Comportamentul unui copil prea răsfățat - Doza de Sănătate
 

Comportamentul unui copil prea răsfățat

Copiii prea răsfățați nu sunt doar o provocare pentru adulți, ci cresc fără a dobândi abilități personale de bază. Citește mai departe pentru a afla cum să previi acest lucru!
Comportamentul unui copil prea răsfățat
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu siguranță ai dat peste un copil prea răsfățat care țipă și dă din picioare în mijlocul unui supermarket, lovind alți copii sau nerespectându-i pe părinți. În general, copiii răsfățați sunt ușor de detectat din exterior, deoarece comportamentul lor este deranjant.

Cu toate acestea, nu este atât de ușor de acceptat atunci când propriul tău copil se comportă în acest fel. Copiii răsfățați nu sunt doar o provocare pentru părinți și profesori. De fapt, ei înșiși sunt cei mai afectați de acest tip de atitudine.

Copiii răsfățați ajung să experimenteze respingerea și să se implice constant în conflicte. De asemenea, ajung la maturitate fără a fi dobândit multe instrumente interpersonale esențiale. Din acest motiv, este important să detectăm și să corectăm aceste tipuri de comportamente.

Cum ajunge un copil să fie prea răsfățat

Copiii răsfățați nu se nasc așa. Comportamentul lor este rezultatul unui stil parental inadecvat implementat acasă. Citește mai departe pentru a afla care sunt unele dintre greșelile pe care le-ai fi putut face dacă micuțul tău se comportă greșit!

Granițe inadecvate

Copiii au nevoie de limite pentru a crește sănătos din punct de vedere emoțional și psihologic. Astfel, cererile simple precum „nu mânca dulciuri înainte de cină” sau „ridică-ți jucăriile după ce le folosești” îi ghidează și îi fac să se simtă în siguranță.

Aceste limite trebuie să fie clare, coerente și consecvente. Așadar, nu ceda pentru a opri copilul din plâns sau pentru a evita un conflict. Acest lucru îți va submina autoritatea și va trimite semnale confuze.

Copil prea răsfățat
Stabilirea unor limite clare în timpul tantrumurilor poate fi diferența dintre comportamentul perturbator și un copil supărat în mod rezonabil.

Supraprotejarea

Unii părinți vor să le facă viața mai ușoară copiilor lor. Dar acest lucru înseamnă adesea lipsirea lor de oportunități pentru a învăța să tolereze și să facă față frustrării. Copiii trebuie să își asume responsabilități în funcție de vârsta lor și să își asume consecințele acțiunilor. Este bine să-ți ajuți copilul, dar nu să faci totul pentru el. Acest lucru îl va face să creadă că are doar drepturi și nu și responsabilități.

Autoritarism

În schimb, nici opusul nu este potrivit. Nu poți relaționa cu copiii dând ordine și comenzi, strigând și amenințând. Copiii trebuie să se simtă iubiți, respectați, ascultați și luați în considerare. În caz contrar, legătura se deteriorează, iar rebeliunea și problemele de comportament se vor intensifica.

Exemple rele

Te-ai oprit vreodată să te gândești la modul în care te adresezi copiilor tăi? Ai tendința să ridici vocea, să intri în lupte pentru putere și să spui „nu” la orice? Ei bine, nu este surprinzător ca cei mici să repete și să imite comportamentul tău și al altor adulți din jurul lor. Nu uita: ești modelul lor principal.

Comportamentul unui copil prea răsfățat

După cum am menționat mai sus, nu este ușor să recunoști că micuțul tău este prea răsfățat. Așadar, urmărește cu atenție aceste semne dacă ai dubii:

1. Tantrumuri frecvente

Tantrumurile sunt comune între vârsta de doi și patru ani. Cu toate acestea, prezența lor peste această vârstă poate indica un copil prea răsfățat. Tantrumurile la o vârstă mai mare nu mai apar din cauza lipsei de resurse pentru exprimarea emoțiilor, ci sunt utilizate pentru a manipula adulții și a obține ceea ce își dorește.

2. Capricii excesive

Copiii răsfățați nu apreciază ceea ce au și nu vor fi niciodată mulțumiți. Copilul tău se satură imediat de jucăriile sale și dorește altele noi? A cerut cina preferată și acum vrea să mănânce altceva? Este important să verifici ce se întâmplă atunci când un copil dorește totul și nu va accepta un „nu” ca răspuns.

3. Lipsă de politețe

Toată lumea trebuie să se adreseze reciproc cu respect și considerație pentru a prospera în orice societate. Aceasta include „vă rog” sau „vă mulțumesc”, precum și a nu fi nepoliticos față de ceilalți. Un copil care se adresează altora fără respect sau cu dispreț și face comentarii dureroase, lovește sau ridică vocea este cu siguranță prea răsfățat.

4. Neascultarea

Este normal ca cei mici să nu facă întotdeauna ceea ce spui la prima cerere. Cu toate acestea, copiii răsfățați ignoră în mod deliberat ordinele și cererile părinților și nu își iau în calcul responsabilitățile.

Copil țipând la părinți
Scenele de criză, țipetele și loviturile în locurile publice îi fac pe toți să se simtă inconfortabili (atât pe părinți, cât și pe oricine altcineva care este în preajmă).

Cum corectezi un copil prea răsfățat?

Din fericire, este posibil să corectăm o atitudine problematică la copii. Pentru a face acest lucru, trebuie să analizezi acele aspecte pe care nu le faci corect și să faci unele ajustări în stilul de educație:

  • Stabilește reguli clare și respectă-le; nu te lăsa păcălit sau înduplecat.
  • Permite-i copilului să-și asume responsabilitatea și nu face pentru el nimic din ceea ce poate face singur.
  • Comenzile și amenințările trebuie schimbate cu respectul și dialogul. Explică motivele care stau la baza solicitărilor sau a refuzurilor tale („pentru că așa am spus eu” nu va funcționa).
  • Fii un model pozitiv și adresează-te copilului așa cum vrei să se adreseze și el altora. De asemenea, nu te pune la mintea lui atunci când țipă, plânge sau te sfidează.
  • Consolidează comportamentele adecvate. Începe să apreciezi atitudinile pozitive și petrece mai mult timp cu copilul făcând activități plăcute pentru amândoi.

Schimbările familiale necesită timp

Creșterea copilului este o sarcină complexă și solicitantă. Toți părinții fac greșeli. Nu îți reproșa acest lucru și nu te pedepsi. În schimb, felicită-te atunci când recunoști și gestionezi corect acest tip de situație.

Schimbarea dinamicii familiale nu este ușoară și probabil că cel mic se va opune. Cu toate acestea, îi vei asigura o dezvoltare psihologică mai bună și, prin urmare, o viață mai fericită. Nu pierde din vedere acest obiectiv valoros!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile.
  • Aguayo Alcívar, A. A. (2013). Sobreprotección infantil en las relaciones interpersonales en los niños del primer año de educación básica (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación).
  • Solórzano González, T. X., & Cobar Chávez, M. L. (2005). Padres autoritarios y su influencia en la conducta violenta en la niñez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.