Medicamente pentru durerile de spate
 

Medicamente pentru durerile de spate

Uneori, durerile de spate ne pot împiedica să desfășurăm activitățile zilnice. În continuare, vă vom prezenta cele mai bune medicamente pentru durerile de spate.
Medicamente pentru durerile de spate
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pentru durerile de spate, pot fi utilizate diferite medicamente. Desigur, ele trebuie administrate sub supraveghere medicală. Opțiunile variază în funcție de cauza și intensitatea problemei.

Alternativele includ analgezice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), relaxante musculare și chiar antidepresive. De asemenea, pot fi recomandate tratamente fizice adjuvante, inclusiv kinetoterapie și exerciții fizice.

Simptomele și cauzele durerii lombare

La orice vârstă, indiferent de sex sau de activitatea căreia ne dedicăm, putem suferi de lombalgie sau lumbago. Acesta este numele durerii experimentate în partea inferioară a coloanei vertebrale. Durerea poate radia și în alte părți ale corpului. În acest sens, simptomele care se manifesta variază în funcție de cauză sau de percepția personală a durerii.

Poate exista durere în partea inferioară a coloanei vertebrale, în apropierea coccisului sau în lateral și spre fese. Se întâmplă uneori ca acesta să fie însoțită de contractură musculară. Unii pacienți au dificultăți în a se așeza sau a merge.

Printre cauzele durerii lombare, cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Excesul de greutate
  • Osteoporoza
  • Traumele
  • Eforturile repetitive
  • Sindromul miofascial, contracturile
  • Postura corporală necorespunzătoare
  • Spondilolisteza, spondilita anchilozantă
  • Artrita reumatoidă, osteoartrita coloanei vertebrale, hernia de disc

Medicamente recomandate pentru durerile de spate

Există mai multe alternative în ceea ce privește medicamentele pentru durerile de spate. Acestea ajută la reducerea inflamației sau durerii, ameliorând rigiditatea și reducând disconfortul atunci când stați sau mergeți.

1. Analgezice și AINS

Cel mai recomandat analgezic oral este paracetamolul. Printre AINS, se numără diclofenacul și ibuprofenul. Acestea din urmă este eficace atunci când durerea este uşoară până la moderată, inhibând producţia de ciclooxigenaze şi prostaglandine.

Deși sunt medicamente fără prescripție medicală, care pot fi achiziționate din farmacie, acestea trebuie consumate sub îndrumarea medicului, care trebuie să stabilească doza ideală. Conform studiilor, au fost detectate cazuri de efecte adverse cardiovasculare sau renale, în special la adulții în vârstă.

Fată care ia medicamente pentru durerile de spate

2. Relaxante musculare

Dacă durerea lombară este cauzată sau este legată de contracții sau spasme musculare, pot fi indicate relaxante musculare precum ciclobenzaprina. Ele sunt utilizate în asociere cu analgezice, cum ar fi naproxenul sau diclofenacul.

Cu toate acestea, relaxantele musculare trebuie utilizate cu prudență și numai la adulți. Nu este recomandat ca tratamentul să fie prelungit pe o perioadă mai mare de 15 zile.

3. Opioide

Medicamentele opioide, cum ar fi oxicodona, sunt analgezice puternice, recomandate numai atunci când durerea este severă și nu răspunde la alte abordări.

Mai exact, pentru durerile de spate, tramadolul și codeina sunt adesea folosite. Se recomandă să le consumați pentru o perioadă scurtă de timp. Ele pot fi asociate cu alte analgezice, cum ar fi paracetamolul.

4. Corticosteroizi

Corticosteroizii sunt o altă opțiune atunci când afecțiunea este atât de gravă încât împiedică statul așezat sau mersul pe jos. De asemenea, sunt utili atunci când există semne de posibilă compresie a nervului sciatic (senzație de arsură sau durere care iradiază în picior).

Aceste medicamente pentru durerile de spate sunt utilizate aproape mereu intravenos sau intramuscular. Medicul poate administra o injecție cu cortizon.

Este oportun să rețineți că tratamentul cu corticosteroizi nu are interacțiuni semnificative cu alte medicamente, deși pot exista efecte adverse pe termen mediu, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și retenția de lichide.

