Autocunoașterea sexuală: de ce este atât de importantă pentru bunăstare?
 

Autocunoașterea sexuală: de ce este atât de importantă pentru bunăstare?

Dacă suferiți de disfuncții sexuale, nemulțumiri sau blocaje în relații, autocunoașterea sexuală poate fi esențială. Vă spunem cum să o aplicați!
Autocunoașterea sexuală: de ce este atât de importantă pentru bunăstare?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 12 februarie, 2023

Sexualitatea nu este o simplă funcție biologică și reproductivă. Este strâns legată de psihologie și sfera socială a ființei umane. Este o parte importantă a ceea ce suntem, una de care trebuie să avem grijă dacă vrem să trăim pe deplin. Prin urmare, dincolo de practicile sexuale, este necesar să desfășurăm un proces de reflecție și introspecție care să ne permită să ne descoperim pe noi înșine: acesta este autocunoașterea sexuală.

De multe ori, ne cufundăm în sexualitate ghidați de inerție, de ceea ce credem că ar trebui să fie. Suntem deconectați de preferințele și senzațiile noastre reale. Acest lucru poate duce la disfuncții sexuale, nemulțumire personală și a partenerului și chiar comportament riscant. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, vă propunem câteva abordări interesante.

Ce este autocunoașterea sexuală?

Acest concept se referă la tot ceea ce știm (sau ar trebui să știm) despre noi înșine în ceea ce privește sexualitatea: cum ne comportăm în acest domeniu, ce vrem, ce ne place, care sunt preferințele și ritmurile noastre, ce gândim și simțim, cum ne dezvoltăm, ce am putea face pentru o sexualitate mai împlinită, etc.

Acestea sunt întrebări la care mulți oameni nu au răspuns. Nimeni nu ne explică relevanța de a trăi sexualitatea în mod conștient, de a ne cunoaște, de a ne respecta și de a vedea dincolo de simplul act sexual. Există câteva puncte valoroase pe care ar trebui să le abordăm în ceea ce privește autocunoașterea sexuală.

Cuplu care face sex
Ce ne place și ce nu ne place nu este întotdeauna clar pentru toată lumea.

Explorarea anatomiei

Un pas fundamental este cunoașterea în profunzime a corpului, a părților sale și a funcțiilor fiecăreia dintre ele. Mulți oameni nu știu suficiente lucruri despre anatomia corpului. Acest lucru poate compromite plăcerea.

Privitul în oglindă, autoexplorarea și informațiile din surse de încredere sunt esențiale. În plus, există mici gesturi și rutine care ne ajută să ne descoperim corpul, să ne conectăm cu noi înșine și să ne simțim mai încrezători: masaje, stretching și dans.

Descoperirea senzațiilor

Când vorbim despre sexualitate, avem tendința de a ne concentra excesiv asupra organelor genitale. Uităm că multe zone ale corpului sunt erogene și capabile să stârnească dorința și să ofere plăcere.

Explorați-vă corpul pe cont propriu sau alături de partener. Mângâierile, sărutările sau jucăriile sexuale pot fi de ajutor.

Părerea despre propriul corp

După cum am spus, sexualitatea nu este pur fizică. Gândurile noastre joacă un rol important.

Imaginea de sine (modul în care ne percepem corpul) are un efect imens asupra capacității de a ne bucura de sexualitate. O imagine proastă ne poate face să simțim rușine. Trebuie să învățăm să ne iubim corpul cu tot cu imperfecțiunile lui și să-i mulțumim pentru că ne permite să simțim ceva unic.

Cunoștințele despre sexualitate

Autocunoașterea sexuală implică și o reflecție asupra informațiilor pe care le avem despre sex. Uneori aceste informații sunt părtinitoare, insuficiente sau pline de tabuuri care ne limitează. Trebuie să analizăm atent următoarele:

  • Educația sexuală și unele dintre conceptele sale de bază, cum ar fi consimțământul, protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală și prevenirea sarcinii
  • Ideea de coitocentrism atât de prezentă în societatea noastră, care plasează penetrarea în centrul ecuației și ignoră alte practici sexuale plăcute
  • Miturile și tabuurile referitoare la diferite practici, jocuri și preferințe. Este esențial să ne amintim că orice activitate consensuală care generează plăcere și nu provoacă niciun prejudiciu este legală.
  • Importanța comunicării și asertivității sexuale pentru a obține plăcere
  • Frica și rușinea de a comunica, a cere, a simți, a stabili limite sau a veni cu noi propuneri
Autocunoașterea sexuală întărește relația
Înțelegerea preferințelor este esențială pentru a spori plăcerea și stima de sine.

Identificarea preferințelor

Un ultim pas esențial este stabilirea preferințelor. Nu ne referim doar la a ști care sunt zonele erogene, pozițiile preferate sau modul de stimulare care funcționează. Este important să abordăm și zona socială și afectivă.

De exemplu, există oameni care se simt confortabil având relații ocazionale fără angajament; pentru alții, acest lucru este incomod și chiar dăunător. Respectarea nevoilor este esențială pentru a nu face lucruri doar din cauza presiunii sociale.

Încercați să vă conectați cu nevoile și sentimentele proprii și să identificați ceea ce doriți.

Autocunoașterea sexuală ne eliberează și ne permite să ne bucurăm din plin de sex

Pe scurt, dacă întâmpinați orice fel de dificultate sau nemulțumire în ceea ce privește sexualitatea proprie, abordați calea autocunoașterii sexuale. Opriți pilotul automat și începeți să vă descoperiți dorințele și preferințele. În acest fel, veți fi mult mai încrezători și veți putea comunica mai bine cu partenerii sexuali.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.