Apiterapia ajută la combaterea psoriazisului?
 

Apiterapia ajută la combaterea psoriazisului?

Apiterapia a devenit un tratament complementar pentru pacienții cu psoriazis. Există dovezi ale beneficiilor sale?
Apiterapia ajută la combaterea psoriazisului?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 03 noiembrie, 2022

Apiterapia a devenit populară ca tratament complementar pentru psoriazis. Aceasta presupune la utilizarea medicinală a produselor provenite de la albine, precum mierea, propolisul, lăptișorul de matcă, ceara și veninul. Deși este o practică tipică medicinei tradiționale, în ultimii ani a fost încorporată în medicina modernă. Apiterapia chiar ajută la combaterea psoriazisului?

Apiterapia este apreciată pentru efectele sale imunomodulatoare, antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. De fapt, potențialul său terapeutic a fost evaluat de numeroase studii. Așa s-a descoperit că poate fi utilă împotriva simptomelor unor boli dermatologice, precum psoriazisul.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a pielii caracterizată prin prezența unor plăci solzoase roșii opace cu margini bine delimitate, care tind să se răspândească pe scalp, coate, genunchi, mâini, picioare și partea inferioară a spatelui.

Aceste leziuni se pot manifesta și sub formă de pete albe sau argintii, mai ales atunci când sunt zgâriate.

Cauza exactă nu este cunoscută, dar psoriazisul este o boală autoimună. Celulele care luptă împotriva infecțiilor atacă țesutul sănătos, ceea ce duce la creșterea excesivă a celulelor pielii. Acest lucru este influențat de factori genetici și de mediu.

Câțiva dintre factorii declanșatori sunt:

  • Consumul excesiv de alcool
  • Expunerea constantă la stres
  • Climatul foarte uscat sau foarte rece
  • Renunțarea bruscă la corticosteroizii orali sau injectabili
  • Consumul de tutun sau expunerea la fumatul pasiv
  • Leziunile pielii, cum ar fi tăieturile, mușcăturile sau arsurile solare
  • Utilizarea medicamentelor, cum ar fi litiul, antihipertensivele și antimalaricele
  • Infecțiile, cum ar fi cele cu streptococ și infecțiile pielii
Apiterapia ajută la combaterea psoriazisului în mod natural
Zonele clasice de apariție a psoriazisului sunt coatele, scalpul și genunchii.

Apiterapia ajută la combaterea psoriazisului?

După cum se detaliază într-o investigație publicată în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, tratamentul psoriazisului variază de la produse topice cu corticosteroizi, analogi de vitamina D și retinoizi, până la fototerapie și medicamente injectabile. Pe lângă cele de mai sus, au fost studiate și efectele altor opțiuni complementare, printre care se remarcă apiterapia.

Apiterapia este o formă de medicină alternativă care se bazează pe beneficiile mierii, ale polenului, ale propolisului și ale lăptișorului de matcă.

Ce spun studiile despre efectele apiterapiei asupra psoriazisului?

Aplicarea apiterapiei în psoriazis este benefică pentru reducerea focarelor și a severității simptomelor. Un studiu distribuit de Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a stabilit că veninul și propolisul au proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatorii care ajută la controlul apariției psoriazisului.

La rândul ei, o investigație publicată de Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences a raportat faptul că amestecul de propolis (50%) cu aloe vera (3%) a fost util ca tratament topic pentru a reduce prezența plăcilor în psoriazisul palmoplantar. După 12 săptămâni de tratament, 62% dintre pacienții implicați în studiu au raportat rezultate excelente. În plus, 24% au înregistrat o ameliorare de nivel mediu. Deși sunt necesare studii mai ample, aceste constatări sunt promițătoare.

Într-un studiu controlat randomizat publicat de Journal of Dermatological Treatment, 92% dintre participanți s-au bucurat de o ameliorare semnificativă a leziunilor după apiterapie. Cercetătorii au concluzionat că este o opțiune terapeutică sigură împotriva psoriazisului în plăci localizat recalcitrant, atunci când alte abordări eșuează.

Proprietăți antiinflamatorii și curative

Efectele antiinflamatorii și de vindecare ale apiterapiei explică în mare măsură beneficiile sale ca remediu dermatologic. Ancient Science of Life subliniază faptul că mierea are potențial de vindecare și antimicrobian. În acest fel, favorizează refacerea pielii afectate de plăcile solzoase.

