Remedii și tratament pentru lumbago
 

Remedii și tratament pentru lumbago

Lumbago provoacă dureri severe de spate. Există remedii și tratamente simple care pot fi de mare ajutor.
Remedii și tratament pentru lumbago
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 02 ianuarie, 2023

Lumbago sau lombalgia este o durere în zona lombară, care este partea inferioară a spatelui. Poate apărea din mai multe motive și poate afecta musculatura, ligamentele, nervii și, de asemenea, discurile intervertebrale. Ați suferit vreodată de lumbago? Știți care este cel mai bun tratament pentru lumbago?

Atacurile de lumbago se caracterizează prin durere, rigiditate și îngreunarea mișcării. Pot dura câteva zile sau pot deveni o tulburare cronică ce afectează considerabil calitatea vieții.

Mai jos, vă vom prezenta posibilele cauze și remediile naturale ce pot preveni și atenua simptomele de lombalgie.

Cauze posibile ale durerii lombare

Durerea lombară poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care:

 • Artrita sau artroza
 • Bolile renale
 • Hernia de disc
 • Stresul și supraîncărcarea emoțională
 • Constipația și problemele intestinale
 • Tensiunea musculară
 • Abaterile coloanei vertebrale (lordoză, scolioză)

Este important să consultați un specialist dacă durerea lobară nu se ameliorează în trei zile, deoarece poate fi legată și de boli mai complexe. Medicul va efectua testele relevante pentru a stabili diagnosticul.

Recomandări alimentare în caz de durere lombară

Când suferiți un atac de lumbago, este esențial să urmați instrucțiunile medicului și, în același timp, să mențineți un stil de viață sănătos. Acesta include adoptarea unei diete echilibrate și evitarea alimentelor care pot agrava inflamația, cum ar fi produsele lactate, zahărul alb, carnea roșie și făina rafinată.

În schimb, se recomandă consumul zilnic de alimente care ajută la reducerea inflamației, precum:

 • Ananas
 • Țelină
 • Pepene
 • Nuci
 • Papaya
 • Castravete
 • Ceai verde
 • Ghimbir
 • Semințe de chia
 • Sucuri naturale de fructe și ierburi

Remedii și tratament pentru lumbago sau durerea lombară

1. Arnică

Arnica este o plantă care are proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Prin urmare, este folosită pentru ameliorarea durerii sub formă de extract, cremă, gel sau capsule.

Potrivit unui studiu publicat în 2009 de cercetătorii din Italia, acest remediu poate funcționa ca tratament pentru durerile de spate.

2. Căldură

Se recomandă încălzirea zonei lombare cu o sticlă de apă fierbinte, o pătură electrică sau o pătură din lână. Alternativ, se recomandă aplicarea apei calde la duș pe coloana lombară, crescând treptat temperatura și mișcând jetul dintr-o parte în alta timp de 2 până la 4 minute.

Combinația de hidroterapie și căldură poate ajuta la ameliorarea durerii lombare.

3. Infuzii

Infuziile care pot ajuta la reducerea inflamației și ameliorarea disconfortului sunt coada-calului și sarsaparila. Puteți încerca și clasica infuzie de mușețel, care are proprietăți analgezice, antiinflamatoare și calmante.

Puteți prepara un litru de infuzie, pe care să-l consumați cu moderație pe tot parcursul zilei. Puteți adăuga puțin suc de lămâie și stevia pentru îndulcire.

4. Cataplasme

Tratament pentru lumbago cu argilă

 

Nu a fost dovedit științific că ar argila ar funcționa ca remediu pentru lumbago. Cu toate acestea, mulți oameni cred că poate contribui la ameliorare în cazurile ușoare și mai ales atunci când este combinată cu turmeric și alte ingrediente cu proprietăți antiinflamatoare.

Cataplasmele se prepară după cum urmează:

 1. Mai întâi, amestecați apă caldă cu argilă verde sau roșie.
 2. Amestecați până obțineți o pastă care poate fi aplicată fără să se scurgă.
 3. Întindeți amestecul pe piele.
 4. Acoperiți-l cu un tifon sau o cârpă și, de asemenea, cu o cârpă groasă din lână pentru încălzire locală.
 5. Lăsați-l să acționeze cel puțin o jumătate de oră, chiar și peste noapte.
 6. Argila va absorbi toxinele, va reduce inflamația și va oferi minerale esențiale pentru organism.

Terapia cu ventuze pentru lumbago

Această tehnică este o metodă terapeutică străveche ce constă în folosirea cupelor din sticlă pentru a crea aspirație pe piele și o parte a mușchilor. Ventuzele deschid porii și stimulează circulația sanguină și limfatică.

Într-un studiu publicat în jurnalul Acupuncture in Medicine în 2013, s-a demonstrat că terapia cu ventuze este eficientă pentru tratamentul durerilor lombare.

Este indicat să mergeți la un terapeut pentru a efectua acest tratament. Vă recomandăm să consultați un specialist înainte de a începe terapia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.