Anemia la copii: semne de avertizare - Doza de Sănătate
 

Anemia la copii: semne de avertizare

Anemia la copii este o afecțiune gravă care necesită depistare și diagnosticare precoce. Identificarea rapidă a simptomelor este importantă pentru a preveni complicațiile.
Anemia la copii: semne de avertizare
María Cantos

Scris și verificat de moașa María Cantos.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Anemia la copii este o problemă majoră de sănătate publică din cauza consecințelor sale grave asupra dezvoltării celor mici. Au fost efectuate numeroase studii pentru a încerca să se detecteze cauza principală a acestei boli și cele mai bune modalități de combatere a sa.

Ce este anemia?

Anemia este o scădere a nivelului de hemoglobină. Hemoglobina este responsabilă de transportul oxigenului în globulele roșii. Din acest motiv, o scădere a nivelului de hemoglobină duce la scăderea aportului de oxigen către organe.

Desigur, există anumite situații excepționale, cum ar fi sarcina, când este normal ca nivelurile de hemoglobină să fie sub limita considerată sigură. Cu toate acestea, ori de câte ori există date care indică apariția unei posibile anemii, trebuie să consulți un specialist pentru a primi un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

Anemia la copii: tipuri

În general, în funcție de cauza anemiei, aceasta poate fi clasificată în diferite tipuri:

  • Scăderea producției de globule roșii. Măduva osoasă este responsabilă de producerea hematiilor. În acest scop, ea are nevoie de fier, folat și vitamina E.
  • Distrugerea globulelor roșii. Termenul medical pentru această problemă este hemoliza. Ea implică ruperea globulelor roșii.
  • Pierderea fierului. De obicei, acest lucru este frecvent în hemoragii sau din cauza aportului insuficient de fier.

Anemia la copii: simptome

1. Epuizare sau oboseală

Cum se manifestă anemia la copii

Termenul folosit în medicină pentru acest simptom este astenia. Dacă copilul tău suferă de aceasta, trebuie să te adresezi unui medic pediatru. Acest specialist va evalua copilul prin efectuarea unui examen fizic pentru a încerca să determine cauza apariției bolii.

Din păcate, oboseala și epuizarea sunt dificil de definit, cu atât mai mult pentru un copil. Acesta este motivul pentru care ar trebui să fie întotdeauna considerate un simptom grav. În general, copilul va avea o performanța fizică scăzută și va manifesta dorința continuă de a dormi.

2. Iritabilitate

Acest simptom însoțește adesea oboseala. În mod similar, este foarte dificil de identificat în mod corect. De fapt, mulți copii au tulburări de comportament și suferă de iritabilitate din diferite alte motive ce țin mai degrabă de dezvoltarea personalității.

3. Anorexie și anemie

De asemenea, pierderea poftei de mâncare este un alt simptom major asociat cu anemia la copii. Cu toate acestea, ea se poate manifesta doar ocazional din cauza proceselor infecțioase sau situațiilor specifice, cum ar fi problemele la școală.

De obicei, experții recomandă monitorizarea evoluției și durata acestui simptom pentru a putea solicita o consultație de specialitate dacă lipsa apetitului persistă în timp.

4. Pagofagie

Pagofagia este un simptom destul de ciudat care se poate manifesta la copilul care suferă de anemie. În general, pagofagia implică aportul de produse nealimentare. Aceasta poate include lucruri precum noroiul și diverse obiecte.

Părinții sau profesorii celui mic trebuie să supravegheze această modificare a comportamentului. De asemenea, aceștia ar trebui să solicite un consult de urgență pentru copil. Pagofagia poate provoca diverse infecții și intoxicații în organism.

5. Paloare a pielii sau a mucoaselor sau icter

Copil moleșit de oboseală

O schimbare a culorii pielii indică o scădere a nivelului de globule roșii în sânge. Dacă astfel de modificări apar sporadic și recuperarea este rapidă, acest simptom este asociat cu cazuri acute care se tratează ușor. Cu toate acestea, dacă schimbarea culorii pielii sau a mucoaselor și icterul persistă mai mult de câteva zile, consultă un medic pediatru pentru o examinate amănunțită a copilului.

5. Tahicardie

O frecvență cardiacă foarte rapidă și palpitațiile pot fi semne de anemie la copii. Copiii experimentează adesea amețeli, dureri în piept sau dificultăți de respirație.

Dacă acest lucru se întâmplă des în cazul copilului tău, ar trebui să discuți cu medicul pediatru cât mai curând posibil pentru obține o evaluarea corectă, deoarece acest simptom poate fi cauzat și de alte probleme de sănătate.

6. Pierderea părului sau unghii fragile

Alte două simptome ale anemiei la copii sunt unghiile fragile și casante și căderea părului. În funcție de vârsta copilului, simptomul din urmă poate fi mai dificil de detectat din cauza prezenței părului foarte fin.

Concluzii

Un copil suferă de anemie poate manifesta mai multe tipuri de simptome. Prin urmare, trebuie să fii vigilent pentru a detecta cât mai devreme orice problemă, evitând astfel complicațiile ulterioare.

Atunci când ai îndoieli, nu ezita să consulți un medic pediatru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 34(4), 716. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2017.344.3346
  • L.M., L., K.S., P., & S.-R., P. (2017). Iron and Cognitive Development: What Is the Evidence? Annals of Nutrition and Metabolism, 71(3), 25–38. https://doi.org/10.1159/000480742
  • Reboso Perez, J., Jiménez Acosta, S., Cabrera Nuñez, E., & Pita-Rodríguez, G. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana Salud Pública.
  • Anemia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 12 November 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
  • Reboso Pérez, J., Cabrera Núñez, E., Rodríguez, G. P., & Jiménez Acosta, S. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana de Salud Pública, 31(4), 0-0.
  • Casanovas Gordó, J. M. (2009). Del síntoma a la enfermedad: astenia. Pediatría Atención Primaria, 11, 425-431.
  • Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.