De asemenea, veninul de albine —deseori folosit în acupunctură— este o opțiune terapeutică împotriva psoriazisului vulgar. Deși sunt necesare mai multe cercetări, aceste descoperiri deschid calea către noi tratamente pentru această boală de piele.

Utilizarea apiterapiei împotriva este sigură psoriazisului?

Un aspect pe care toată lumea ar trebui să-l ia în considerare înainte de a utiliza apiterapia împotriva psoriazisului este faptul că nu este scutită de reacții adverse și contraindicații. Mierea, propolisul, polenul, lăptișorul de matcă și veninul pot provoca reacții adverse, mai ales la persoanele sensibile.

La majoritatea adulților sănătoși, aplicarea locală a produselor apicole este considerată sigură.

În orice caz, se recomandă evitarea utilizării apiterapiei în caz de antecedente de alergie. Dacă există o reacție adversă, cum ar fi iritația sau mâncărimea, clătiți cu multă apă și întrerupeți utilizarea.

Terapia cu venin de albine necesită mai multă prudență. Trebuie folosită numai de profesioniști în acupunctură sau apiterapie. O recenzie din jurnalul Plos One susține că efecte nedorite ale acestui tratament sunt următoarele:

  • Tuse
  • Oboseală
  • Icter
  • Anxietate
  • Mâncărime și urticarie
  • Dureri de cap
  • Inflamație locală
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Dureri musculare și slăbiciune

Se estimează că 2% dintre oameni au reacții alergice la înțepăturile de albine. Dacă aveți un asemenea istoric, cel mai bine este să excludeți ideea de a aplica această terapie. Solicitați sfatul medicului înainte de a aplica orice tratament.

Granule de propolis
Propolisul se poate cumpăra ca atare sau este inclus în diferite produse.

Apiterapia ajută la combaterea psoriazisului, dar este un tratament definitiv?

Conform constatărilor mai multor investigații, apiterapia poate ameliora psoriazisul. Aplicarea sa reduce simptomele, în special formarea de plăci solzoase pe piele. În plus, apiterapia reduce reapariția focarelor.

În ciuda acestui fapt, nu este un tratament de primă alegere pentru această boală. Utilizarea sa trebuie să fie doar complementară. În plus, trebuie aplicată de către profesioniști pentru a evalua eventualele riscuri. Țineți cont de acest aspect!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fratellone PM, Tsimis F, Fratellone G. Apitherapy Products for Medicinal Use. J Altern Complement Med. 2016 Dec;22(12):1020-1022. doi: 10.1089/acm.2015.0346. Epub 2016 Jul 27. PMID: 27463767.
  • Nair PA, Badri T. Psoriasis. [Updated 2022 Apr 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448194/
  • Rendon A, Schäkel K. Psoriasis Pathogenesis and Treatment. Int J Mol Sci. 2019 Mar 23;20(6):1475. doi: 10.3390/ijms20061475. PMID: 30909615; PMCID: PMC6471628.
  • Evaluation of bee venom and propolis in treatment of psoriasis: A pilot study. (2012). In Journal of the American Academy of Dermatology (Vol. 66, Issue 4, p. AB51). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.222
  • El-Gammal E, Nardo VD, Daaboul F, Tchernev G, Wollina U, Lotti J, Lotti T. Apitherapy as a New Approach in Treatment of Palmoplantar Psoriasis. Open Access Maced J Med Sci. 2018 Jun 10;6(6):1059-1061. doi: 10.3889/oamjms.2018.135. PMID: 29983801; PMCID: PMC6026437.
  • Eltaher S, Mohammed GF, Younes S, Elakhras A. Efficacy of the apitherapy in the treatment of recalcitrant localized plaque psoriasis and evaluation of tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) serum level: A double-blind randomized clinical trial. J Dermatolog Treat. 2015;26(4):335-9. doi: 10.3109/09546634.2014.990411. Epub 2014 Dec 30. PMID: 25424047.
  • Park JH, Yim BK, Lee JH, Lee S, Kim TH. Risk associated with bee venom therapy: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2015 May 21;10(5):e0126971. doi: 10.1371/journal.pone.0126971. PMID: 25996493; PMCID: PMC4440710.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.