11 analize medicale recomandate persoanelor între 40 și 65 de ani
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Pe măsură ce îmbătrânim, organismul devine mai susceptibil la boli cronice, mai ales dacă avem antecedente familiale de anumite patologii. Pentru a evita complicațiile pe termen lung, este necesar să ne supunem periodic testelor medicale care să permită depistarea problemelor de sănătate în stadiu incipient. Ce analize medicale sunt recomandate persoanelor între 40 și 65 de ani?
Analize medicale generale recomandate persoanelor peste 40 de ani
Există o serie de analize medicale generale care sunt recomandate tuturor adulților cu vârsta peste 40 de ani. Acestea nu sunt rezervate pacienților care au deja antecedente, ci sunt metode de screening pentru populația generală.
1. Screeningul cancerului de colon
Cel mai recomandat test de către experți pentru depistarea cancerului de colon este colonoscopia, un test în care colonul este examinat cu un tub flexibil cu o cameră. Există și alte opțiuni, precum testul de sânge în fecale și rectosigmoidoscopia, dar sensibilitatea lor este mai mică.
Cancerul de colon este a doua cauză de deces cauzat de cancer din Statele Unite. Prin urmare, detectarea precoce este esențială pentru un tratament eficient.
Între 50 și 75 de ani, colonoscopia este obligatorie, chiar dacă nu există simptome.
2. Greutatea corporală
Excesul de greutate și obezitatea pot crește semnificativ riscul de boli cronice. Conform studiilor științifice, creșterea în greutate este asociată cu diabetul, bolile de inimă, apneea în somn și unele tipuri de cancer.
Contracarați acest factor de risc printr-o dietă sănătoasă și activitate fizică regulată. Acestea sunt măsuri simple care pot schimba calitatea vieții.
Citiți mai mult: Analiza ureei și creatininei în urină: ce înseamnă rezultatele
3. Măsurarea tensiunii arteriale
Acesta este un test rapid și simplu care măsoară forța pe care sângele o exercită asupra pereților arteriali în timp ce curge în corp. Pentru a efectua măsurarea, se folosește un dispozitiv numit tensiometru, care constă într-o manșetă gonflabilă plasată în jurul brațului și un manometru care măsoară presiunea.
Măsurarea tensiunii arteriale este simplă, ieftină și rapidă. În general, se poate realiza la orice medic de familie.
Măsurarea tensiunii arteriale la fiecare patru luni este o frecvență optimă după vârsta de 40 de ani.
4. Analiza colesterolului
Analiza colesterolului este parte a testelor de sânge obișnuite. Acest test măsoară cantitatea de colesterol și trigliceride. Colesterolul este împărțit în colesterol total, HDL sau colesterol bun și LDL sau colesterol rău.
Dacă nivelul colesterolului total sau LDL este crescut, medicul vă poate recomanda modificări ale dietei și ale stilului de viață pentru a preveni bolile cardiovasculare sau hepatice.
5. Zahărul în sânge
Acest test verifică dacă pacientul are diabet sau prediabet. De asemenea, detectează hipoglicemia, o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge este anormal de scăzut. Glicemia se măsoară pe stomacul gol.
Glicemia trebuie măsurată la fiecare 3 ani începând cu vârsta de 45 de ani.
6. Testele oftalmologice
Un examen oftalmologic complet este esențial la 40 de ani. Dacă aveți probleme de vedere sau antecedente familiale de glaucom, testarea trebuie să înceapă mai devreme.
7. Examenul fizic
Este important să mergeți regulat la medicul de familie pentru examene fizice. Acest lucru vă va ajuta să detectați bolile și să evaluați riscurile problemelor viitoare.
Examenul regulat include aspecte psihologice, revizuirea obiceiurilor alimentare și examene ale pielii. Scopul este de a evalua starea generală de sănătate.
Teste recomandate pentru femeile peste 40 de ani
Există analize medicale care sunt specifice femeilor de peste 40 de ani. Menopauza poate crește riscul apariției anumitor boli, așa că depistarea precoce a celor mai frecvente patologii este o prioritate.
8. Densitometria osoasă
Potrivit Jurnalului European de Reumatologie, cel mai frecvent test pentru a detecta osteoporoza este densitometria osoasă (DMO). Aceasta măsoară concentrația și densitatea osului în anumite regiuni ale corpului (coloana vertebrală, șoldul și încheietura mâinii).
Osteoporoza este mai frecventă la femei, dar poate apărea și la bărbați. Densitometria osoasă trebuie efectuată la fiecare 3-5 ani la femeile fără tratament în curs pentru osteoporoză.
9. Screeningul pentru cancerul de sân
Testul de screening al cancerului de sân este mamografia, care este o radiografie specifică a sânilor. Se recomandă ca femeile cu vârsta peste 40 de ani să facă o mamografie la fiecare doi ani pentru depistarea precoce.
