Logo image
Logo image

Anatomia mușchilor spatelui: informații esențiale

4 minute
Este foarte important să cunoaștem anatomia mușchilor spatelui deoarece aceștia joacă un rol esențial în corpul uman. Unii ne influențează postura, pe când alții sunt responsabili pentru mișcările de bază. În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
Anatomia mușchilor spatelui: informații esențiale
Ultima actualizare: 23 iulie, 2020

Anatomia mușchilor spatelui este foarte interesantă, în special când vine vorba de mușchii dintre umeri. Astăzi vom vorbi despre cei mai importanți mușchi ai spatelui și funcțiile lor.

Structura spatelui

Spatele poate fi împărțit în două regiuni principale:

  1. Regiunea toracică: Reprezintă partea superioară a spatelui, care este conectată cu membrele superioare și organele toracice, cum ar fi plămânii și inima.
  2. Regiunea lombară: Reprezintă partea inferioară a spatelui, localizată sub piept. Este legată de coloana vertebrală lombară și de organele abdominale, precum ficatul și intestinele.

Anatomia mușchilor spatelui definește funcțiile acestora în concordanță cu locul pe care îl ocupă în corpul uman și structurile de care sunt atașați. Acești mușchi determină postura corporală și reglează cele trei mișcări de bază ale trunchiului: flexiunea, rotația și extensia. Ei constituie un obiect de studiu popular în cadrul medicinei ocupaționale deoarece sunt predispuși accidentării la locul de muncă.

Mușchii spatelui contribuie la protejarea organelor toracelui și ale abdomenului, fiind o componentă a pereților care le izolează de exterior. Anumiți mușchi ai spatelui – în general cei mici – fac parte din mecanismul de mobilizare a membrelor superioare.

Descoperă și:

Remediu pentru durerile de spate și articulare

Nu vom prezenta în detaliu toți mușchii spatelui în acest articol, ci ne vom concentra doar asupra celor mai importanți. Astfel, îi vom împărți în trei regiuni, în funcție de poziționarea lor. Citește în continuare pentru a descoperi care sunt mușchii adânci, intermediari și superficiali.

Anatomia mușchilor spatelui

Mușchii adânci

Aceștia sunt mușchii cei mai îndepărtați de suprafața spatelui, care sunt apropiați de organele interne și coloana vertebrală. Aceștia se întind de la gât la sacrum și îndeplinesc un rol fundamental: controlul posturii corporale.

Iată principalii mușchi adânci:

  • Mușchii spinali: Acoperă suprafața coloanei vertebrale, între procesele spinoase și cele transversale ale vertebrelor. Studiile științifice recente au demonstrat faptul că posturile corporale inadecvate la locul de muncă afectează mușchii spinali. Există două subcategorii:
    • Ligamentul interspinos, care leagă procesele spinoase ale diferitelor vertebre și este responsabil de întinderea coloanei vertebrale.
    • Ligamentul intertransversal, care leagă procesele transversale și este responsabil de mișcările laterale.
  • Ligamentele sacrolombare: Conectează pelvisul de coloana vertebrală și ajung la anumite vertebre cervicale. Pot întinde coloana vertebrală și joacă un rol important în ceea ce privește înclinarea laterală a trunchiului.
  • Mușchii serratus dorsali: În această categorie intră mușchii serratus cranieni (posterosuperiori) și serratus caudali (posteroinferiori). Participă la procesul respirator, ajutând toracele să inspire și să expire. Își au originea în coloana vertebrală și se prind de coaste.

Ar putea să te intereseze:

Cele mai bune 11 exerciții de întindere pentru spate

Mușchii intermediari

Some figure
Mușchii adânci ai spatelui ajută coloana vertebrală să-și mențină postura.

Rolul mușchilor intermediari ai spatelui este să regleze mișcările omoplaților. Așadar, aceștia sunt direct conectați de oasele numite omoplați. Împreună cu cutia toracică, omoplații formează niște pseudoarticulații cunoscute și ca „articulații false”, deoarece diferă de cele obișnuite. Practic, suprafața osoasă (omoplatul) acoperă mușchiul (serratus).

Regiunea intermediară a spatelui prezintă doi mușchi foarte interesanți:

  • Mușchiul angular: Face posibilă ridicarea omoplaților și, datorită rolului îndeplinit, poate fi clasificat drept mușchi al membrelor superioare. Pornește din omoplat și ajunge până la vertebrele cervicale.
  • Mușchii romboizi: Când acești mușchi se contractă, se apropie de omoplați printr-o mișcare de aducție și comunică cu aceștia prin coloană. Denumirea acestor mușchi are la bază forma lor romboidă.

Mușchii superficiali

Mușchii superficiali sunt cei mai cunoscuți mușchi ai spatelui deoarece sunt asociați culturismului și frumuseții fizice. Persoanele care fac mișcare în mod regulat și își antrenează acești mușchi obțin un aspect caracteristic.

Însă mușchii superficiali ai spatelui nu îndeplinesc doar rol estetic. Aceștia se implică activ în mișcările articulației umărului.

Some figure
Rolul mușchilor superficiali ai spatelui nu este unul pur estetic.

Principalii mușchi superficiali ai spatelui sunt:

  • Mușchiul trapez: Acesta este unul dintre cei mai mari mușchi și prezintă trei secțiuni care se conectează la osul occipital al craniului, la vertebrele cervicale, la claviculă, la vertebrele dorsale și la omoplați. Mușchiul trapez îndeplinește mai multe funcții:
    • Abducția umărului
    • Ridicarea omoplaților de-a lungul coloanei vertebrale
    • Coborârea omoplaților
  • Mușchiul dorsal lat: Pornește din vertebra dorsală și se termină în zona ultimelor trei coaste. Este subțire, aproximativ plat și are o formă triunghiulară. Mușchiul dorsal plat ridică trunchiul.

Sperăm că informațiile despre corpul uman și mușchii săi prezentate în acest articol îți vor fi de folos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sobotta, Johannes. Atlas de anatomia humana. Vol. 2. Ed. Médica Panamericana, 2006.
  • Norris, Christopher M. La estabilidad de la espalda. Editorial HISPANO EUROPEA, 2007.
  • Moore, Keith L., and Arthur F. Dalley. Anatomía con orientación clínica. Ed. Médica Panamericana, 2009.
  • Cassan, Adolf. Atlas de anatomía. Grupo Editorial Norma, 2003.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.