Cum se previn durerile de spate
 

Cum se previn durerile de spate

Activitatea fizică ne ajută să ne întărim și să ne tonifiam mușchii și reduce riscul de dureri de spate. Practicați sporturi precum înotul, Pilates sau yoga, dar evitați-le pe cele care necesită forță și afectează zona spatelui.
Cum se previn durerile de spate
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

A ști cum se previn durerile de spate este necesar pentru a ne menține sănătoși și productivi. Durerile de spate sunt o problemă obișnuită. Este listată ca a doua cauză de concediu medical, după accidentări. Potrivit medicilor, majoritatea oamenilor vor avea dureri de spate în timpul vieții. Cauzele pot varia, dar se estimează că majoritatea cazurilor apar la locul de muncă.

Pe de o parte, există unele locuri de muncă care necesită efort și mișcări care cresc riscul de a suferi de această durere. Pe de altă parte, slujbele la birou provoacă dureri de spate din cauza posturii deficitare și a șederii prelungite pe scaun. Cu toate acestea, luând în considerare unele recomandări, putem preveni durerile de spate în majoritatea situațiilor.

Cum se previn durerile de spate

Iată câteva sfaturi simple pentru a preveni durerile de spate.

Evitați să cărați prea multă greutate

Excesul de greutate pe spate este una dintre principalele cauze ale durerii în această zonă a corpului. Un studiu al Clinicii Mayo arată că durerile de spate care apar brusc și durează mai puțin de șase săptămâni (acute) pot fi cauzate de căderi sau ridicarea unui obiect greu, în timp ce durerile de spate care durează mai mult de trei luni (cronice) sunt cauzate de diverse afecțiuni.

Prin urmare, atunci când trebuie să ridicați o greutate considerabilă, folosiți picioarele, evitând ca toată greutatea să cadă pe spate sau zona lombară.

Exerciții de tonifiere

Cum se Cum se previn durerile de spate prin yoga

 

Sportul și activitatea fizică sunt esențiale pentru a preveni durerile de spate. În plus, întăresc și tonifică mușchii, reducând riscul de accidentare.

Sporturile sau activitățile care sunt agresive cu spatele sunt, de exemplu, baletul și baschetul. Sporturile și activitățile precum înotul, Pilates sau yoga sunt recomandate pentru a întări tot spatele.

În acest caz, este foarte important să alegeți tipul potrivit de încălțăminte, deoarece practicarea activității fizice cu încălțăminte necorespunzătoare poate provoca dureri de spate.

Postura corectă

Este foarte important să adoptați o postură corectă în timp ce stați pe scaun, mergeți sau stați în picioare. Pentru a obține o postură bună atunci când stați pe scaun, este important să focalizați forța în partea inferioară a spatelui și să îndreptați coloana vertebrală.

Când stați în picioare sau mergeți, spatele trebuie să fie drept, fără cocoașă. În cazul în care trebuie să vă aplecați pentru a ridica ceva, medicii recomandă îndoirea genunchilor și nu a coloanei vertebrale.

Alegerea unei saltele potrivite

Pat confortabil

 

Pe salteaua patului, spatele se sprijină mult timp și ar trebui să se relaxeze. Cu toate acestea, atunci când salteaua este prea rigidă sau prea moale, durerile de spate sunt recurente. De fapt, pot perturba somnul. Este important să alegeți o saltea potrivită.

Stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos este esențial pentru a preveni durerile de spate. De exemplu, excesul de greutate este nesănătos, deoarece pune mai multă presiune pe spate. Este important să existe și un echilibru emoțional, deoarece anxietatea sau depresia sunt asociate cu afecțiuni și tensiune la nivelul spatelui.

Dormit pe spate sau lateral

Somn de calitate

 

Postura în timpul somnului este foarte importantă pentru a preveni durerile de spate. Având în vedere că ne odihnim 6 până la 8 ore în timp ce dormim, este important să dormim pe spate sau în poziție fetală.

Dormitul cu fața în jos nu este deloc recomandat, deoarece provoacă modificări ale curburii normale a coloanei vertebrale și obligă gâtul să rămână întors către una dintre cele două părți, ceea ce deteriorează coloana vertebrală.

Stres

Stresul este o cauză frecventă a durerilor de spate care apar la locul de muncă sau acasă. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să luați pauze pentru a respira profund și să faceți exerciții de întindere de cel puțin două ori pe zi.

Sfatul medicului

Medic ce explică cum se Cum se previn durerile de spate

 

Este foarte important să consultați un medic dacă aveți dureri de spate recurente, deoarece 3% din cazuri devin o boală. Dacă durerile de spate persistă săptămâni întregi, este important să consultați imediat un medic pentru a preveni o problemă majoră sau pentru a primi un diagnostic adecvat.

După cum puteți vedea, prevenirea durerilor de spate nu estet atât de dificilă. Puneți în practică aceste obiceiuri. Cu toate acestea, dacă situația se înrăutățește sau aveți nevoie de un diagnostic exact, mergeți la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
  • Miralles, I. “Prevención del dolor lumbar. Efectividad de la Escuela de Columna.” Revista-sociedad Española del dolor 8 (2001): 14-21.
  • Vidal, J., et al. “Propuesta de intervención para la prevención del dolor de espalda en ámbito escolar.” Revista de Transmisión del Conocimiento Educativo y de la Salud 2.6 (2010): 536-551.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.