Kirstie Alley: simptomele timpurii ale cancerului de colon
 

Kirstie Alley: simptomele timpurii ale cancerului de colon

Actrița a murit la scurt timp după diagnostic. Ce simptome ar putea îmbunătăți depistarea precoce a cancerului colorectal?
Kirstie Alley: simptomele timpurii ale cancerului de colon
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 31 decembrie, 2022

Actrița americană Kirstie Alley a murit din cauza unui cancer de colon diagnosticat prea târziu. Cazul său a șocat lumea divertismentului. Acest lucru ne face să ne întrebăm cum putem detecta simptomele timpurii ale cancerului de colon. Având în vedere că ne confruntăm cu una dintre cele mai frecvente cauze de deces din lume, îngrijorarea este întemeiată.

Datele statistice au determinat Grupul Operativ al Serviciilor Preventive din Statele Unite (USPSTF) să scadă vârsta recomandată pentru a începe screening-ul pentru cancerul colorectal. Limita a scăzut de la 50 la 45 de ani.

De ce a fost scăzută vârsta de screening pentru cancerul de colon?

Kirstie Alley a murit la vârsta de 71 de ani din cauza cancerului de colon, fără prea mult timp pentru a fi supusă unui tratament adecvat. Deși vârsta sa se afla în grupa cu cel mai mare risc, trebuie avut în vedere faptul că boala apare tot mai des la tineri.

Aceste date au dus la scăderea vârstei la care începe screeningul. În Statele Unite, aproape 53.000 de oameni au murit din cauza acestei boli în 2021. Cancerul de colon este a treia cauză de deces la nivel global (în ceea ce privește afecțiunile maligne).

Majoritatea deceselor au apărut la persoane cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani.

Mai mult de 10% dintre cazurile noi detectate au apărut la persoane sub 50 de ani. În termeni statistici, cancerul de colon a crescut cu 15% în rândul adulților între 40-49 de ani.

USPSTF a luat decizia ca persoanele cu vârsta peste 45 de ani să înceapă cu screeningul, fără a aștepta până la vârsta de 50 de ani pentru primul test.
Medici care descoperă simptomele timpurii ale cancerului de colon
Colonoscopia este una dintre metodele de screening recomandate pentru cancerul colorectal.

Simptomele timpurii ale cancerului de colon

Multe dintre simptomele cancerului de colon sunt generale și sunt confundate cu afecțiuni banale. De multe ori, sunt trecute cu vederea. Cancerul de colon al lui Kirstie Alley a atras atenția asupra pacienților diagnosticați prea târziu. Acest lucru reduce șansa de supraviețuire.

Potrivit unui raport din 2021, jumătate dintre cazurile de cancer sunt detectate atunci când pacientul are simptome evidente. Acest lucru se traduce printr-o tumoră avansată și posibile metastaze. Cei care sunt diagnosticați în stadiile incipiente se vindecă în proporție de 90% grație intervenției chirurgicale, fără chimioterapie sau radioterapie.

Așadar, detectarea timpurie este singura soluție. Pentru a merge la medic, trebuie să bănuim că ceva nu este în regulă.

Modificări ale obiceiurilor intestinale

Dacă suferiți de constipație cronică și brusc începeți să aveți diaree timp de câteva zile, ceva nu este în regulă. Este valabil și invers. Aceste schimbări trebuie să fie persistente. De obicei, nu este o modificare acută, așa cum se întâmplă în cazul diareii infecțioase. De asemenea, trebuie exclusă originea alimentară.

Scaun cu sânge

Defecarea cu sânge este un semnal de alarmă. Deși de cele mai multe ori are o cauză benignă, precum hemoroizii sau fisurile anale, este necesar să mergeți la medic.

Sângele poate fi roșu aprins. Acest lucru denotă o sângerare proaspătă, recentă, care poate veni din intestinul gros.

Sângele închis la culoare amestecat cu materii fecale provine din părțile superioare ale intestinului. A călătorit prin tractul digestiv și a suferit modificări de compoziție, motiv pentru care nu mai este roșu.

Sângele poate fi ascuns în scaun. Este detectat doar atunci când fecalele sunt analizate la microscop. Pacientul nu îl vede, dar este detectat la solicitarea medicului.

Senzația de a nu defeca suficient

În ciuda faptului că ați fost de mai multe ori la baie, simțiți că nu ați defecat suficient. Deși este un semn subiectiv, este adesea asociat cu cancerul de colon. Mobilitatea tractului digestiv este alterată de neoplazie și există obstrucții în calea lumenului rectal.

Bărbat care are simptomele timpurii ale cancerului de colon
A simți nevoia de a defeca după mersul la toaletă este un semn de avertizare.

Pierdere în greutate inexplicabilă

Pierderea în greutate fără nicio explicație este întotdeauna motiv de îngrijorare. Poate indica o boală infecțioasă cronică (cum ar fi tuberculoza), un sindrom sistemic (cum ar fi SIDA) sau un neoplasm (cum ar fi cancerul de colon). Trebuie excluse dietele, schimbările de obiceiuri și sportul intens.

Pierderea în greutate din cauza cancerului are diverse explicații. Există modificări metabolice care accelerează consumul de calorii. În tumorile digestive apar procese locale care împiedică absorbția adecvată a nutrienților.

Kirstie Alley a murit din cauza unui cancer de colon care nu a fost depistat la timp

Vestea cancerului de colon al lui Kirstie Alley ar trebui să ne amintească de importanța diagnosticării precoce. Există diverse teste pe care un medic le poate solicita atunci când mergem la consultație.

Sângele fecal, testarea ADN-ului în scaun, colonoscopia tradițională și colonoscopia virtuală sunt instrumente ce pot îmbunătăți prognosticul. Trebuie să fim atenți la corpul nostru și la semnalele pe care ni le-ar putea trimite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvarez-Escobar, Belkis, et al. “Sobrevida en adultos mayores con cáncer colorrectal: una revisión bibliográfica.” Revista Archivo Médico de Camagüey 25.1 (2021).
  • Low, Eric E., et al. “Risk factors for early-onset colorectal cancer.” Gastroenterology 159.2 (2020): 492-501.
  • Siegel, Rebecca L., et al. “Colorectal cancer statistics, 2020.” CA: a cancer journal for clinicians 70.3 (2020): 145-164.
  • US Preventive Services Task Force, Davidson KW, Barry MJ, Mangione CM, Cabana M, Caughey AB, Davis EM, Donahue KE, Doubeni CA, Krist AH, Kubik M, Li L, Ogedegbe G, Owens DK, Pbert L, Silverstein M, Stevermer J, Tseng CW, Wong JB. Screening for Colorectal Cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2021 May 18;325(19):1965-1977. doi: 10.1001/jama.2021.6238. Erratum in: JAMA. 2021 Aug 24;326(8):773. PMID: 34003218.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.