Antrenamentul cu greutăți pe stomacul gol: beneficii și dezavantaje
 

Antrenamentul cu greutăți pe stomacul gol: beneficii și dezavantaje

Pentru a te antrena cu greutăți pe stomacul gol, trebuie să cunoști toate avantajele și dezavantajele acestei opțiuni.
Antrenamentul cu greutăți pe stomacul gol: beneficii și dezavantaje
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 15 iunie, 2023

Există încă multe îndoieli cu privire la antrenamentul cu greutăți pe stomacul gol. Există dovezi științifice care indică faptul că această metodă de antrenament are atât beneficii, cât și dezavantaje. Nu este o practică pentru toți oamenii, deoarece rezultatul depinde foarte mult de starea de sănătate a fiecăruia.

Mai jos, vom aprofunda ceea ce spun experții despre antrenamentul cu greutăți pe stomacul gol. Citește mai departe și află dacă ți se potrivește sau nu!

Antrenamentul cu greutăți pe stomacul gol: beneficii

Unii cred că antrenamentul cu greutăți pe stomacul gol este ideal pentru a promova pierderea de grăsime, așa că fac sport în timpul postului intermitent.

Această strategie este susținută de studii care arată faptul că, după o perioadă fără hrană, organismul începe să ardă rezervele de energie. Acesta se concentrează pe grăsimea corporală, ceea ce ajută la pierderea în greutate.

Acest beneficiu va depinde foarte mult de tipul de antrenament cu greutăți. Pentru a încuraja pierderea de grăsime, va trebui să te concentrezi pe un număr mai mare de repetări cu o greutate medie. Ce alte beneficii are această practică?

Îmbunătățește sensibilitatea la insulină

Potrivit unui studiu publicat de The Journal of Physiology, antrenamentul pe stomacul gol îmbunătățește sensibilitatea la insulină și distribuția nutrienților. Acest lucru face ca organismul să poată utiliza energia disponibilă mai eficient, folosind o cantitate mai mică de proteine.

Nivelul de energie crește, antrenamentul fiind mai ușor de dus la bun sfârșit. În plus, stabilizarea nivelului de glucoză previne apariția problemelor cardiovasculare și creșterea trigliceridelor.

Hormonul de creștere funcționează mai bine

Un alt beneficiu pe care știința l-a dovedit cu privire la impactul postului asupra organismului are de-a face cu eficiența hormonului de creștere (GH). Potrivit unui articol la care face referire Science Daily, hormonul de creștere acționează prin protejarea mușchilor slabi, ceea ce este de mare ajutor, având în vedere că antrenamentul cu greutăți se concentrează pe acest tip de mușchi.

Studiul pe care îl cităm a stabilit faptul că, după un post de 24 de ore, hormonul de creștere a crescut în medie cu 1300% la femei și 2000% la bărbați. Acest hormon este restricționat atunci când glicemia crește, adică după masă.

Dezavantajele antrenamentului cu greutăți pe stomacul gol

Nu există doar avantaje! Antrenamentul cu greutăți are și dezavantaje care trebuie luate în considerare de oricine dorește să facă sport în acest fel.

Performanță slabă și abandonarea rutinei

Atunci când rutina de antrenament pe stomac gol este introdusă brusc și fără o perioadă de adaptare, multor oameni le este dificil să execute exercițiile. Pot exista simptome incomode, cum ar fi amețelile, durerile de cap, apatia, slăbiciunea musculară și disconfortul.

Antrenamentul cu greutăți pe stomacul gol necesită monitorizare

Dincolo de beneficiile sau dezavantajele antrenamentului cu greutăți pe stomacul gol, înainte de a face acest lucru, cel mai bine este să ceri sfatul unui profesionist. Am spus-o deja, dar trebuie să repetăm: postul intermitent nu este o practică utilă pentru toți oamenii, deoarece depinde foarte mult de starea de sănătate și de nevoile fiecărei persoane.

Înainte de a pune în practică această metodă de antrenament, trebuie să mergi la un control medical general și să discuți despre asta cu nutriționistul și antrenorul personal. În acest fel, vei obține rezultate foarte bune, fără să te pui în pericol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.