Durerea de coccis: 9 cauze posibile și cum să o ameliorăm
 

Durerea de coccis: 9 cauze posibile și cum să o ameliorăm

Durerea de coccis ne poate împiedica să lucrăm, să studiem sau să facem exerciții. Citiți mai departe și vă vom spune ce trebuie să faceți pentru a o trata!
Durerea de coccis: 9 cauze posibile și cum să o ameliorăm
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Durerea de coccis, numită și coccigodinie, este durerea care apare la capătul coloanei vertebrale, exact acolo unde încep fesele. Intensitatea variază, deși uneori disconfortul crește la statul pe scaun sau la adoptarea anumitor poziții.

Cauzele sunt diverse, inclusiv accidentările și postura greșită. Tratamentul cu analgezice poate fi necesar, dar alteori durerea se ameliorează de la sine sau prin aplicarea unor îngrijiri la domiciliu.

Incidența durerii de coccis

Coccisul este un os format din trei sau cinci vertebre unite. Este situat în partea inferioară a coloanei vertebrale, la bază, chiar sub sacrum.

Este cel care susține greutatea atunci când stăm jos, alături de partea inferioară a pelvisului. La adulți, tinde să se curbeze puțin. Dacă acest lucru se întâmplă în exces, poate cauza probleme.

Printre aceste probleme se numără durerea de coccis, care este cunoscută și sub alte denumiri, cum ar fi durerea coccigiană, coccidinia, coccigodinia sau cocciaglia. Potrivit cercetărilor, reprezintă aproximativ 1% dintre afecțiunile coloanei vertebrale.

Durerea de coccis este mai frecventă la femei. Se crede că această diferență are la  bază locația coccisului feminin, care este mai expus.

Simptome asociate cu durerea de coccis

Durerea de coccis este o senzație constantă de pulsație la nivel osos. Alteori, apare când zona este atinsă sau palpată. Poate radia până la talie.

De obicei, este agravată de statul în picioare mult timp, de presiunea asupra osului și de mișcările bruște. Ocazional, pot apărea dureri la defecare sau în timpul actului sexual. La femei provoacă disconfort în timpul menstruației.

Alte simptome care pot însoți durerea sunt următoarele:

Coccisul uman
Localizarea coccisului face ca durerea acestuia să afecteze calitatea vieții, deoarece nu ne putem așeza și nu putem sta întinși.

Durerea de coccis: cauze posibile

Există diverse cauze care pot provoca apariția durerii în zona sacrală sau coccigiană. Printre acestea se numără următoarele:

1. Leziuni sau traumatisme

Ca urmare a primirii unei lovituri în zona taliei, poate apărea durerea de coccis. Trebuie clarificat faptul că fracturile acestui os nu sunt frecvente.

Recuperarea poate fi mai lungă decât în cazul altor fracturi.

2. Acțiuni repetitive

Durerea poate apărea din cauza efectuării unei acțiuni care exercită presiune constantă asupra osului, cum ar fi mersul pe cal sau pe bicicletă. De vină pot fi și alergatul sau folosit scărilor.

3. Mișcări greșite sau efort excesiv

O alta situație legată de apariția durerii la nivelul coccisului este mișcarea greșită la aplecare sau suprasolicitarea la ridicarea unei sarcini.

4. Poziții deficitare

Menținerea unei poziții greșite a corpului pentru perioadă lungă de timp în timp ce lucrați în fața computerului sau la volan este un factor asociat cu apariția durerii în coccis.

5. Sarcină și naștere

În ultimele luni de sarcină, oasele spatelui inferior au poziții diferite. Ele devin mai flexibile sau mai mobile. De asemenea, în timpul nașterii, capul bebelușului poate răni structurile osoase.

6. Exces de greutate sau obezitate

Menținerea unei greutăți ridicate sau un indice de masă corporală ridicat (IMC în jurul valorii de 30) determină creșterea presiunii asupra coccisului.

7. Hernie de disc

În anumite cazuri, durerea de coccis poate fi rezultatul unei compensații, în sensul că persoana în cauză schimbă felul în care stă pentru a evita disconfortul. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când există o hernie de disc în partea inferioară a spatelui.

8. Procese degenerative articulare

Procese precum boala degenerativă a articulațiilor afectează cartilajul care acoperă articulațiile și structurile osoase. Dacă acest lucru se întâmplă în regiunea lombo-sacrală, poate exista durere de coccis.

