Cearcănele la copii: sunt grave? - Doza de Sănătate
 

Cearcănele la copii: sunt grave?

Mulți adulți au cearcăne sub ochi și dau vina pe insomnie, stres sau epuizare. Dar de ce apar cearcănele sub ochii copiilor?
Cearcănele la copii: sunt grave?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Deși rareori sunt un motiv de îngrijorare, este important să înțelegem de ce apar cearcănele la copii. Primul lucru pe care trebuie să-l știi este faptul că sunt produse de o modificare a culorii pielii de sub ochi sau a conturului total al ochilor.

O producție excesivă de melanină și, de asemenea, dilatarea vaselor de sânge pot provoca modificări. Pielea din jurul ochilor măsoară între 300 și 800 microni, ceea ce înseamnă că este subțire. De aceea, aceste procese fiziologice sunt atât de vizibile.

De ce apar cearcănele la copii?

Este normal ca părinții să se îngrijoreze când își văd copiii trezindu-se cu cearcăne sub ochi. La urma urmei, această afecțiune îi face să pară bolnavi, obosiți și slăbiți. Însă cearcănele nu sunt neapărat un motiv de îngrijorare. Motivele pentru care apar cearcănele la copii sunt următoarele.

Dificultăți de somn

Este normal să apară cearcăne atunci când copiii au obiceiuri proaste de somn. Această tulburare este cunoscută sub numele de insomnie infantilă și afectează copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani.

Consumul de alimente și băuturi precum cafeaua sau ciocolata cu puțin timp înainte de culcare poate afecta somnul copiilor. Efectuarea de activități fizice noaptea, stimulul luminos de la dispozitivele electronice și zgomotul ambiental pot afecta, de asemenea, somnul celor mici.

Copil stând în pat
Insomnia produce cearcăne sub ochi la copii din cauza lipsei de odihnă adecvată.

Apnee obstructivă în somn

O altă cauză a cearcănelor care apar sub ochii copiilor este apneea obstructivă de somn pediatrică. Această tulburare este cauzată de blocarea parțială sau totală a respirației în timpul somnului din cauza îngustării căilor respiratorii. Alte simptome care pot sugera că cel mic are această tulburare sunt următoarele:

  • Sforăit cu pauze lungi în respirație
  • Coșmaruri nocturne și somn neliniștit
  • Gură uscată
  • Respirație pe gură
  • Oboseală

Ca urmare a lipsei de somn sau a activității excesive în timpul zilei, copiii pot prezenta episoade de oboseală care duc la apariția cearcănelor sub ochi. În aceste cazuri, este necesar să revizuiești activitățile pe care copiii le desfășoară în timpul zilei pentru a le oferi timp de odihnă și recuperare. Ai grijă când vine vorba de somnul de zi, care poate perturba somnul de noapte dacă este excesiv.

Congestie nazală

Congestia nazală cauzată de gripă, rinită alergică, astm sau sinuzită provoacă cearcăne sub ochii copiilor. Această schimbare de culoare nu apare doar în zona inferioară a ochilor, ci și în jurul nasului. Apare din cauza dilatării venelor din aceste zone.

Este important să reții faptul că, atunci când copilul are conjunctivită, pleoapele sale devin roșii din cauza iritării pielii.

Boli genetice

Deși se manifestă, de obicei, în adolescență, unii copii pot avea o predispoziție genetică la cearcăne sub ochi la o vârstă fragedă. Această afecțiune este cunoscută sub numele de cearcăne congenitale. Nu este altceva decât o hiperpigmentare genetică în zona din jurul ochilor și rareori există o soluție. Ce este bine de știut este că nu compromite bunăstarea fizică a copilului.

Neuroblastom

Neuroblastomul este un tip de cancer care apare frecvent în glandele suprarenale, în abdomen, în piept sau în zone ale corpului unde există grupuri de celule nervoase. Apare la copii cu vârsta sub 5 ani și provoacă vânătăi la nivelul ochilor.

Este esențial să nu confunzi aceste cearcăne cu cele cauzate de alți factori mai puțin gravi. În cazul neuroblastomului, apar și alte simptome, cum ar fi tumori subcutanate, proptoză (ochi care par să iasă din orbite), dureri osoase sau de spate, febră și pierderea în greutate fără un motiv aparent.

Celulită orbitală

Celulita orbitală este o infecție gravă. La copii, apare ca o afecțiune sinusală. Prin urmare, este însoțită de cearcăne sau de umflături ale ochilor la copiii cu vârsta sub 7 ani. Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes și Haemophilus influenzae sunt cauze frecvente. În plus, apar culoarea roșie a ochilor, dificultatea de a mișca ochii și febra.

Cearcănele la copii: ce este de făcut?

De obicei, cearcănele la copii nu sunt o afecțiune gravă. Cu toate acestea, atunci când există și alte simptome, este necesar să te adresezi medicului pentru a exclude prezența anumitor boli. Pentru a le îmbunătăți aspectul, poți ține cont de următoarele recomandări și tratamente naturale.

Încurajează odihna

În cazul cearcănelor de sub ochi din cauza lipsei de somn, va trebui să-ți  împiedici copilul să doarmă mult în timpul zilei. Evită să vă uitați la televizor sau să folosiți alte ecrane înainte de culcare. Poți discuta cu medicul pediatru despre posibilitatea de a oferi copilului băuturi care îl ajută să adoarmă, cum ar fi ceaiul de mușețel sau laptele cu miere.

Dacă cel mic face multe activități în timpul zilei, oferă-i mai mult timp pentru odihnă sau faceți împreună activități pe care le consideră relaxante, cum ar fi yoga sau meditația.

Cearcănele la copii care nu dorm noaptea
Utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare nu este o idee bună, deoarece întrerupe odihna pe timp de noapte.

Folosește tratamente naturale

Dacă vrei să ajuți la reducerea aspectului cearcănelor de sub ochi, poți recurge la opțiuni naturale, cum ar fi feliile de castravete. Așază o felie sub fiecare ochi. Acest lucru va îmbunătăți circulația, va reduce inflamația și va hidrata această zonă.

De asemenea, poți aplica pe cearcăne ulei de nucă de cocos sau migdale cu ajutorul unei dischete de bumbac. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și creșterea genelor.

O problemă mai degrabă estetică

Cearcănele la copii, ca și la adulți, sunt mai mult o problemă estetică decât o problemă de sănătate. Deci, dacă ai exclus deja o problemă fizică cu ajutorul medicului pediatru, cel mai bine este să-ți păstrezi calmul.

În cazuri precum cearcănele ereditare, este important să-ți încurajezi copilul să-și accepte caracteristicile fizice și să evite aplicarea produselor care promit eliminarea lor fără aprobarea medicului. Opțiunile naturale sunt utile atât timp cât nu există contraindicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.