Avantajele și dezavantajele blaturilor de cuarț
Blaturile de cuarț atrag atenția grație aspectului special. De asemenea, sunt foarte durabile, necesită puțină întreținere și sunt disponibile pe diferite culori. Descoperiți toate avantajele și dezavantajele blaturilor de cuarț!
Aceste suprafețe sunt făcute din particule de cuarț măcinate, legate între ele de o rășină. După cum menționează Mineralogical Magazine, cuarțul este extras din roci magmatice, metamorfice și sedimentare. Este folosit ca materie primă pentru diverse proiecte industriale.
Care sunt avantajele și dezavantajele blaturilor de cuarț? Dacă vă gândiți să instalați unul acasă, descoperiți mai întâi răspunsul la această întrebare!
Descoperiți: 7 riscuri în bucătărie și sfaturi de siguranță
Avantajele blaturilor de cuarț
Blatul este un element fundamental în orice bucătărie. Are o funcție esențială, deoarece este o suprafață folosită zilnic pentru diverse sarcini. În plus, înfrumusețează acest spațiu, de aici și importanța alegerii unui material atractiv, durabil și ușor de curățat.
Așa cum menționează un articol publicat în Procedia Economics and Finance, cuarțul se găsește în natură cu puritate variabilă. În plus, este comercializat pe diverse calități, așa că și blaturile de cuarț sunt diferite. Care sunt avantajele lor?
Durabilitate
Este una dintre cele mai importante caracteristici ale acestui material. Mulți aleg cuarțul grație durabilității sale. Cuarțul rezistă la pete, zgârieturi și temperaturi moderate. De asemenea, este mai puțin predispus la despicare sau așchiere, cu excepția cazului în care impactul este sever.
Rezistență la apă
Pentru cei preocupați de igienă, blaturile de cuarț sunt o opțiune bună. Deoarece este un material rezistent la apă, previne acumularea germenilor, a bacteriilor și a altor microorganisme în crăpăturile de la suprafață. Aspectul său neted îl face mai ușor de curățat și particulele de alimente nu rămân prinse în striații.
Varietate de modele
Din fericire, există o mare varietate de culori și modele. Luați în considerare că un avantaj al cuarțului este faptul că nu se decolorează. Prin urmare, dacă îl păstrați lustruit și bine îngrijit, vă veți bucura de un blat care arată ca nou pentru o lungă perioadă de timp.
Accesibilitate
În comparație cu alte materiale, precum granitul și marmura, cuarțul este mai ieftin. În plus, dacă luați în considerare și celelalte avantaje, poate fi considerat o alegere excelentă.
Dezavantajele blaturilor de cuarț
În ciuda tuturor avantajelor descrise, există și alte aspecte de care trebuie să țineți cont înainte de a cumpăra un blat de cuarț pentru bucătărie.
Nu rezistă la temperaturi ridicate
După cum am menționat, cuarțul rezistă la temperaturi moderate. Nu același lucru se întâmplă cu temperaturile ridicate. De fapt, este unul dintre principalele avertismente înainte de instalare. Acest lucru apare din cauza materialelor folosite la fabricare, cum ar fi rășina. Căldura intensă face ca blatul să se ardă.
Este greu de reparat în caz de spargere
Deși este un material rezistent, cuarțul se poate sparge din cauza unei lovituri puternice cu un obiect greu. Dacă blatul de cuarț este deteriorat, este dificil de reparat. Majoritatea specialiștilor sugerează schimbarea completă a suprafeței.
Recomandăm: Accesoriile esențiale în bucătărie
Blaturile de cuarț sunt o alegere bună?
Da, dacă țineți cont de varietatea mare de culori și modele, precum și de durabilitate, rezistență și întreținere ușoară. Puteți compara avantajele și dezavantajele sale cu cele ale altor materiale, precum marmura sau granitul.
Dacă alegeți cuarțul, nu uitați că există calități diferite. Unele blaturi conțin amestecuri de pietre naturale sau deșeuri industriale din ceramică, sticlă, silicat și oglindă. Încercați să alegeți combinații cu pietre, acestea fiind mai rezistente și mai durabile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Götze, J. (2009). Chemistry, textures and physical properties of quartz — geological interpretation and technical application. Mineralogical Magazine, 73(4), 645-671. doi:10.1180/minmag.2009.073.4.645
- Platias, S., Vatalis, K. I., & Charalampides, G. (2014). Suitability of Quartz Sands for Different Industrial Applications. In Procedia Economics and Finance (Vol. 14, pp. 491–498). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s2212-5671(14)00738-2
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.