Arta Wu Wei: cum să rezolvi problemele fără efort - Doza de Sănătate
 

Arta Wu Wei: cum să rezolvi problemele fără efort

Wu Wei este un concept din filozofia taoistă care te încurajează să trăiești viața fără efort. Practic, este vorba despre rezolvarea problemelor fără forță sau presiune. Vrei să afli mai multe despre această artă? Citește mai departe!
Arta Wu Wei: cum să rezolvi problemele fără efort
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Arta Wu Wei sau rezolvarea problemelor fără efort este o filozofie de viață care poate ajuta foarte mult în acest secol al competitivității în care tot ceea ce pare să-și dorească toată lumea este recunoașterea și puterea.

Desigur, această filozofie orientală poate părea revoltătoare atunci când te gândești la obiectivele personale pe care vrei să le îndeplinești și la problemele pe care trebuie să le rezolvi. Totuși, această metodă te poate ajuta să duci o viață fără stres.

Arta Wu Wei este descrisă în Tao Te King, cea mai relevantă carte din gândirea și filozofia taoistă. Conform legendei, Lao Tse a scris-o în jurul anului 600 î.Hr. „Wu Wei” se traduce în mod vag ca „Vechiul Maestru”.

Pentru Lao Tse, ceea ce este bun și virtuos se referă la modul în care funcționează cosmosul. Este o schimbare naturală, constantă și fluidă. Așa cum universul curge, la fel trebuie să facem și noi. Astfel, această filozofie a apărut ca urmare a unui mod de a înțelege universul.

Esența artei Wu Wei

Wu Wei poate însemna și „fără acțiune”, „fără dezvoltare” sau „fără efort”. Ideea principală a acestui concept este de a permite lucrurilor să curgă în starea lor naturală, fără a le altera cursul. Caligrafia zen îl reprezintă printr-un cerc.

Mulți vor crede că este vorba despre încetarea acțiunii, dar adevărul este că nu înseamnă a renunța la visele tale sau a-ți suspenda obiectivele. Conform învățăturilor Tao Te King, Wu Wei nu este despre inerție totală. Este vorba despre înțelegerea echilibrului lucrurilor și despre a le permite să curgă, fără a exercita presiune sau a împiedica mecanismul universal.

Tânără care știe ce este arta Wu Wei
Wu Wei înseamnă a înțelege că multe lucruri ți-au scăpat de sub control și că, prin urmare, trebuie să rămâi calm.

Oamenii pierd adesea energie luptând împotriva lucrurilor pe care nu le pot schimba. Asta intenționează să împiedice învățăturile taoiste. Studiile afirmă că Wu Wei constă în „acțiune fără a acționa”, adică:

„Acționezi în așa fel încât să lași lucrurile să curgă.”

Un exemplu pentru a înțelege mai bine această filozofie este urmărirea plantelor. Ele cresc fără efort, respectând principiile artei Wu Wei. Doar cresc. Pe lângă plante, textele taoiste explică ce înseamnă Wu Wei și prin natura pasivă a apei.

Apa poate părea inofensivă pentru unii, dar poate eroda rocile și poate curge oriunde, chiar și prin cele mai mici fisuri. Chiar dacă poate fi împărțită în picături, apa devine în cele din urmă parte a vastului ocean. Apa are și o altă mare abilitate: abilitatea de a curge în „valea întunecată”, locul în care se regenerează toată viața biologică.

Modalități de a încorpora această filozofie în viața ta

După cum ai citit mai sus, cea mai notorie caracteristică a artei Wu Wei este armonia. Nu întrerupe și nu împiedică nimic, ci doar curge. Deci, nu este vorba de renunțarea la orice manifestare a voinței, ci de a merge mai departe, așa cum fac majoritatea proceselor naturale. Iată câteva sfaturi pentru a pune în practică această filozofie a vieții:

  • Lasă totul să curgă și lasă calmul să predomine.
  • Observă cum lucrurile se schimbă fără a interveni.
  • Oprește-te și vezi cum, în cea mai mare parte, creezi în mod activ probleme.
  • Lasă problemele să se dizolve, fără ca ele să interfereze cu mintea ta.
  • Uită-te la oportunitățile pe care ți le oferă viața și profită de ele, dar fără a cheltui prea multă energie.
Femeie care înțelege arta Wu Wei
Trebuie să-ți concentrezi energia asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru a introduce filozofia Wu Wei în viața ta. Trebuie să renunți la acele lucruri care îți afectează bunăstarea.
  • Încetează să te mai gândești la orice probleme sau situații odată ce acestea au trecut, deoarece este o risipă de energie. Concentrează-te pe noi oportunități.
  • Rămâi întotdeauna calm. Totul va funcționa, indiferent de câte obstacole vei întâlni.
  • Renunță la griji. Acest lucru nu înseamnă că nu vei face nimic. Dimpotrivă, vei rămâne obiectiv și calm. Vei putea dezvolta strategii mai inteligente care nu te vor epuiza mintal.
  • Ai încredere. Filozofia Wu Wei ne încurajează să ne dezvoltăm încrederea în viață și în modul în care ea se desfășoară. Este vorba și despre încrederea în sine.

Arta Wu Wei pentru o viață mai pașnică

Aplicând această filozofie a vieții, vei realiza că lucrurile sunt mai simple decât credeai. Gândurile tale fac ca totul să pară o fundătură. Prin urmare, concentrează-te asupra sănătății și adoptă acest mod de a înțelege viața. Pacea și stabilitatea sunt la îndemâna oricui.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.