Obiceiuri sănătoase pentru copii - Doza de Sănătate
 

Obiceiuri sănătoase pentru copii

Obiceiurile pe care ar trebui să le insufli copiilor sunt esențiale pentru dezvoltarea lor. În acest articol, îți vom spune ce obiceiuri ar trebui să îi înveți pentru a-i ajuta să devină oameni buni și sănătoși.
Obiceiuri sănătoase pentru copii

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă părinții este predarea unor obiceiuri sănătoase pentru copii. Trebuie să le insufli celor mici obiceiuri pozitive, astfel încât aceștia să devină adulți sănătoși ș responsabili, care să aducă un plus de valoare lumii din jur. La urma urmei, aceasta este una dintre principalele responsabilități ale părinților.

Obiceiurile sunt comportamente care se dobândesc prin repetarea acțiunilor identice sau similare. Potrivit psihologiei, un obicei poate include orice, de la un gest, până la satisfacerea dorințelor personale. Obiceiurile sunt o componentă de bază a procesului de învățare, ceea ce înseamnă că părinții trebuie să-i învețe pe cei mici diverse lucruri benefice.

Cum să insufli obiceiuri sănătoase pentru copii

Trebuie să-ți amintești că cel mai important lucru este să-ți faci copilul să se simtă în siguranță. Ar trebui să știe ce vine după fiecare activitate. De exemplu, ia cina, se spală pe dinți și merge la culcare. Trebuie să-i oferi liniște sufletească și certitudine.

Făcând acest lucru, copiii se simt mai bine, mai siguri și mai încrezători în propriile forțe. Vor fi chiar mai afectuoși în mediul familial.

Este mai ușor să insufli obiceiuri copiilor dacă toți membrii gospodăriei au aceleași tipare de comportament. Cel mai bine este ca mama, tatăl și frații să știe ce trebuie să facă și care este rolul lor în familie. Trebuie să le oferi copiilor un rol acasă și să îi încurajezi să participe activ la activitățile din gospodărie.

Nu uita însă că este important ca cei mici să aibă rutine stabile. În lucrarea „Importanța obiceiurilor și rutinelor la copiii de 3 ani”, Badia afirmă că obiceiurile îi ajută pe copii să fie autonomi. Adoptarea lor îi ajută să aibă mai multe instrumente pentru a face față vieții de zi cu zi.

Bărbat care predă obicei sănătoase pentru copii
Lectura și determinarea de a învăța lucruri noi sunt obiceiuri bune pe care ar trebui să le insufli copiilor.

Obiceiuri sănătoase pentru copii

Cel mai bine este să îi înveți pe copii obiceiuri bune și să le explici de ce ar trebui să le evite pe cele rele. Aceasta este o sarcină crucială pentru părinți și un punct de cotitură în viața copiilor. Mai jos, îți vom prezenta câteva obiceiuri sănătoase pentru copii.

1. A nu sări peste micul dejun sau peste orice altă masă

Micul dejun este cu siguranță cea mai importantă masă a zilei pentru copii. Da, copiii ar trebui să ia trei mese pe zi, dar prima masă a zilei este cea care le oferă energia de care au nevoie. Dacă nu iau micul dejun, corpul lor ajunge la oboseală metabolică. Cu alte cuvinte, intră într-un fel de „mod de economisire a energiei”. Acest lucru afectează concentrarea și poate duce la oboseală prematură.

2. Cititul în fiecare zi

Lectura accentuează simțurile, stimulează schimbul de cunoștințe, stimulează concentrarea și empatia și ajută la extinderea cunoașterii lumii. Poți să îi citești copilului o poveste sau un roman înainte de culcare. O idee bună este să citești un capitol pe zi, astfel încât copilul să fie mereu nerăbdător să știe ce urmează. Trebuie ca acest obicei să fie interesant pentru copilul tău, nu o obligație.

3. Analiza etichetelor alimentelor

Pentru a urma o dietă sănătoasă, trebuie să citești etichetele alimentelor pe care le consumi. Acest lucru îți permite să cunoști ingredientele, zaharurile și caloriile din fiecare aliment, data de expirare și data de fabricație, precum și aditivii din compoziție. Citind ingredientele și informațiile nutriționale, poți compara alimentele pentru a descoperi care sunt mai sănătoase. Trebuie să-i înveți pe copii cum să facă acest lucru.

4. A fi înțelegător

Dacă un copil devine nervos sau supărat din cauza comportamentului altcuiva, amintește-i că nici el nu este perfect și întreabă-l dacă ar dori să fie tratat în acest fel. Fă-l să înțeleagă că oamenii au defecte sau puncte slabe și că asta nu îi face să fie inferiori. Arată-i că, dacă este bun la o anumită activitate care se dovedește dificilă pentru o altă persoană, o poate învăța cum să o facă mai bine.

5. Somn suficient

Vârsta influențează orele de somn. Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore pe zi. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani ar trebui să doarmă între 9 și 11 ore pe zi. Dacă nu dorm suficient, performanța școlară ar putea avea de suferit. De asemenea, le-ar putea fi greu să se gândească clar și să ia decizii.

6. Limitarea timpului petrecut în fața ecranului

Stabilește durata maximă de utilizare a telefonului, a televizorului, a PC-ului și a tabletei. Alege anumite momente ale zilei pentru aceste activități. O modalitate bună de a face acest lucru este controlul parental.

7. Activități fizice sau educative

Îți poți înscrie copilul la activități extracurriculare, cum ar fi dansul, artele marțiale, înotul sau șahul, de la o vârstă fragedă. Dacă cel mic nu este foarte sportiv, îl poți înscrie la lecții de limbi străine, pian sau pictură.

Sportul pe lista de obiceiuri sănătoase pentru copii
Exercițiul fizic face parte din obiceiurile bune pe care ar trebui să le insufli copiilor de la o vârstă fragedă.

8. Spălatul pe mâini

Să te speli pe mâini este mult mai mult decât un obicei bun. Făcând-o înainte de a mânca sau de a folosi baia, previi contaminarea. Copilul va fi mai sănătos.

Aceste obiceiuri sănătoase pentru copii reflectă comportamentul părinților

Nu uita că cei mici sunt reflexia părinților lor și că obiceiurile nu se învăță rapid. Se învăță prin repetare și urmărindu-i pe alții. Predarea obiceiurilor sănătoase copiilor te face un părinte mai bun și o ființă grozavă.

Nu te descuraja pe parcurs. Creșterea copilului este o călătorie fără sfârșit. Bucură-te de acest proces și gândește-te la viitorul copilului tău!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.