Apneea în somn la copii: simptome și tratamente
Apneea în somn la copii și bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru mulți părinți. În primul rând, este important să știm că această problemă este mai mult decât un simplu sforăit. De multe ori, apare imediat după naștere. Tulburarea de respirație despre care urmează să discutăm în articolul de astăzi apare, în principal, în perioadele de odihnă.
Apneea obstructivă de somn la copii și bebeluși apare atunci când respirația acestora se oprește pentru un moment. Această întrerupere poate fi parțială, cu o oarecare trecere a aerului sau totală, fără schimb de oxigen. De aici rezultă și gravitatea acestei afecțiuni care necesită atenție sporită și tratament imediat. Multe funcții corporale, inclusiv cele ale creierului, se întrerup atunci când nu există oxigen necesar funcționării metabolismului.
Citește mai departe pentru a afla mai multe despre această afecțiune și posibilele sale tratamente!
Apneea în somn la copii și bebeluși: cauze
Originea acestei probleme la copiii mici constă în anatomia căilor respiratorii superioare. Căile respiratorii ale unui copil sunt mai mici decât cele ale unui adult. Diametrul lor limitat poate fi obstrucționat din cauza flexibilității traheii.
Unii bebeluși au căile respiratorii superioare mai înguste decât alții, fie din cauza anatomiei, fie din cauza infecțiilor recurente. De asemenea, o trahee mică cu cartilaj limitat nu este la fel cu o trahee cu amigdale mărite.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni este hipertrofia amigdalelor. Acest țesut de apărare limfoid poate să-și mărească dimensiunea și să împiedice tranzitul adecvat al aerului în corp, mai ales în poziție orizontală.
Forma maxilarului inferior este, de asemenea, un factor de risc. Forma căii de acces aerian la copiii cu oase faciale mai mici este diferită.
Copiii supraponderali au un risc dublu de complicații. Pe de o parte, grăsimea care se acumulează la nivelul gâtului exercită presiune asupra traheii. Pe de altă parte, limba crește în dimensiune și cade spre spate atunci când copiii adorm.
În plus, copiii cu paralizie cerebrală sunt un caz special. Una dintre caracteristicile acestei patologii este un tonus muscular mai scăzut care facilitează obstrucția căilor respiratorii.
Citește mai mult:
Simptome vizibile ale tulburării
Simptomele apneei obstructive în somn la copii și bebeluși sunt legate de sistemul respirator. Sforăitul este principalul simptom. Acești copii sforăie excesiv și adesea la fel de tare ca un adult.
La rândul său, sforăitul este însoțit, de obicei, de oprirea respirației și a ritmului. Apneea apare atunci când nu există inspirație sau expirație și mecanica pulmonară este suspendată pentru un moment.
Părinții sau îngrijitorii detectează acest fenomen la copii, dar alteori trece neobservat. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să verifici în permanență dacă micuții respiră atunci când dorm, ci că trebuie să fii atent din când în când, în special la sunete.
Bebelușii și copiii cu apnee obstructivă în somn respiră mai degrabă pe gură decât pe nas, deoarece acest mecanism facilitează intrarea unui volum mai mare de aer. De asemenea, apneea usucă mucoasa orală și nazală, provocând sete și treziri nocturne.
Efectele pe termen lung ale apneei obstructive în somn la copii
Care sunt consecințele unui somn de proastă calitate și ale unui aport redus de oxigen?
Ei bine, bebelușii cu această tulburare tind să fie hiperactivi în timpul zilei, ceea ce duce la arderi calorice mai mari. Apneea poate întârzia progresia corectă a greutății atunci când nu este tratată în mod adecvat.
Un copil cu apnee obstructivă în somn este expus riscului de apariție a modificărilor dinților de lapte. Potrivit unui articol din Revista de la Asociacion Mexicana, bruxismul sau scrâșnitul dinților este mai frecvent în rândul copiilor cu probleme de somn.
Există, de asemenea, consecințe pe termen mai lung care se manifestă până în adolescență și chiar la maturitate. Este mai probabil ca acești copii să dezvolte hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Acest lucru este mai des întâlnit la copiii obezi.
Descoperă mai mult:
Posibile tratamente pentru apneea în somn la copii
Opțiunile pentru tratarea apneei obstructive în somn la copii și bebeluși sunt numeroase și variate. Nu toți medicii folosesc același tipuri de tratamente. Printre strategiile des utilizate se numără:
- Corticosteroizi nazali sau medicamente pentru uz local pentru congestia mucoasei nazale. Acestea funcționează în caz de rinită și trebuie întotdeauna prescrise de medic.
- Chirurgia adenoidă sau o adenoidectomia este tratamentul potrivit pentru copiii la care este detectată hipertrofia amigdaliană.
- Măsurile igienice și dietetice pot ameliora cazurile ușoare. De exemplu, poți regla poziția atunci când copilul este întins, programul de dormit, distribuția meselor și timpul scurs în perioadele de odihnă.
- Echipamentul CPAP este rezervat cazurilor severe care nu se ameliorează în urma tratamentelor de mai sus. Procedura constă în injectarea aerului cu presiune pozitivă în căile respiratorii pentru a forța oxigenul să ajungă la plămâni în cantitatea adecvată. Aceasta este ultima opțiune de tratament.
Este apneea obstructivă în somn la copii un motiv de îngrijorare?
Nu te panica dacă cel mic primește acest diagnostic, dar începe tratamentul cu promptitudine. Perioada de dezvoltare a sugarului este importantă deoarece stabilește baza pentru restul vieții sale.
Corectează rapid orice tulburări și vei evita problemele grave în viitor. Medicul pediatru este în măsură să te sfătuiască cu privire la cele mai bune alternative de tratament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Katz ES, Mitchell RB, D’Ambrosio CM. Obstructive sleep apnea in infants. Am J Respir Crit Care Med. 2012;185(8):805-816. doi:10.1164/rccm.201108-1455CI
- Jofré, David, and Karen García. “Hipertrofia de amígdala lingual y apnea obstructiva del sueño en población pediátrica: Una asociación a considerar.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 77.3 (2017): 326-334.
- Pérez, César Enrique Arreaga, et al. “Síndrome de apnea del sueño en pediatría.” RECIMUNDO 3.3 (2019): 201-223.
- Carrillo-Alduenda, José Luis, et al. “Diferencias clínicas entre preescolares y escolares con apnea obstructiva del sueño.” Acta Pediátrica de México 40.6 (2020): 318-327.
- Álvarez, ML Alonso, and R. Mínguez Verdejo. “Trastornos respiratorios del sueño. Síndrome de apnea-hipoapnea del sueño en la infancia.” PediatríaIntegral (2018): 422.
- Dios Teigell, Sara de. Relación entre la obstrucción de la vía aérea, apnea del sueño, déficit de atención e hiperactividad y la oclusión dentaria en la población escolar. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2020.
- Kondamudi NP, Khetarpal S. Apnea In Children. [Updated 2020 Apr 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441894/
- Gutiérrez Del Río, Santiago, Víctor Antonio García García, and José L. Castellanos. “Sleep apnea/hypopnea and night bruxism.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.4 (2018): 196-201.
- Urquhart D. Investigation and management of childhood sleep apnoea. Hippokratia. 2013;17(3):196-202.
- Ahn YM. Treatment of obstructive sleep apnea in children. Korean J Pediatr. 2010;53(10):872-879. doi:10.3345/kjp.2010.53.10.872
- Pinto VL, Sharma S. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) [Updated 2020 Jun 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482178/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.