Am uitat să iau contraceptivul oral: ce să fac?
Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza
Contraceptivul oral este un medicament care se administrează pe bază de rețetă, întrucât fiecare femeie are nevoie de un anumit tip de pastilă în funcție de caracteristicile ei. Ce faci dacă ai uitat să iei contraceptivul oral?
Contraceptivul este o combinație hormonală de estrogen (hormon sexual feminin produs de ovare și derivat din colesterol) și progestativ (hormon care permite menținerea sarcinii).
Prin alimentarea organismului cu acești hormoni, ovulația (eliberarea unui ovul în timpul ciclului menstrual) este împiedicată pentru a preveni sarcina. Prin urmare, este important ca medicamentul să fie administrat corespunzător.
Dacă ai uitat să iei contraceptivul și vrei să știi dacă ești în continuare protejată, citește mai departe!
Beneficiile și contraindicațiile contraceptivelor orale
După cum arată un studiu publicat de Jurnalul Chilean de Obstetrică și Ginecologie în 2007, siguranța contraceptivelor a fost uneori pusă la îndoială. Din acest motiv, îți explicăm beneficiile și contraindicațiile utilizării contraceptivelor orale ca metodă de prevenire a sarcinii.
Pilulele contraceptive ajută la reglarea ciclului menstrual și sunt o metodă eficientă în ceea ce privește prevenirea sarcinii.
Care sunt beneficiile contraceptivului oral?
Beneficiile administrării contraceptivelor orale includ următoarele:
- Tratează acneea.
- Ajută la reglarea ciclurilor.
- Ameliorează durerile menstruale.
- Reduce riscul apariției bolii inflamatorii pelvine, sarcinii extrauterine (ovul fecundat care aderă la trompele uterine), bolilor benigne ale sânilor, chisturilor ovariene, cancerului ovarian și cancerului endometrial.
Un studiu realizat în 2013 de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Varșovia arată faptul că printre dezavantaje se numără riscul crescut de boli cardiovasculare, tromboză venoasă profundă și adenoame hepatocelulare (tumori benigne la nivelul ficatului). De obicei, riscurile dispar după întreruperea tratamentului.
De asemenea, contraceptivul oral poate provoca o creștere a tensiunii arteriale și a greutății în primele 6 luni de administrare, dar efectul dispare după perioada de adaptare.
Ce contraindicații are contraceptivul oral?
Pilulele contraceptive sunt contraindicate în următoarele situații:
- Tulburări de coagulare
- Tromboză venoasă profundă și tromboflebită
- Femei care fumează peste 35 de ani
- Antecedente de boală cerebrovasculară, infarct miocardic acut, boală hepatică sau antecedente de cancer de sân
Utilizarea este descurajată la pacientele cu:
- Varice
- Migrene
- Epilepsie
- Diabet zaharat
- Anemia celulelor seceră
- Hipertensiune arterială
- Operație majoră programată
- Colostază (absența fluxului normal al bilei)
- Litiază biliară (prezența calculilor biliari)
De asemenea, dacă crezi că ai putea fi însărcinată, mergi la medic înainte de a lua contraceptive orale.
Citește și: Care sunt metodele contraceptive pentru bărbați?
Efecte secundare
Potrivit unei cercetări publicate de Jurnalul Medical al Institutului Mexican de Securitate Socială, printre efectele secundare care pot apărea găsim următoarele:
- Depresie
- Dureri de cap
- Greață și vărsături
- Sângerări între cicluri
- Scăderea libidoului
- Cloasma (pete gălbui pe față)
- Risc crescut de tromboembolism venos (vene înfundate), hipertensiune arterială și alte evenimente vasculare
Cum ar trebui să iei contraceptivul oral?
Înainte de a începe tratamentul, este necesar să consulți un medic ginecolog. Prima doză trebuie luată în prima zi a menstruației. Continuă cu o pastilă zilnic timp de 21 sau 28 de zile consecutive (în funcție de contraceptivul pe care îl utilizezi).
Tratamentele de 21 de zile necesită 7 zile de pauză înainte de a începe o nouă cutie. În acele șapte zile apare menstruația. Tratamentele cu 28 de doze au ultimele 7 pastile placebo (fără hormoni).
În cazul in care menstruația nu apare la prima pauză, este necesar să excluzi o eventuală sarcină consultând medicul ginecolog.
De asemenea, „Ghidul metodelor contraceptive” menționează faptul că, dacă ai vărsături sau diaree în decurs de 4 ore de la administrarea contraceptivelor, trebuie să repeți doza.
Am uitat să iau contraceptivul oral: ce să fac?
În caz că ai uitat, ia pastila în decurs de 12 ore. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, folosește prezervativul în următoarele șapte zile.
Dacă omiți două pastile, ia contraceptivul oral și folosește prezervativul până la următoarea menstruație. În schimb, dacă omiți trei sau mai multe doze, oprește ciclul de tratament și începe unul nou șapte zile mai târziu.
Dacă uitarea apare între prima și a șaptea pastilă (prima săptămână), folosește contracepția de urgență sau „pilula de a doua zi”. Între a opta și a paisprezecea pastilă (a doua săptămână), această alternativă nu este recomandată.
Dacă uitarea are loc mai târziu, sari peste perioada de pauză și continuă cu un nou pachet. Dacă întrerupi tratamentul, există un risc imediat de sarcină și pot apărea pete înainte de prima menstruație.
Descoperă: Slinda: contraceptivul fără estrogeni
Dacă ai uitat frecvent să iei contraceptivul oral…
Contraceptivele orale de ultimă generație își fac efectul încă de la prima doză. Cu toate acestea, respectă recomandările de mai sus dacă uiți să iei o doză. Dacă ai întrebări, consultă medicul.
Experții indică faptul că pilulele contraceptive sunt eficiente în proporție de 99% în prevenirea sarcinii. Uitarea dozelor este unul dintre principalele motive pentru care această metodă nu este complet fiabilă.
Dacă nu ești o persoană organizată și consideri ca acest tratament este greu de adaptat stilului tău de viață, consultă un specialist pentru a discuta despre alte metode care ți se potrivesc mai bine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Saulny de Jorgez, J. (1977). ANTICONCEPTIVOS ORALES. Revista de Obstetricia y Ginecologia de Venezuela.
- Carbajal-Ugarte, Jose Antonio; Cárdenas-Blanco, Adrián; Pastrana-Huanaco, E. L.-B. D. (2008). Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo. Rev Med Inst Mex Seguro Soc.
- Leal F, J., Vargas S, F., & Taladriz R, C. (2007). ¿SON LOS ANTICONCEPTIVOS ORALES UN FACTOR DE RIESGO PARA EL DESARROLLO DE CÁNCER DE MAMA? Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/s0717-75262007000200004
- Kaminski P, Szpotanska-Sikorska M, Wielgos M. Cardiovascular risk and the use of oral contraceptives. Neuro Endocrinol Lett. 2013;34(7):587‐589.
- Efectividad de los métodos anticonceptivos. Biblioteca de Salud, Sanitas. https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/vida-sexual/efectividad-anticonceptivos.html.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.