Badosa nu va juca la Abu Dhabi: are legătură cu accidentarea?
Jucătoarea spaniolă de tenis Paula Badosa a decis să nu fie prezentă la turneul WTA 500 de la Abu Dhabi. După ce s-a retras de la ultimul Thailand Open desfășurat la Hua Hin din cauza unei accidentări la spate, problemele sale la coloană au revenit și au existat îngrijorări cu privire la capacitatea sa de recuperare.
În ce a constat ultima accidentare a Paulei Badosa?
Badosa are 26 de ani și are o istorie bogată în tenis. La 17 ani câștigase deja primul său Grand Slam la Roland Garros, la categoria tineret.
Cu toate acestea, accidentările nu i-au permis să profite la maxim de potențialul ei. În timp ce juca a doua rundă la Hua Hin, a fost nevoită să se retragă, abandonând jocul în care era în urmă împotriva lui Shnaider. Jucătoarea a raportat că a avut dureri intense de spate, mai ales la servire.
Cu toate acestea, până în zilele de după abandon, care a avut loc miercuri, 31 ianuarie, se presupunea că Badosa va apărea în Abu Dhabi. De altfel, comunicările oficiale emise de mediul ei și de ea au semnalat o ușoară inflamație care nu a însemnat îngrijorare majoră.
Chiar și așa, decizia finală de a se proteja împotriva unei posibile agravări este acum cunoscută. Prin urmare, debutul său de marți, 6 februarie, este anulat.
Îmi pare rău, dar trebuie să părăsesc turneul. Mi-am dorit foarte mult să joc aici și sper să mă pot întoarce anul viitor.
În ce a constat accidentarea anterioară a lui Badosa care ar putea avea legătură cu cea actuală?
În 2023, când sportiva urcase pe locul 29 în clasament, veștile proaste au împiedicat-o să continue sezonul regulat din luna mai. După participarea sa la turneul de la Roma, a fost detectată o fractură de stres la a patra vertebra lombară. Aceasta a determinat că nu va fi prezent la Roland Garros.
Reabilitarea fracturii a durat mai mult decât a fost necesar și asta i-a influențat poziționarea. La sfârșitul anului trecut, ea își exprimase intenția de a trece prin 2024 în stare fizică bună și fără accidentări care să o țină în afara circuitului.
Descoperiți: Cum se tratează sciatica și lumbago în mod natural?
Ce este o fractură de stres?
Fracturile de stres, precum cea suferită de Paula Badosa, nu sunt neobișnuite în tenisul profesionist. Rafael Nadal, de exemplu, a suferit unul în coaste.
Este o leziune cauzată de acumularea treptată a tensiunilor repetitive asupra unui os, fără traumatisme bruște sau directe. Spre deosebire de fracturile obișnuite, care apar după o lovitură, aici dezvoltarea este treptată.
În general, acestea se datorează unui fel de oboseală cumulativă. Microimpacturile constante sau sarcinile repetitive atunci când alergați sau săriți ajung să depășească capacitatea naturală de reparare a țesutului osos.
Când se întâmplă la nivelul coloanei vertebrale, precum este cazul Paulei Badosa, leziunea nu diferă în mecanismul său de ceea ce se întâmplă în alte locuri ale corpului. Dar merită subliniat faptul că nu este una dintre cele mai comune locații pentru jucătorii de tenis.
Potrivit înregistrărilor Australian Open, de exemplu, extremitățile reprezintă majoritatea fracturilor de stres la participanții la turneu. Sunt mai frecvente la femei, deși prezentarea la nivelul vertebrelor este mai frecventă la bărbați.
Există diferiți factori care determină aspectul accidentării, pe lângă antrenamentul intens. Există chiar și speculații cu privire la o influență a predispoziției genetice în unele cazuri.
Care sunt simptomele fracturilor de stres?
Când vine vorba de o fractură de stres a coloanei vertebrale, simptomele vor varia în funcție de severitatea leziunii și de locația specifică. Cel mai frecvent este următorul:
- Durerea: localizată în vertebra afectată și crește în cazul mișcării.
- Rigiditate: Mobilitatea este limitată de reflexele inconștiente ale corpului pentru a calma durerea. De asemenea, puteți simți mai puțină flexibilitate dacă există umflături în jurul fracturii.
- Slăbiciune la nivelul extremităților: cazurile mai severe pot extinde durerea la membrele inferioare, cum ar fi radiațiile. În general, este o inflamație sau ciupirea nervilor care merg de la coloana vertebrală la picioare.
- Furnicături: implicarea concomitentă a nervilor poate fi exprimată prin senzații ciudate la nivelul șoldului și membrelor inferioare, cum ar fi amorțeală și furnicături.
Simptomele pot fi subtile la început. Unii oameni nu recunosc o problemă până când nu se efectuează o evaluare medicală mai detaliată din cauza senzațiilor vagi de durere lombară, de exemplu.
Citiți mai mult: Emoțiile ne afectează spatele și provoacă dureri?
Paula Badosa are o recidivă?
Jucătoarea spaniolă de tenis a fost clară când a precizat că nu are o recidivă. Din cauza apariției apropiate a ambelor leziuni, la început nu s-a putut exclude ca coloana vertebrală să fi recidivat.
Adevărul este că fracturile de stres pot recidiva. Mai ales când sunt amplasate în zone care vor continua să fie expuse la suprasarcină.
Gradul de severitate a leziunii inițiale și timpul acordat repausului sunt cruciale pentru a defini această posibilitate de recidivă. În general, fracturile ușoare necesită doar 3 săptămâni de inactivitate, în timp ce cele mai severe pot dura până la 4 luni departe de competiție, așa cum se detaliază într-o publicație științifică din 2016.
Din cauza timpului liber pe teren în 2023, se presupune că Paula Badosa a avut o accidentare gravă anul trecut și și-a luat timpul necesar pentru reabilitare.
Ce o așteaptă pe Badosa după ce a plecat de la Abu Dhabi?
Jucătoarea de tenis este pe locul 83 în clasament. Decizia ei de a nu participa la Abu Dhabi lasă loc pentru Sara Sorribes să reprezinte Spania la acest turneu.
Pare o măsură de precauție înțeleaptă pentru a evita complicațiile. Dacă este doar o inflamație a țesuturilor moi, în câteva săptămâni ar putea apărea din nou să lupte.
Încrederea va juca un rol cheie pentru jucătoare. Antecedentele creează întotdeauna o oarecare anxietate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Astur, D. C., Zanatta, F., Arliani, G. G., Moraes, E. R., Pochini, A. D. C., & Ejnisman, B. (2016). Stress fractures: definition, diagnosis and treatment. Revista brasileira de ortopedia, 51, 03-10. https://www.scielo.br/j/rbort/a/7V8g8ygyjRWtdd3DkKSrkcb/?format=html
- Breathnach, O., Ng, K., Spindler, K. P., & Wasserstein, D. N. (2020). Pathophysiology and epidemiology of stress fractures. Stress Fractures in Athletes: Diagnosis and Management, 29-39. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-46919-1_3
- Gescheit, D. T., Cormack, S. J., Duffield, R., Kovalchik, S., Wood, T. O., Omizzolo, M., & Reid, M. (2017). Injury epidemiology of tennis players at the 2011–2016 Australian Open Grand Slam. British journal of sports medicine. https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/early/2017/07/07/bjsports-2016-097283.full.pdf
- Robertson, G. A., & Wood, A. M. (2017). Lower limb stress fractures in sport: optimising their management and outcome. World journal of orthopedics, 8(3), 242. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5359760/