Mersul desculț la copii: bun sau rău? - Doza de Sănătate
 

Mersul desculț la copii: bun sau rău?

Majoritatea oamenilor au crescut cu ideea că mersul desculț poate duce la boli la copii. Citește câteva informații interesante despre acest subiect care îngrijorează mulți părinți!
Mersul desculț la copii: bun sau rău?

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

De câte ori ai auzit că mersul desculț este un mare „nu” la copii? Este un subiect controversat care încă bântuie părinții. În articolul de astăzi, vom analiza câteva fapte pe care cercetătorii le-au descoperit recent pe această temă. Pe scurt, cu cât picioarele celor mici au mai multă libertate, cu atât se vor dezvolta mai bine.

O credință populară spune că mersul desculț duce la boli respiratorii. Însă acest lucru este complet fals, deoarece virușii trebuie să pătrundă în corp prin căile respiratorii superioare pentru ca cel mic să răcească. OK, deci care este riscul pentru copiii care nu vor să poarte pantofi?

Mersul desculț la copii: bun sau rău?

Încălțăminte pentru copii
Nu există un consens clar cu privire la mersul desculț.

Încălțămintea nu este recomandată în primele luni de viață. Funcția sa este exclusiv de protecție împotriva frigului, umidității și leziunilor. Așadar, o pereche de șosete fără cusături poate îndeplini perfect această funcție.

În plus, purtarea încălțămintei nu este o idee bună nici în etapa în care copilul se târăște (de obicei, înainte de vârsta de 8 luni), deoarece târârea în picioarele goale este esențială pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului.

După vârsta de 18 luni, când copilul începe să meargă, poate începe să folosească încălțăminte flexibilă pentru a fi protejat împotriva frigului. Încălțămintea trebuie să permită picioarelor să respire.

Apoi, de la vârsta de 4 ani, devine necesară protejarea picioarelor împotriva anumitor leziuni. Astfel, pantofii ar trebui să fie mai rigizi, asemănători cu cei folosiți de adulți.

Pantofii trebuie să aibă bot rotund și să fie largi pentru a le permite degetelor să se miște în interior. Pielea este cel mai bun material pentru aceștia, deoarece este 100% naturală și permite picioarelor să respire. În plus, pantofii trebuie să fie ușor de încălțat și descălțat, pentru ca cel mic să învețe să se descurce singur.

Mersul desculț la copii: beneficii

Iată câteva dintre avantajele mersului desculț la copii:

Promovează formarea arcadelor piciorului

Picioarele copiilor sunt realizate din țesut moale care se osifică în timpul etapei fetale. Majoritatea acestor oase se întăresc la naștere, dar rigiditatea completă nu apare până la vârsta adultă. Această flexibilitate, grăsimea abundentă de sub piele și modificările articulare cauzează picioarele plate în primii trei ani de viață.

Piciorul plat se corectează pe măsură ce copilul crește. Întreaga talpă a piciorului atinge solul.

Contribuie la dezvoltarea senzorială a copilului

Picioarele au o sensibilitate tactilă mai mare decât mâinile între momentul nașterii și primele opt – nouă luni de viață. După cum îți poți imagina, bebelușii își folosesc picioarele pentru a explora lumea din jur.

În timpul acestui proces, ei pun diverse obiecte în gură pentru a testa lucrurile, asta pentru că simțurile lor sunt mai dezvoltate. Nu este vorba doar despre simțul tactil, ci și despre gust și temperatură. Acesta este motivul pentru care este atât de important să poată mișca liber degetele de la mâini și picioare.

Stimulează senzațiile kinestezice

Simțul kinestezic sau proprioceptiv se referă la capacitatea de a detecta poziția mușchilor. Ne permite să fim conștienți de poziția corpului nostru în raport cu lumea din jur.

Copiii trebuie să simtă teren neuniform, presiuni și diferite tipuri de texturi pentru a-și dezvolta simțul kinestezic. Acest lucru ajută la îmbunătățirea poziției musculaturii și la întărirea articulațiilor.

Riscuri și precauții posibile

Mersul desculț la copii poate provoca accidentări
Copiii se exprimă adesea plângând.

Principalele probleme legate de încălțăminte sunt rigiditatea și incompatibilitatea cu stilul de viață al unui copil. Cei mici adoră să sară și să urce, iar pantofii îi vor face să alunece și să cadă, deoarece majoritatea tălpilor nu sunt flexibile. De asemenea, există și alte posibile probleme, cum ar fi:

Unghiile încarnate

Aceasta este o afecțiune în care colțul unghiilor de la picioare crește în țesut. Una dintre cele mai frecvente cauze este purtarea de pantofi strâmți, care țin degetele prea apropiate.

Piciorul de atlet

Această infecție fungică apare atunci când piciorul este foarte transpirat în interiorul pantofilor strâmți. Este posibil să nu știi acest lucru, dar șosetele sau pantofii umezi în condiții de căldură favorizează dezvoltarea fungică.

Problemele structurale ale piciorului

Monturile sunt cele mai frecvente leziuni structurale. Sunt mase tari și dureroase situate la nivelul articulațiilor picioarelor. De asemenea, bătăturile și calusurile reprezintă piele îngroșată din cauza fricțiunii sau presiunii, iar verucile apar adesea pe talpa piciorului.

Lucruri de reținut cu privire la mersul desculț la copii

Insistă ca cel mic să poarte pantofi atunci când se plimbă la piscină, pe peluze sau în vestiare pentru a evita infecțiile și leziunile piciorului. De asemenea, nu uita să-i faci vaccinul împotriva tetanosului în cazul în care pășește pe obiecte ascuțite și ruginite. În plus, insistă să poarte pantofi în orice situație care ar putea fi periculoasă și care i-ar putea răni picioarele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.