Femeile care au avut sau au o soră sau mama afectată de cancer de sân trebuie să ia în considerare mamografia anuală indiferent de vârstă.
Între 45 și 55 de ani, femeile au nevoie de o mamografie anuală.
10. Screeningul pentru cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este un tip de neoplasm care se dezvoltă în partea inferioară a uterului și poate fi cauzat de papilomavirusul uman ( HPV ). Detectarea sa precoce este esențială pentru un tratament de succes.
Se recomandă ca femeile să facă primul test Papanicolau la vârsta de 21 de ani. Acesta trebuie repetat la fiecare 3 ani până la vârsta de 65 de ani.
Testul HPV, disponibil acum în unele țări, se poate face la fiecare 5 ani între 30 și 65 de ani.
Analize medicale recomandate bărbaților peste 40 de ani
Există teste recomandate doar bărbaților ca urmare a particularităților lor anatomice. Mai exact, vorbim despre prostată și riscul de cancer al acestui organ.
Citiți mai mult: Analiza proteinelor totale: rezultate și semnificația lor
11. Screeningul pentru cancerul de prostată
Detectarea precoce a cancerului de prostată este importantă deoarece majoritatea cazurilor sunt asimptomatice în stadiile incipiente. Aceasta înseamnă că simptomele evidente apar atunci când boala a avansat.
Testul de screening pentru cancerul de prostată se numește antigen specific de prostată sau test PSA. Este un test de sânge.
În plus față de testul PSA, bărbații pot solicita un examen rectal digital pentru a detecta orice neregulă sau anomalie la nivelul prostatei. Dacă există suspiciuni, vor fi efectuate teste specifice.
Începând cu vârsta de 40 de ani, PSA se măsoară anual.
Analize medicale recomandate pentru o viață sănătoasă
De-a lungul anilor, organismul suferă modificări care cresc riscul de boli cronice. După vârsta de 50 de ani, corpul devine mai vulnerabil la anumite boli, după cum afirmă Consiliul Național pentru Îmbătrânire.
De aceea, este important să avem grijă de sănătate pe măsură ce anii trec. Acest lucru include o dietă sănătoasă, exerciții fizice, evitarea alcoolului și, desigur, efectuarea testelor medicale recomandate.
Testele preventive sunt un instrument valoros pentru detectarea problemelor înainte ca acestea să devină boli grave și debilitante. Menținerea unei relații strânse cu medicul de familie vă va ajuta să luați decizii informate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aswathy, S., Quereshi, M., Kurian, B., & Leelamoni, K. (2012, Agosto). Cervical cancer screening: Current knowledge & practice among women in a rural population of Kerala, India. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22960886/
- Bevan, R., & Rutter, M. (2018, Enero). Colorectal cancer screening-who, how, and when? DOI: 10.3389/fpubh.2017.00335
- Carson, J. S., Lichtenstein, A. H., Anderson, C. A., Appel, L. J., Kris-Etherton, P. M., & Meyer, K. A. (n.d.). Dietary Cholesterol and Cardiovascular Risk: A Science Advisory From the American Heart Association. Disponible en: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000743
- Chapple, B. (n.d.). Diabetes and blood pressure. Disponible en: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/blood-pressure
- Colorectal cancer statistics: How common is colorectal cancer? (n.d.). Disponible en: https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/key-statistics.html
- Farrell, K., Bennett, D., & Schwartz, T. (2020). Screening for breast cancer: What you need to know. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144719/
- Macek, P., Terek-Derszniak, M., Biskup, M., Krol, H., Smok-Kalwat, J., Gozdz, S., & Zak, M. (2020, Diciembre 8). Assessment of age-induced changes in body fat percentage and BMI aided by bayesian modelling: A cross-sectional cohort study in middle-aged and older adults. DOI: 10.2147/CIA.S277171
- Muntner, P., Einhorn, P., Cushman, W., Whelton, P., Bello, N., Drawz, P., . . .National Heart, Lung, and Blood Institute Working Group. (2019, Enero 29). Blood pressure assessment in adults in clinical practice and clinic-based research: JACC scientific expert panel. DOI: 10.1016/j.jacc.2018.10.069
- Nakhleh, A., & Shehadeh, N. (2021, Diciembre 15). Hypoglycemia in diabetes: An update on pathophysiology, treatment, and prevention. DOI: 10.4239/wjd.v12.i12.2036
- Sözen, T., Özışık, L., & Başaran, N. (2017, Marzo). An overview and management of osteoporosis. DOI: 10.5152/eurjrheum.2016.048
- The Top 10 Most Common Chronic Conditions in Older Adults. (n.d.). Disponible en: https://www.ncoa.org/article/the-top-10-most-common-chronic-conditions-in-older-adults
- Vajaranant, T. S., Nayak, S., & Wilensky, J. T. (n.d.). Gender and glaucoma: What we know and what we need to know. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20051857/
- WJ;, C. (n.d.). Prostate cancer screening. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29406053/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.