabetes and cancer. Clin Diabetes, 2020. 38 (3): 256-265.
  • Fernández-Gaxiola, Ana Cecilia, Anabelle Bonvecchio Arenas, and Juan Rivera Dommarco. “Aumentar el consumo de verduras, frutas, cereales, leguminosas y agua simple.” GUÍAS ALIMENTARIAS (2015).
  • Babio, Nancy, Guillermo Mena-Sánchez, and Jordi Salas-Salvadó. “Más allá del valor nutricional del yogur:¿ un indicador de la calidad de la dieta?.” Nutrición hospitalaria 34 (2017): 26-30.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.