Logo image
Logo image

Atașamentul parental: ce este și care sunt beneficiile sale?

4 minute
Dragoste, respect și atenție: acestea sunt secretele atașamentului parental, un stil educațional extrem de benefic pentru copii.
Atașamentul parental: ce este și care sunt beneficiile sale?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Scris de Elena Sanz
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unii care cred că creșterea unui copil este ceva intuitiv care nu necesită multă analiză. Cu toate acestea, educația este mult mai mult decât hrănirea și îngrijirea copilului. Este o contribuție pozitivă la dezvoltarea sa ca individ. Nu toate stilurile parentale ating acest obiectiv. Prin urmare, vă invităm să descoperiți atașamentul parental și caracteristicile acestuia.

Este posibil să distingem diferitele stiluri parentale în funcție de nivelul de afecțiune și de cerere. Astfel, educația permisivă se caracterizează prin oferirea unor cantități mari de afecțiune fără pretenții și autoritate.

Într-un punct intermediar, există propuneri precum stilul democratic sau atașamentul parental, care pledează pentru găsirea unui echilibru sănătos.

Dacă nu ați auzit niciodată de acest termen, aflați tot ce trebuie să știți despre el. Este o alternativă eficientă și benefică atât pentru copii, cât și pentru părinții.

Citiți și: Mersul desculț la copii: bun sau rău?

Ce este atașamentul parental?

Some figure

Atașamentul parental este un stil educațional centrat pe copil și pe nevoile acestuia. Se bazează pe teoria atașamentului a lui John Bowlby, conform căreia capacitatea părinților de a răspunde la cerințele bebelușului este decisivă în dezvoltarea psihologică ulterioară.

Acei adulți care îl ascultă pe copil, care înțeleg de ce are nevoie și îi oferă consecvent totul, stabilesc un atașament sigur. Dimpotrivă, părinții care răspund inconsecvent sau insuficient generează un atașament nesigur care va avea repercusiuni asupra personalității copilului. Astfel, atașamentul parental se bazează pe iubire, respect și dăruire pentru o dezvoltare optimă.

Care sunt beneficiile sale?

Beneficiile parenting-ului prin atașament sunt multiple și se vor face simțite chiar și în viața de adult. Părinții, la rândul lor, vor avea și mai multe avantaje din implementarea acestui stil educațional. Vă arătăm cele mai relevante aspecte.

Stimă

Acești copii cresc simțindu-se iubiți, respectați și validați. De asemenea, dezvoltă o stimă de sine puternică și sănătoasă.

Securitate

Copiii știu că îngrijitorii lor principali sunt o sursă de securitate necondiționată și acest lucru le permite să exploreze mediul. Astfel, ei sunt mai capabili să relaționeze cu diferiți oameni și cu medii noi fără teamă sau anxietate.

Fericire și calm

Copiii care sunt hrăniți cu atașament tind să fie mai fericiți și mai calmi, deoarece părinții lor le oferă sprijin pentru a-și regla emoțiile. Dinamica care se stabilește între părinți și copii este pozitivă și satisfăcătoare pentru ambele părți și, astfel, îngrijirea copilului este mai ușoară.

Autonomie

Această abordare educațională îmbină dragostea și limitele, așa că nu mai este loc de supraprotecție. Acești copii cresc fiind autonomi, responsabili și hotărâți, evitând astfel multe conflicte acasă și facilitându-le integrarea în lumea de dincolo de familie.

Relații personale pozitive

Copiii care cresc cu o educație parentală pozitivă sunt mult mai capabili să stabilească relații sociale sănătoase și pline de satisfacție. După ce au primit dragoste, respect și empatie sunt capabili să le ofere mai departe.

Pe de altă parte, acest tip de parenting îi ajută pe copii să recunoască importanța căutării acestor calități în relațiile lor. Acest lucru se va reflecta și în alegerea partenerului mai târziu.

Cum se implementează atașamentul parental?

Some figure

După cum puteți vedea, parenting-ul prin atașament are multiple beneficii. Facilitează munca părinților, favorizează dezvoltarea emoțională a copiilor și le permite să obțină relații de familie satisfăcătoare. Cum se aplică? Există câteva principii și linii directoare pe care le puteți implementa:

  • Începeți să creați legătura emoțională cu copilul încă din sarcină.
  • Fiți atenți la cerințele bebelușului în mod constant. Nu-l lăsați să plângă.
  • Faceți-vă timp pentru a afla ce simte, de ce plânge și de ce are nevoie. Promovați armonia în familie.
  • Ajutați copilul să-și regleze emoțiile oferindu-i calm, afecțiune și răbdare.
  • Alăptați copilul în primele luni sau ani de viață. Acesta nu este doar un aliment perfect, ci și o modalitate excelentă de a întări legătura și de a oferi confort și siguranță.
  • Mențineți contactul fizic frecvent cu copilul, practicați metoda cangurului și dormitul împreună. Prezența și apropierea este extrem de benefică pentru copil.
  • Pe măsură ce copilul crește, construiți autonomia oferindu-i sarcini și responsabilități adecvate vârstei.
  • Stabiliți norme și limite clare ajustate la nivelul de maturitate al copilului.
  • Lucrați în echipă cu partenerul pentru a genera o relație strânsă tată-mamă-copil.
  • Respectați plăcerile, interesele și opiniile copilului. Validați-i sentimentele și tratați-l întotdeauna cu dragoste, respect și înțelegere.

Citiți mai mult: Cum se vindecă rănile emoționale cauzate de absența părinților?

Adaptați parentingul la nevoile familiei

După cum puteți vedea, există multe puncte care susțin parentingul prin atașament, dar nu toate sunt potrivite pentru toate familiile și circumstanțele acestora. Există câțiva piloni de bază, cum ar fi respectul, afecțiunea și atenția, care sunt fundamentali și inevitabili.

Cu toate acestea, alte practici mai specifice, cum ar fi somnul în comun sau alăptarea, ar putea să nu fie cea mai bună opțiune. Deci, nu vă fie teamă să vă urmați instinctele și să adaptați aceste instrucțiuni la nevoile proprii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bowlby, J., & Ainsworth, M. (2013). The origins of attachment theory. Attachment theory: Social, developmental, and clinical perspectives, 45, 759-775.
  • Miller, P. M., & Commons, M. L. (2010). The benefits of attachment parenting for infants and children: A behavioral developmental view. Behavioral Development Bulletin16(1), 1.
  • Sears, W. (1995). Attachment Parenting: A Style That Works. NAMTA Journal20(2), 41-49.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.