5. Benzodiazepine

Deși benzodiazepinele sunt formulate pentru a trata tulburările de anxietate sau atacurile de panică, ele sunt prescrise de medici și ca medicamente pentru durerile de spate. Acestea ajută la reducerea spasmelor și contracțiilor musculare. Reacțiile adverse posibile includ amețeli și somnolență.

Aceste medicamente pot crea dependență.

6. Antidepresive

Unele antidepresive, cum ar fi amitriptilina sau nortriptilina, ajută la ameliorarea durerii cronice de spate. Acestea trebuie utilizate în doze mici și pentru o perioadă scurtă de timp, întotdeauna sub supraveghere medicală.

7. Creme, geluri și unguente cu acțiune locală

O altă opțiune este aplicarea unguentelor sau gelurilor cu diclofenac în zona inferioară a spatelui. Deși nu au aceeași eficacitate ca medicamentele menționate mai sus, ele pot fi o alternativă, mai ales când celelalte abordări au fost folosite mult timp.

8. Plasturi analgezici

Medicamentele sunt comercializate și sub formă de plasturi termici sau analgezici pentru ameliorarea durerilor de spate. Efectele secundare și contraindicațiile sunt mai puține decât în cazul pastilelor. Cu toate acestea, trebuie să consultați un medic.

9. Remedii naturiste

Printre analgezicele naturale pentru combaterea durerilor de spate merită menționate salcia, ghimbirul și arnica. Există extracte din aceste produse, deși pot fi folosite și infuzii sau unguente.

Scoarță de salcie
Preparatele din salcie sunt analgezice deoarece conțin acid acetilsalicilic, la fel ca aspirina.

Alte măsuri complementare pentru durerile de spate

Există câteva măsuri alternative, precum și metode și tehnici care pot completa utilizarea medicamentelor pentru durerile de spate. Printre acestea se numără următoarele:

  • Odihnă: prima măsură este o pauză, deși nu totală.
  • Gheață aplicată local: într-o pungă sau prosop, aplicată pe zonă, ajută la reducerea durerii.
  • Comprese fierbinți: mai ales în contracturile musculare.
  • Exerciții de întindere: care vizează coloana vertebrală.
  • Kinetoterapie: aceasta presupune ajutorul unui profesionist. Se poate folosi un plan global de reeducare posturală (RPG).
  • Acupunctură: Conform studiilor, s-a dovedit a fi eficientă ca adjuvant.
  • Altele: yoga și pilates.

Intervenția chirurgicală este o opțiune în anumite cazuri, când durerea de spate este legată de hernia de disc sau spondilolisteză. Acest lucru nu exclude utilizarea niciunuia dintre medicamentele sau tratamentele menționate.

Când să mergeți la doctor?

Uneori, durerea de spate se ameliorează cu odihnă, comprese sau analgezice fără prescripție medicală în câteva zile. Cu toate acestea, atunci când persistă sau devine mai intensă, poate fi asociată cu alte afecțiuni. În acest caz, este necesar să mergeți la medic pentru a efectua testele corespunzătoare în vederea identificării cauzei și stabilirii tratamentului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chavarría S. Lumbalgia: Causas, diagnóstico y manejo. Rev Med Cos Cen. 2014; 71(611): 447-454.
  • Esparza-Miñana J, Vicedo-Lillo R. Revisión del impacto del tratamiento con acupuntura en el manejo del dolor lumbar inespecífico. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2020;  27(1): 53-58.
  • García Meijide J, Gómez-Reino J. Fisiopatología de la ciclooxigenasa-1 y ciclooxigenasa-2. Revista española de Reumatología. 2000; 27(1): 33-35.
  • Ruiz B, Pros S. ¿Por qué un tratamiento precoz en la artritis reumatoide? Medifam. 2001;  11(6): 53-61.
  • Sáez López M, Sánchez Hernández S, Jiménez Mola N, et al. Tratamiento del dolor en el anciano: analgésicos no opioides. Rev Soc Esp Dolor. 2016; 23(1): 39-44.
  • Solís U, Morejón J, de Armas A. Ankylosing spondylitis and illness of Von Recklinhausen. An uncommon association. Rev Cuba Reumatol. 2014; 16(2): 240-244.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.