Copiii care dorm cu mamele: o idee bună? - Doza de Sănătate
 

Copiii care dorm cu mamele: o idee bună?

Dormitul împreună cu mamele poate oferi multe beneficii copiilor. Cu toate acestea, există multe opinii atunci când vine vorba de copiii mai mari care încă dorm împreună cu mamele lor.
Copiii care dorm cu mamele: o idee bună?

Ultima actualizare: 20 februarie, 2021

Nașterea unui copil produce tot atâtea îndoieli și întrebări câte minute sunt într-o zi. Fiecare moment reprezintă o decizie, iar noii părinți se confruntă în mod constant cu opinii contradictorii despre tot ceea ce fac. Cu toate acestea, multe studii științifice pot face lumină în aceste situații. De exemplu, astăzi ne vom uita la ceea ce spun studiile despre copiii care dorm împreună cu mamele lor.

În acest articol, vom examina diferite perspective asupra acestui subiect. Este important să reținem că există o mare varietate de variabile (de exemplu, vârsta copilului, problemele culturale și factorii socioeconomici, printre altele).

Continuă să citești pentru a descoperi mai multe informații interesante!

Copiii care dorm cu mamele: o idee bună?

Mai întâi, să vorbim despre bebeluși

Mamă care își ține copilul pe piept
În cazul bebelușilor, dormitul cu mama favorizează alăptarea nocturnă.

Mai multe studii spun același lucru cu privire la cele mai bune poziții pentru bebeluși atunci când vine vorba de somn. Părinții trebuie să fie conștienți de aceste poziții pentru a reduce riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS). Cu toate acestea, când vine vorba de locul în care ar trebui să doarmă bebelușii, opiniile încep să difere.

În unele cazuri, experții subliniază riscurile ce apar atunci când bebelușii dorm împreună cu mamele în același pat. De exemplu, dacă unul dintre părinți este fumător, acest lucru poate cauza probleme celor mici. În plus, există riscul sufocării. Pentru a reduce acest risc, bebelușii ar putea dormi în aceeași cameră cu părinții lor, dar nu în același pat.

Ceea ce putem sublinia este marele avantaj atunci când vine vorba de alăptare. Atunci când bebelușii dorm cu mamele, acest lucru contribuie favorabil la alăptare.

Copiii

Cele mai multe cercetări pe tema dormitului împreună se concentrează în mod special pe primele luni sau ani de viață. În etapele ulterioare, obiceiurile de dormit par să aibă mult de-a face cu factorii culturali și socio-economici.

Conform acelorași date, nu există o relație semnificativă între capacitățile cognitive și dormitul împreună. Nu există dovezi care să sugereze faptul că dormitul cu mamele afectează modul în care se comportă un copil. Referința de vârstă în aceste studii a fost de 5 ani.

Având în vedere acești factori, cercetătorii înțeleg faptul că cei mici dorm cu mamele lor din cauza spațiului limitat… Însă alegerea mamelor de a dormi cu copiii din cu totul alte motive este un lucru considerat mai puțin benefic.

Așadar, ar trebui copiii să doarmă cu mamele?

Copiii care dorm cu mamele sunt răsfățați
Există multe opinii contrastante cu privire la copiii care dorm împreună cu mamele.

Posibile aspecte pozitive

  • Co-dormitul poate încuraja o legătură pozitivă între mamă și copil.
  • Familiile petrec mai mult timp împreună.
  • Co-dormitul poate ajuta la reglarea respirației copilului.
  • În unele cazuri specifice, co-dormitul poate ajuta la rezolvarea problemelor de somn ale copilului.
  • Poate stimula stima de sine și capacitatea unui copil de a tolera stresul.

Posibile aspecte negative

  • Co-dormitul poate produce probleme de somn. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă unul dintre părinți suferă de insomnie sau de somn întrerupt în timpul nopții.
  • Poate afecta negativ autonomia și capacitatea de socializare a unui copil.
  • În unele cazuri, crește anxietatea și stresul părinților.

În orice caz, studiile tind să sugereze că cei mici nu ar trebui să doarmă cu părinții lor după vârsta de 5 sau 6 ani. Totuși, acest lucru depinde și de fiecare mamă, de fiecare copil și de fiecare situație particulară.

Acestea fiind spuse, procesul de tranziție către propriul pat ar trebui să fie treptat. De exemplu, părinții ar putea începe prin alternarea zilelor sau prin amenajarea unui pat pentru copil lângă propriul lor pat.

Sfaturi pentru a ajuta copiii să doarmă mai bine

În primul rând, experții atrag atenția cu privire la utilizarea televizorului chiar înainte de culcare. Acest obicei reduce numărul de ore de odihnă ale copiilor. În schimb, copiii ar trebui să ia parte la alte activități, cum ar fi citirea unei cărți sau conversația cu membrii familiei. Masajul este un alt mod de a ajuta copiii anxioși să se liniștească înainte de culcare.

În al doilea rând, este important ca cei mici să servească mese echilibrate și complete. Nu le oferi alimente care îi pot stimula, deoarece le va fi dificil să se odihnească. De exemplu, ar trebui să eviți zahărul și ciocolata la cină.

Concluzie

Copii în pat cu părinții
Obiceiurile de creștere a copiilor depind de fiecare familie în parte.

Este dificil să vorbim în termeni generali despre creșterea copilului. Fiecare decizie pe care o iau părinții implică atât beneficii, cât și riscuri. Este greu să clasificăm fiecare familie și fiecare persoană când vine vorba de educație, afecțiune, răbdare, etc. În plus, fiecare copil este o nouă provocare, pe care părinții învață să o depășească treptat.

Deci, ce crezi? Este bine ca cei mici să doarmă împreună cu mamele lor?

Există un număr infinit de opinii cu privire la acest subiect!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.