9. Alte cauze

Mai rar, durerea de coccis poate apărea din cauza unei tumori, unor chisturi sau unor boli pilonidale (infecții cauzate de acumularea de păr și celule moarte sub piele).

Tratamente pentru durerea de coccis

Durerea de coccis poate dispărea în câteva zile. Unele dureri devin cronice și persistă săptămâni întregi.

În acest caz, recomandarea este să consultați un medic.

Specialistul va examina zona pentru a căuta semne de fracturi, noduli sau infecție. De asemenea, va întreba pacientul dacă a suferit o lovitură sau ce obiceiuri de viață.

În mod complementar, puteți solicita teste imagistice: radiografie, tomografie sau RMN.

Tratamentul care trebuie urmat variază în funcție de cauza și severitatea simptomelor. Următoarele opțiuni pot fi combinate:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: cum ar fi ibuprofenul, naproxenul și altele, pentru a reduce durerea și inflamația.
  • Injecții cu anestezice și steroizi: când durerea este foarte puternică.
  • Fizioterapie: masaje, tratament chiropractic, stimulare nervoasă electrică transcutanată, etc.

Operația se face pentru a îndepărta o parte sau tot osul coccis. Acest lucru este recomandat numai atunci când alte opțiuni au eșuat. Deși este o operație care se poate face cu ușurință, recuperarea poate dura câteva luni.

Medic ce examinează coloana vertebrală
Fizioterapia coloanei vertebrale poate ajuta la controlul durerilor de spate (coccis sau sacrum).

Alte măsuri pentru reducerea sau prevenirea durerii de coccis

Pe lângă tratamentele menționate, pot fi luate in considerare și o serie de recomandări pentru a reduce durerea de coccis sau chiar a o preveni. Cu toate acestea, remediile la domiciliu trebuie aplicate numai atunci când sunt autorizate de medic.

În acest sens, aveți următoarele opțiuni:

  • Odihnă: activitățile fizice puternice care afectează coloana vertebrală trebuie amânate.
  • Aplicați gheață pe partea inferioară a spatelui. De asemenea, alternativ, folosiți comprese calde.
  • Când stați jos, corpul trebuie să fie ușor înclinat înainte, astfel încât greutatea să cadă pe picioare. Pentru un confort sporit, trebuie să folosiși perne speciale pentru șezut. Cea mai bună poziție de dormit este pe o parte.
  • Trebuie să combateți constipația. Beți suficiente lichide și consumați fibre.
  • Persoanele care au kilograme în plus trebuie să încerce să slăbească.
  • Există câteva exerciții adecvate, cum ar fi cele indicate pentru hernia de disc sau durerile de spate. Ele vor întinde și întări mușchii spatelui inferior.

Trebuie să mergeți la medic pentru durerea de coccis?

În anumite cazuri, după cum am menționat deja, durerea de coccis se ameliorează sau dispare atunci când ne schimbăm obiceiurile care au determinat apariția acesteia. Totuși, trebuie să mergem la medic atunci când disconfortul persistă sau este foarte intens.

Dacă apar și alte simptome, cum ar fi inflamația, roșeața și o senzație de căldură în zonă, trebuie să ne prezentăm imediat la consult.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bannura G. Enfermedad pilonidal sacro-coccígea: factores de riesgo y tratamiento quirúrgico. Rev Chil Cir. 2011;  63(5): 527-533.
  • Emerson S, Speece A. Manipulation of the coccyx with anesthesia for the management of coccydynia. J Am Osteopath Assoc. 2012; 112: 805-807.
  • Navarro Navarro R, Navarro García R, Santana Suárez R, Barroso Rosa S. Coccigodinia. Situación actual, diagnóstico y tratamiento. Canarias médica y quirúrgica. 2011; 2: 28-37
  • Ortega Sánchez-Pinilla R. ¿Cuáles son los ejercicios indicados en la lumbalgia crónica y en la hernia discal? FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2020; 27(1): 34-46.
  • Patel R, Appannagari A, Whang P. Coccydynia. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008; 1(3-4): 223-226.
  • Rivero Torres R, Álvarez Fiallo R. Hernia discal lumbar: algunos aspectos del diagnóstico. Rev Cub Med Mil. 2004;  33(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572004000200003&lng=es.
  • Salar O, Mustaq F, Ahmed M. Defecation pain and coccydynia due to an anteverted coccyx: a case report. J Med Case Rep. 2012; 6: 175. Accessed 7/1/2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.